Румен Гечев: Не би следвало инфлацията да "изяде" пенсиите

Румен Гечев: Не би следвало инфлацията да "изяде" пенсиите

 

БСП от години иска промяна в начина на изчисляване на пенсиите. Трябва да се възстанови социалната справедливост, заяви икономистът пред бТВ.

 

„Имаме съгласие с коалиционните партньори в средата на годината да се направи следващата стъпка за пенсиите – не само те да се повишат, но да се промени структурата на повишението, така че да се възстанови социалната справедливост". Това заяви депутатът от „БСП за България“ проф. Румен Гечев в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.

Той подчерта, че управляващото мнозинство е длъжно да реформира несправедливата в момента пенсионна система, като припомни, че БСП от години иска промяна в начина на изчисляване на пенсиите.

Проф. Гечев обясни, че заложената за годината инфлация е 5.6%, а повишението на пенсиите е по-голямо, така че няма как инфлацията да „изяде“ пенсиите. Социалистът определи като цинична тезата, че увеличаването на заплатите и пенсиите, които са най-ниските в ЕС, ще доведе до инфлация. „Ако беше така, то най-голямата инфлация щеше да бъде в страните с най-високи заплати и пенсии, а то е точно обратното“, отбеляза народният представител.

„Няма сериозна причина за военен бюджет. Но държавата поддържа фискален резерв от 9 млрд. лв. във връзка с възможни природни катаклизми и непредвидени обстоятелства, като това, което се случва в момента в Украйна. Ако е необходимо, правителството може бързо да реагира и да преструктурира разходите. Дано да не се налага“, каза още проф. Румен Гечев.

Той коментира предложението на президента Радев за намаляване на ДДС на хляба: „Това съответства с предложението на БСП от много години – диференцирана ставка не само за хляба, но и за ключови стоки. В ЕС само в България и Дания няма диференцирана ставка на ДДС. Тук нямаме противоречие с президента. Но БСП е част от коалиция от четири партии и ние не можем да реализираме на 100% нашата програма.“ 

Той добави, че с актуализацията в средата на годината ще се разгледат възможности за преструктуриране на пенсиите, както и подобряване и усилване на социалния вектор в бюджета, включително възможност за въвеждане на диференцирана ставка за основни храни. „БСП не се е отказала от това свое предложение“, подчерта проф. Гечев.

В заключение депутатът от левицата цитира последните данни за цените на тока, според които има известна благоприятна тенденция на понижение на цените на електричеството на нерегулирания пазар с почти 40%. 

„Но не можем да сме сигурни, че тази тенденция ще бъде трайна. Експертите твърдят,  че тенденцията ще се затвърди през пролетта и лятото“, обърна внимание проф. Румен Гечев.

Той коментира, че причината за увеличението на цените е извън България, тъй като в България няма увеличение на разходите за производството на ток, но има и български компонент. 

„Правителството на ГЕРБ още през лятото на 2020 г. обяви, че либерализацията на пазара, която то реализира, ще донесе силна конкуренция и по-ниски цени, а резултатите са точно обратните. Организацията на борсата и нейните правила, подготвена от предишното редовно правителство, доведе до тези резултати“, каза социалистът. 

По неговите думи мораториумът е свършил своята работа, като българските домакинства са плащали ток на фиксирани цени. По думите на проф. Гечев, иначе последствията ще бъдат изключително тежки.

 

 

Коментари

  • Поморийски

    20 Фев 2022 12:09ч.

    Инфлацията ВЕЧЕ изяжда мижавите добавки, където ги ма и които са обещани дори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този професорин,

    20 Фев 2022 13:15ч.

    бащата на хипер инфлацията от 1997 год. трябваше до сега да е излежал една продължителна присъда,а той си каканиже,каканиже,както винаги,мъгляви и размътени съждения.Абе на този професорин трябва да приемаш съжденията му ,винаги обратно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи