Румен Гечев: БСП е против санкциите. Атаката срещу Стефан Янев е атака срещу правителството

Румен Гечев: БСП е против санкциите.  Атаката срещу Стефан Янев е атака срещу правителството

 

БСП винаги е гледала на националния интерес. Атаката срещу министъра на отбраната е атака срещу правителството.

Това заяви Румен Гечев от БСП по повод исканата оставка на военния министър Стефан Янев заради войната в Украйна. Коментара си той направи преди заседанието на Националния съвет на партията, който ще обсъди актуалната политическа обстановка.

БСП са коалиционен партньор и няма да си позволят да атакуват коалиционно правителство, ако то защитава интересите на България,  категоричен бе Гечев.

По повод войната в Украйна, Румен Гечев обясни, че "трябва да съблюдаваме нашите принципи не с двоен аршин, а да се видят какви са последиците за България".

„Насилието не е приемливо, когато се налага от когото и да било. Но БСП е против санкциите, защото те винаги са двупосочни. България има много по-голяма зависимост на внос от енергийни ресурси от Русия,  отколкото средно за Европейския съюз.

В кратко исторически план ние като че ли винаги губим – загубихме стотици милиони в Либия, 2 200 000 млн. в Ирак и един български политик обещавал, че щели да ни бъдат върнати парите. Сега 80 на 100 от горивото идва от Русия, а предстои да преговаряме да сключваме договори евентуално Газпром, посочи Гечев.

Франция това не я интересува, защото внася от Норвегия и Холандия газ, а Испания през Мароко, Алжир и Тунис. Италия внася директно от Либия, а ние какво правим, попита Гечев. Според него правителството на ГЕРБ саботирало втората връзка с Гърция. Ние сме наникъде в момента, така че хубаво е да се държат речи, но трябва да се мисли за хората преди да се вземе решение, настоя соцдепутатът.

БСП е българска партия и няма други -фили, освен мисленето за това какво ще стане с българската икономика и българският народ след два месеца, коментира още Гечев. Едно задълбочаване на противостоенето между Европа и Русия, Украйна ще доведе до икономически и други трагедии, още повече, че и двата народа са братски на България. Това, което става е много жалко, но тук виновните са от много страни, така че трябва да бъдем внимателни, коментира още Гечев.

По повод на Националния съвет, който БСП ще проведе, Гечев посочи, че на пленума ще бъде обсъдена ситуацията с Украйна и левицата ще излязе  с позиция. „Нашата позиция е да кажем не на санкциите, тъй като те са неработещи и са във вреда на България и са печеливши за някои богати страни“, прогнозира той.

Във връзка със санкциите депутатът от левицата допълни, че предстоят преговори с Газпром през пролетта и българското правителство трябва много да внимава с понятията, с които борави „Това, което се получава, е в резултат на сбърканата политика и от двете страни на завесата – между Изтока и Запада и ние трябва да плащаме цената“, каза народният представител във връзка с инфлация в цената на газа.

По темата за бюджета Румен Гечев беше категоричен, че България прави това, което и  другите страни-членки на Европейския съюз и от гледна точка на фискалните възможности страната ни се намира в благоприятна позиция. Той допълни, че не вижда опасност в размера на външния дълг на България.

По думите му нямаме възможност да провеждаме антиинфлационна политика, която да компенсира европейските фактори.

В заключение Гечев посочи, че нямаме интерес от санкции, които да ударят Европейския съюз и България.

 

 

Коментари

  • europe

    27 Фев 2022 12:43ч.

    Щом ЕС няма проблем с газта, а България е част от ЕС, тогава би трябвало българите да преговарят със съюза за съдействие и доставки на газ от съюза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стенси

    27 Фев 2022 12:47ч.

    По време на война такива трябва директно да ги чака пред входа милициятя. Пардон, забравих, че всички те управляват държавата. Чистка на старите русороби и избиране на българи, а не на путинисти във властта. БСП - вън от Европейските институции и преминаване в нелегалност. С лодки до Севастопол, защото не хванаха влака навреме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ивайло

    27 Фев 2022 13:17ч.

    Така ли бе "демократче" ? Не се ежи много , че ще ти загреят вратлето някъде :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ????

    27 Фев 2022 12:50ч.

    Какви мечти за преговори с Газпром, щом всеки от ЕС ги илиминира ?? Тогава Бг-то в ЕС ли е или не ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    27 Фев 2022 13:56ч.

    Истинските политици обявяват война и предвождат армията !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гумен речев да беше обяснил загадката

    27 Фев 2022 14:03ч.

    Каква е тази близост между лявата БСП и ултрадясната олигархична власт в Русия? Че единственото обяснение е, че се определя от инстинктите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи