Румънски фотограф спечели "Пулицър" за снимките си от войната в Украйна

Румънски фотограф спечели "Пулицър" за снимките си от войната в Украйна

Снимки: Вадим Гирда (Асошиейтед прес)

Фоторепортерът Вадим Гирда от "Асошиейтед прес" спечели награда "Пулицър" за начина, по който е снимал войната в Украйна. Румънецът прекара десет седмици в разбитото от атаки сърце на страната и направи някои от най-разпознаваемите изображения на руската инвазия в Донецк и Луганск. По-късно беше в Киев, за да документира отчаяния опит на хората да напуснат страната, докато все още могат, разказва кореспондентът на БТА в Букурещ Мартина Ганчева.

Дете наднича през прозореца на автобус с поглед, вперен в неизвестното. Украински военнослужещ на фона на надупчено с куршуми чучело на руския президент Владимир Путин. Млада жена с оръжие в ръка по време на бойно обучение на цивилни. Плачеща жена, скрита в претъпкано с хора мазе. 84-годишна жена в инвалидна количка, евакуирана от Ирпин заедно с дванадесетте си кучета. Статуя на италианския поет и философ Данте Алигиери, покрита с чували с пясък. Мъж с пазарски чанти в сенките на гъст дим от разрушен от руска бомбардировка склад. Украински военнослужещ, който спасява щраус от повреден частен зоопарк. 

Така изглежда войната в Украйна през обектива на Вадим Гирда - фотографът, който вече 30 години работи за "Асошиейтед прес". Румънецът е роден в Букурещ. Завършил е Строителeн факултет. Специализира във военна фотожурналистика и през цялата си кариера е отразявал едни от най-големите световни конфликти: революцията в Румъния, войната в Приднестровието, войната в Босна и Херцеговина, конфликтът в Косово, бомбардировките на НАТО срещу Сърбия, конфликтът между Израел и Палестина, хуманитарната криза на границата между Турция и Сирия.

През 2016 г. негова снимка е включена в топ 100 на списание "Тайм" за най-добрите снимки на годината. През 2017 е награден за свой кадър на имигранти, пресичащи река, за да стигнат от Гърция до Македония. Снимки от войната в Украйна му печелят първото място в "Prix Bayeux" - френско състезание за военни кореспонденти.

Фоторепортерът на "Асошиейтед прес" посещава Украйна за първи път през 1991 г. Снима в Лвов, когато Съветският съюз се разпада. Връща се в Украйна през 2012 г., за да отрази Европейското първенство по футбол, а през 2014-2015 г. - за да стане свидетел на анексирането на Крим. Снима в Украйна и през 2019 г., по време на президентските избори, когато Володимир Зеленски е избран за държавен глава.

Снимката му, която спечели "Пулицър" в категорията “breaking news photo” е направена в Буча. "Няколко млади мъже лежат мъртви до административна сграда. Кадърът е един от първите, които разкриват последствията от руската окупация в това предградие на Киев", разказва фотографът пред БТА. Според него "войната изкарва най-лошото и най-доброто в човешките същества. Избирам да помня само най-доброто, но не си въобразявам, че най-лошото се забравя лесно".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • >>>

    11 Май 2023 9:40ч.

    Малоумието и Простотията, почивен ден нямат! Направо е стряскащо, колко хорица, които сега истерично скандират, утре ще ходят с наведени глави... Не че, не се е случвало и преди....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Д.Колева

    11 Май 2023 9:43ч.

    Каква лицемерна професия-да правиш пари и получаваш награди,заснимайки страданието и смъртта на обикновените хора!Освен това,имайки предвид къде работи,снимките не може да не са режисирани.Разбира се,те задължително обслужват американо-европейската пропаганда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи