Румъния: България се включва във военно учение със САЩ и Украйна в Черно море

Румъния: България се включва във военно учение със САЩ и Украйна в Черно море

Военноморските сили на Румъния и САЩ организират многонационални учения Sea Breeze 23.3, които ще се проведат от 11 до 15 септември в Черно море и делтата на Дунав. Това съобщи пресслужбата на румънските военноморски сили.

В ученията ще участват и военнослужещи от България, Франция, Обединеното кралство, Турция и Украйна.

Основната цел на ученията е да се развие оперативната и тактическата оперативна съвместимост между участващите държави в областта на противодействието на взривни устройства, по-специално морски мини, за да се гарантира свободата на корабоплаването.

Румънските военноморски сили участват в многонационалното учение с морския драгажен кораб 30 "Sublocotenent Alexandru Axente", бързоходния водолазен кораб "Venus", бронирания патрулен катер 179 "Posada", бързоходни плавателни съдове RHIB, специалисти по обезвреждане на взривни устройства (EOD), специалисти от Центъра за данни за борба с мините към Морската хидрографска дирекция, взвод морски пехотинци, три изследователски бронетранспортьора-амфибия, щурмови катери и щабни офицери", се посочва в изявлението.

Коментари

  • Ей, тия американци не им пука за живота на другите

    09 Sep 2023 1:01ч.

    Войни и пак войни. Не се накрадоха!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Румъния: България се включва във военно учение със САЩ и Украйна в Черно море

    09 Sep 2023 12:03ч.

    Магарето се е скрило като мишка. Нашите мълчат като путки, научаваме го от Румъния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малоумният ни академик е на морска стража!

    10 Sep 2023 0:42ч.

    Онзи ден се изцепи, че Русия била окупирала част от българската изключителна икономическа зона в Черно море! Няма ли кой да го образова този академик, че в Черно море не може всяка държава да има по 200 мили навътре в морето като изключителна икономическа зона поради размера на морето; че изключителната икономическа зона на България не е българска територия (териториално море) и следователно, не може да се "окупира" от "зона опасна за корабоплаването" обявена от воюващата Руска федерация; че самата ИЗКЛЮЧИТЕЛНА икономическа зона се нарича ИЗКЛЮЧИТЕЛНА, защото държавата, чието в притежание се намира има има ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МАЛКИ ПРАВОМОЩИЯ В ИЗКЛЮЧИТЕЛНАТА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА КАТО СУВЕРЕННО ПРАВО ЗА РИБОЛОВ И ЗА ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА МОРСКОТО ДЪНО В НЕЯ. Изключителната икономическа зона е ЗОНА СВОБОДНА ЗА КОРАБОПЛАВАНЕ (МЕНЕВРИРАНЕ НА ВОЕННИ КОРАБИ И ВОЕННИ УЧЕНИЯ НА ТРЕТИ СТРАНИ, СТИГА ДА НЕ ПРЕЧАТ НА ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА МОРСКОТО ДЪНО ПОД НЕЯ НА ДЪРЖАВАТА ПРИТЕЖАТЕЛКА). Освен всичко гореизброено, БЪЛГАРСКАТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА, КОЯТО ФАКТИЧЕСКИ ИМА ОБЩА ГРАНИЦА С РУСКАТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ЗОНА НЯМА УРЕДЕН ПРАВЕН СТАТУТ С РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ, Т.Е. БЪЛГАРСКАТА ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА НЯМА ДОГОВОРЕНА ГРАНИЦА С РУСКАТА, ТАКА КАКТО НЯМАШЕ ДОГОВОРЕНА ГРАНИЦА С БИВШАТА УКРАИНСКА ИИЗ. Доколкото ми е известно, българската ИИЗ е уредена с междудържавен договор единствено с Р. Турция и то в ущърб на Р. България! Като цяло българската ИИЗ съвпада с българската зона за търсене и спасяване при морски бедствия, а Черно море като цяло е разделено от Международната морска организация (IMO) на зони за търсене и спасяване за всяка черноморска държава. Черноморските държави са членки на ММО, подписали МЕЖДУНАРОДНАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ЧОВЕШКИЯ ЖИВОТ НА МОРЕ от 1974 г. и Международната конвенция за търсене и спасяване по море от 1979 г., и досега не е имало търкания и напрежения между тях, каквито се опитва да създаде малограмотния и малоумен академик.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т.е. под формата на

    09 Sep 2023 1:06ч.

    'учение' ще доставят на укро райха още оръжия! Урайна каква точно се падаше на НАТО?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подопечна територия.

    09 Sep 2023 1:25ч.

    Но не мога да разбера, как точно се провеждат военни учения в зоната на бойните действия, между страна, участник във война и неутрални страни. Ако Китай проведе учения с Русия в Китайско море, някакси ми е по-ясно. Там украинци (все още) няма. Ама да си набуташ задника във въглените и после да плачеш, че е изгорял и не можеш да сядаш на него е височайша тъпотия, в стил "Премиер-ака-демик", подкокоросан от чужд агент, изпълняващ ролята на министър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    09 Sep 2023 1:07ч.

    Делтата на Дунав е военна зона. Със страна във Войната да пратиш ескадра в района е пряка намеса

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    09 Sep 2023 1:12ч.

    брей! бързоходен водолазен кораб! значи ядрената подводница нищо не струва, ще я мине като малка гара! да се чуди човек на нашата супер техника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Военно учение заедно с държава, която е във война

    09 Sep 2023 1:22ч.

    Трябва да е за пръв път в историята. Не се казва с какво ще участва България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не разбрах

    09 Sep 2023 1:29ч.

    ние с какво ще участваме? Ветрохода "Калиакра", или страшилището на вси морета "Дръзки"? Дали пък да не купим и малко бойни кораби от краварите, ей така, "алангро"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "ще се проведат от 11 до 15 септември в Черно море и делтата на Дунав"

    09 Sep 2023 1:30ч.

    - Много удачно, таман да попадне някоя от платноходките под руски удар или да се вкара в водите на 404. Тогава и при двата случая това е директно влизане във военните действия!!! Магаренко ще си гарантира влизане в учебниците по история... - Стига да остане някой за да ги напише и още повече - да има кои да ги четат! Идиоти (мед. понятие).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    09 Sep 2023 1:41ч.

    Ъхъ. А американците сигурно ще дойдат по Дунава щото Ердоган засега стриктно съблюдава Монтрьо и не ги пуска през Босфора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С канута. ...

    09 Sep 2023 1:47ч.

    ...ще са нашите. ...трудна мишена са...и мините не ги ловят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Sep 2023 1:58ч.

    Мчи как, българите ще участват с 5 те надуваеми лодки къде имат ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    09 Sep 2023 2:12ч.

    Какви канута, какви надуваеми лодки? Продъненото корито на баба Пена и то, ако тя го даде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вкараха ни

    09 Sep 2023 2:08ч.

    А ще ни изкарат ли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    09 Sep 2023 2:19ч.

    Въпросът с какви кораби ще участва България е резонен, обаче още по-интересно е с какви кораби ще участва Украйна, щото май няма такива останали...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ва Банк!

    09 Sep 2023 2:25ч.

    Румънците - ясно! Ще се бият - има защо! Французите са там - некви парашутисти - дребни микрончета си мислят, че оттам минава пътя за Южен Кавказ! Англичаните - и за тях ясно! Нямат търпение да запалят фитила! Ердоган определено не разбира от намеци, както и че да стоиш на два стола не е много здравословно. Но нашите що се навират между шамарите, това не разбирам? Явно паричните индулгенции са били само за баламурници! Най-тъпото е, че обичайният заподозрян липсва в картинката! Защо ли?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление

    09 Sep 2023 2:51ч.

    Айсбергът е прав - това е директен опит да ни набутат в патакламата, с все Румъния - нали сме най-близко. А и украинското пушечно месо започна да поприключва, нужен е свеж заместител. Пък ако успеят да скарат Русия и Турция - още по-добре за тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    09 Sep 2023 3:30ч.

    Любопитен съм с какво ще участвува! Показателно е че дори румънците не участват, но Ганю е голема работа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нашите ще се правят на плажуващи

    09 Sep 2023 4:27ч.

    под прикритие един вид!Или с кораб" фантом",само ние си го виждаме,стелт технология!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    09 Sep 2023 11:34ч.

    " С деца на море ", с главнокомандващ чичо Манчо. Това представляват подобни тъпотии. Преди претрепаха наш пилот, сега може да си самопотопят някоя от гемиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    09 Sep 2023 11:44ч.

    Проблемът е, че ако на някоя от гемиите й се случи нещо, ще извадят и развяват член пети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    09 Sep 2023 12:06ч.

    учения в мекс залив или в ламанша махаите се от черно море искаме мир и дружба русия не ни е враг и няма да ни напада не въртете интриги на наш гръб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    09 Sep 2023 12:50ч.

    Дано греша, но това учение и силите, които са привлечени като участници, силно ми напомнят едно учение на НАТО в Балтика и последващо взривяване на потоците ( пак през септември. При американците "Протоколът" не се променя, когато е успешен). Последно обвиниха украинците и някаква яхта"Андромеда". Ако стане някоя беля с "Турския поток"направо сме вътре като "виновници". Тогава Ердо, Орбан и австрийци яко ще ни го "подадат".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аха!

    09 Sep 2023 20:59ч.

    За да е сигурно американците се включиха и в още едни учения - този път с Армения/ 11.09 -20.09! / Явно наште гемийки са за отвличане на вниманието!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи