Румъния, България и Гърция работят по проект за свързване на Черно със Средиземно море

Румъния, България и Гърция работят по проект за свързване на Черно със Средиземно море

Среща на премиерите на България, Гърция и Румъния във Варна - 9 октомври, 2023 г.

Автор: Телеграм канал "Рыбарь"

През миналата седмица стана ясно, че Румъния изгражда с ускорени темпове път от украинската граница до пристанището Констанца, заобикаляйки Полша, Унгария и Словакия.

Изграждането на пътя се извършва в авариен режим: около 3000 работници и стотици превозни средства работят 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

Освен това Румъния, България и Гърция работят по проект за свързване на Черно море със Средиземно море.

Магистралата Констанца-Александруполис, пресичаща България, трябва да бъде готова до пет години. В бъдеще тя може да се използва и за подобряване на комуникацията между военните бази на САЩ на Балканите. Ако инициативата бъде разширена до украинската граница, магистралата ще може да осигури излаз на селскостопански продукти от Украйна към румънските и гръцките пристанища. 

Румънските власти заявиха, че износът на украински стоки през тяхната страна вече се е увеличил с 50%, докато поляците по този начин рискуват да загубят статута си на най-голямата транзитна точка на Украйна.

Въпреки че сега не е трудно да се заеме мястото на поляците, казано направо: всички основни контролно-пропускателни пунктове с Полша остават блокирани, работи само Медика-Шегини, който е с малък капацитет.

Друг е въпросът, че по този начин румънците ще могат не само да участват в доставките на украинско зърно и други продукти, но и да получават и прехвърлят оръжия от партньорите от НАТО. И тук важно място ще заеме пристанището в Александруполис, чието разположение може да елиминира проблемните места в логистиката на изток.

Пристанището е дълбоководно, а освен това може да се разтоварва директно на железопътни линии, минаващи през България и Румъния, както и на север до Полша. Освен това изградената около него инфраструктура позволява да се избегнат допълнителни проблеми при прехвърлянето на сили на север до границите на Украйна и Молдова.

 

 

Коментари

  • malart

    14 Яну 2024 20:07ч.

    Това трябва да е в категория хумор. Ние една улица не можем да асфалтираме с капаците на шахтите да не са под и над нивото

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    14 Яну 2024 20:18ч.

    освен да забави и без това бавноразвиващите се (във всеки смисъл) територии, друг резултат едва ли ще има.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    15 Яну 2024 18:49ч.

    това е била и мечтата на Кан Кубрат ....................................., но вместо една голяма магистрала, синовете му поели по 5 различни посоки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Яну 2024 20:12ч.

    Ще превземаме Босфора и Дарданелите, във военен сьюз с румънците и гърците? Щото то Черно море оттам се свързва със Средиземно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврогейтак

    14 Яну 2024 20:28ч.

    А САЩ оправиха ли собствената си скапана пътна инфраструктура, че ще вземат да оправят нашата и румънската? Трай бабо за хубост... Ще продължим да се назландисваме само да сваляме паметници, за друго просто не ни бива и няма време...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще продължим да се назландисваме само да сваляме паметници, за друго просто не ни бива и няма време...

    15 Яну 2024 11:27ч.

    Садизъм или мазохизъм?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    14 Яну 2024 20:36ч.

    Хванах се да прочета 50-60 реда, понеже първото нещо което се сетих е-ще се копае канал. ...А то било за път.Смях...Къде са еколозите?Камионите бълват газове...1 камион е колкото 100 коли.А пътят за тежкият транспорт си има изисквания.Тия 15 см асфалт на Тиквата не стават!Транзит на камиони не е ама хич хубаво нещо за районите където минава-шум,задръствания,замърсяване.А то е от газове+прах от феродото, от асфалта, от спирачните дискове и от гумите(нали има износване).Отделно паркинги за камионите.И като знам каква простотия е в колонията, нито тоалетни, нито бани ще има.Евентуално гориво....е и проститутките...Но щом е за едни пари, ако трябва и канал ще копаят тия изроди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак без кръчмара! от коя украинска граница върви пътя?

    14 Яну 2024 20:59ч.

    Путин нали каза"Одеса е Руский город"!!! А да има няскаква полза от този път за евроатлантизма - трябва да стига до... Лвов!!! Значи - и тунел под Словакия и Унгария! Е, те , нали древните украинци бяха ИЗКОПАЛИ Черно море... Е нека копат, хък могат и да направят тунела някъде след век-два ако все ощи има евроатлантизъм до тогава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    14 Яну 2024 21:02ч.

    Дрогаре, да разбирам ли, че се подготвя скоростна артерия за транспортиране на руските войски скоростно към Средиземно море? Щото всеки един път има Два края - също като салама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Яну 2024 21:11ч.

    Този път заобикаля Босфора, а Турция печели от всеки преминал кораб. Значи няма да е съгласна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Яну 2024 21:05ч.

    Мда! А днес в Ютуб - https://www.youtube.com/shorts/HnrnAOoGeEc. Но най ми харесва България какви очи е опулила, защото те се бият за изконно българска земя.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • даскал по география

    14 Яну 2024 21:21ч.

    От 6-7 000 г. преди новата ера Черно Море е свързано със Средиземно. Преди това е било езеро, но Босфорът избил и станал потоп. Тогавашното ниво на езерото се е вдигнало със 80-100 метра до сегашното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    14 Яну 2024 21:40ч.

    Древните укри изкопали Черно море с лъжици.И прегризали Босфора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...в страната на чудесата!

    15 Яну 2024 11:35ч.

    Не пренебрегвайте и приноса на северомакедонците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    14 Яну 2024 21:41ч.

    Нациките си мислят, че с тая магистрала ще могат да придвижват техника и боерипаси от Турция и Гърция...и от пристанището в Александрополис като заобикалят Босфора.... Пълна глупост...всяка една ракета ще я разоре и няма да бъде изполваема...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    14 Яну 2024 21:43ч.

    Да добавя...магистралата Варна -Бургас ще е на такава мушка, че пиле няма да може да прехввъкни...варианта е да разорават Ришкия проход...луда работа...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Де бре

    14 Яну 2024 22:08ч.

    Канал ли ще копаят?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Яну 2024 22:12ч.

    От София до Пловдив само.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Румъния изгражда с ускорени темпове път от украинската граница до пристанището Констанца, заобикаляйки Полша, Унгария и Словакия”

    14 Яну 2024 22:33ч.

    Как става това? Навярно както България има път до Турция, заобикаляйки Германия и Франция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    14 Яну 2024 22:35ч.

    Онзи ден празнувахме 50 години от започването на магистрала Хемус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Направо да копаем към Атлантическия океан

    14 Яну 2024 22:43ч.

    Белким се успокоят евроатлантиците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    15 Яну 2024 0:22ч.

    И аз първоначално помислих, че ще копаят канал, а то било път. От друга страна руснаците като нищо могат да го превърнат в плавателен канал, ако го възприемат като легитимна цел. А още по-лесно е султанът да припознае територията с пътя за негова.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    15 Яну 2024 0:56ч.

    А кой ще плаща строителството на магистралата, която се оказва, че е за чисто военни цели и надали има икономическа изгода за нас? Да не говорим, че ще минава през Странджа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що задаваш въпрос,

    15 Яну 2024 7:24ч.

    чиито отговор знаеш? "В бъдеще тя може да се използва и за подобряване на комуникацията между военните бази на САЩ на Балканите..." - това обяснява кой ще плаща! При всички случаи няма да са щатите, а безкрайно богатата България! Е, остава утехата, че щом е в интерес на нашия нов Голям брат, ще бъде построена преди да завърши "Хемус", а според картата е точно магистрала "Черно море"... Честито на печелившите...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поправка

    15 Яну 2024 7:28ч.

    Не е "Черно море", но поне ще има някакво раздвижване на пътното строителство в североизточна България...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    15 Яну 2024 14:27ч.

    Турция отдавна смята Източна България за своя. Чрез фирмите на Дианет.Даже и паметника на граф Игнатиев елегантно помръднаха в тази връзка. Гръцките инвестиции отдавна бяха изтласкани от България. И сега цоп! Магистрала не къде да е, а точно в Източна България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това да не е малко двуморие, някакъв бета-вариант на триморието?

    15 Яну 2024 8:36ч.

    Иначе е готино, от статията разбираме, че това нещо "може да осигури излаз на селскостопански продукти ... за подобряване на комуникацията между военните бази на САЩ на Балканите". Нещо като колелото с ц*ци от вица за Иванчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така и не става ясно-канал ли се копае

    15 Яну 2024 8:56ч.

    или път се строи!И при двата случая Россия Трябва да ликвидира украината като квази държава и да се насочи към България!Ако съм жив ще се радвам да видя тогава насраните физиономии на Борисоф,Методиев,Пидала А.вАсилев,Магарев. и особено на крадливото ленче и приятеля и с еврейски корени,да не забравяме и Нинова и Копейкин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • P.S.-да не забравяме и плъха Денков

    15 Яну 2024 8:58ч.

    който дотогава може да лежи до костите на Богдан Филов и&!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    15 Яну 2024 10:41ч.

    ...подготвят инфраструктурно терена на територията на споменатите три държави. Познайте за какво го подготвят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умньо Боев

    15 Яну 2024 10:44ч.

    От заглавието се разбира буквално , че "Румъния, България и Гърция работят по проект за свързване на Черно със Средиземно море" ? Което недвусмислено означава, че трите споменати държави проектират да свържат Черно със Средиземно море, т.е. водата на Черно море да се влива в Средиземно. Е как ще го правят с магистрали тогава? Ще пренасят черноморска вода с цистерни , ще я карат до Средиземно и там ще изливат ли??? Ами нали си има Босфор? От какъв зор им е на Румъния, България и Гърция, да правят втори Босфор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    15 Яну 2024 15:02ч.

    По-горе съм писал - най-лесно е чрез завладяване на Босфора и Дарданелите, тъй като няма да се дават допълнително пари за нов "коридор". Ама на наш'те не им стиска. А и армиите на България, Румъния и Гърция взети заедно не стават за тая работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Канал?

    15 Яну 2024 12:23ч.

    Канал ли ще прокопават? Този въпрос ме загнезди щом прочетох само заглавието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На снимката

    15 Яну 2024 12:27ч.

    По средата нашият човек дружески и въодушевен протегнал ръцете си към околните. Гъркът го слуша, подсмихвайки се, а румънецът е навел глава, правейки някакви сметки на листче.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Караман

    15 Яну 2024 12:47ч.

    Чакайте първо да довършим започнатите от Киро мостове на Дунава и тунела Петрохан. После и моретата ще свържем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата по местата

    15 Яну 2024 16:11ч.

    Многократно е обръщано внимание, че винаги трябва да се съобразява, кой е авторът на материала. Съвременната журналистика почти без изключение е скъсала със същността на професията и се е превърнала в гола пропаганда. След този увод, прочитате внимателно, че автор е бТА и наостряте сетивата. Прлопагандата става повдигната на степен! Действително е използвана подвеждаща формулировка, която преполага прокопаване на плавателен канал. При това, каналът отива дириктно в ..... Констанца. О, ... ужас :(((((( Държа формалната логика винаги включена и липсата на споменаване на пристанището в Бургас, веднага ме шамароса. Върнах се, прочетох отново и схващам веднага идиотщината на посланието! Никакъв канал НЯМА, той е невъзможен поради много причини, използваната формулировка е направо ОТКАЧЕНА. Много добре знаете, че турците вече работят по техния нов Канал Истанбул, който свързва Черно с Мраморно море, преминавайки на запад от Истанбул. Когато го проектираха, бяха обявили някаква цена от предполагаемо 12 млрд. долара, никой не може да каже колко в действителност ще е. Референтно - около 20 млрд. Всичко това за канал, който е около 45 км. в БЛАГОПРИЯТЕН географски терен. Канал през Гърция и България до Бургас ще е порядъково 300 -350 км. през буквално НЕВЪЗМОЖЕН терен, пресичайки планини и пресичайки долните течения на Марица и Тунджа, което буквално обрича нещата! Пълен абсурд! Не са виновни колегите, че се колебаят. Заглавието и частично текстът въвеждат в заблуда и двусмислие. Няма никакъв смисъл от намесването на моретата, достатъчно беше да се каже, че има план за с изграждане на сухоземна връзка - магистрала и ж.п. линия, която свързва Констанца и Александруполис.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещата по местата

    15 Яну 2024 16:21ч.

    И след като изяснихме проблемите на изказа и формата на посланието, нека кажем и дев думи за СМИСЪЛА и ОБЩЕСВЕНОТО СЪДЪРЖАНИЕ на идеята. Тагарев някъде говореше за едни 6 млрд. за инфраструктира за вонни цели, която няма да е част от бюджета за отбрана. Твърде вероятно да става дума точно за този проект. Да пострим на Америка и Украйна могистрала. Хемус е на 50 години проект и краят му не се въжда. БХ хвърляше камъни и асфалт с лъжици и черпаци, колкото да има основание да крадне. В значителна част се строеше НА ЧЕРНО и нещата бяха доведени до абсурд и пълен батак. Изроди! Сега ужким проектирали в пожарен порядък. Имитация - колкото да не се налага търсене на виновни, защото работата си е брутални наказания и последици. Русе Търново магистрала няма. Видин Ботевград - няма. Струма недовършена. Варна - Бургас - няма. ОБАЧЕ, магистрала за америсанците през Странджа планина може и да има! Изроди!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    15 Яну 2024 16:39ч.

    То си е направо магистрала Черно море. Няма да е лошо ако я построят с американски пари. Смущава че Бургас остава встрани, но и ние можем и да се поохарчим малко. Иначе както колегите са написали по магистралата може да се пътува не само от Дедеагач до Констанца, но ако се наложи на някой и в обратната посока.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • арх. Христо Генчев, ст.

    15 Яну 2024 17:19ч.

    5 януари, понеделник. Истина или руска(-гръцка) дезинформация? Защо от север да търсят Констанца виа Бухарест, когато със същото усилие (км) ще са преполовили пътя си до Бялото море? Показаното на картата е гръцкото предложение, търсещо+създаващо товари до Игуменица за безлюдната тяхна Via Egnatia. Бълhарският и румънският интереси съвпадат, а и вече се осъществяват – подготвя се изграждането на втори прекодунавски мост при Русе, на само десетина км и то западно(!) от действащия Мост на дружбата. Прави се като част от авто-меридианът „Букурещ – Деде Агач“; ако някому утре хрумне да затвори Проливите и Кюстенджа и Варна ще станат безполезни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ваксиниран веган

    15 Яну 2024 19:20ч.

    Дори и либерал-идиотите се усетиха, че скоро Украйна няма да има излаз на море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кольо

    15 Яну 2024 19:36ч.

    Несъмнено от такава магистрала ще има много голяма необходимост тъй като в Добруджа нашето Княжество България ще има обща граница с Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян Лозински

    16 Яну 2024 10:35ч.

    ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ЧАРОВНАТА ДАМА И ПРЕВЪЗХОДНИЯ ЮРИСТ КОРНЕЛИЯ НИНОВА! ПОЖЕЛАВАМ Й ЗДРАВЕ И ДА СЕ СБЪДНЕ НАЙ-ГОЛЯМАТА Й МЕЧТА - БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ПРОСПЕРИРАЩА И СПРАВЕДЛИВА ЗА ВСИЧКИ СВОИ ПОДАНИЦИ ДЪРЖАВА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи