РСМ иска да открие културен център за македонците в България

РСМ иска да открие културен център за македонците в България

Чакаме деня, когато при нашите съседи свободно ще се изразяват гражданите с македонско самосъзнание, подчерта Димитър Ковачевски
 

Македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България, предаде БГНЕС. Преди ден министър-председателят Кирил Петков беше на посещение в Битоля, където откри Културен център "Иван Михайлов".

Според Ковачевски Иван Михайлов е противоречива историческа личност, която в РСМ се възприема по различен начин от различни хора. Но тъй като се отнася за гражданска инициатива, съгласно Европейската конвенция за правата на човека, тя не подлежи на държавен контрол. „В РСМ всеки гражданин има право да изразява свободно своята етническа, религиозна, идеологическа принадлежност“, каза Ковачевски по повод на откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“. Той подчерта, че „неговото правителство ще продължава да спазва този подход, защото той е техен принцип и като държава, и като общество“.

„В същото време правителството на РСМ, както и обществеността чака деня, когато при нашите съседи ще дойде времето и там гражданите, които имат македонско самосъзнание, да могат по такъв свободен начин да изразяват своите убеждения“, каза още македонският премиер.

Откриването на българският културен център в Битоля не мина без провокации. При посещението бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква. На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“; „Имате окървавени ръце“; „Гробищата са пълни от българското приятелство“; „Гоце = Македония“ и др.


Източник: segabg.com

 

 

 

 

Коментари

  • bodar4uk

    17 Апр 2022 17:07ч.

    Македонците, да си ги дирят в Гърция –(Eпир, Eгея и т,н.) Тук, македонци, никога е нямало, няма и да има, кактои фашисти ! Да не си подирим ние нещо ТРАКИТЕ, щото границите ни трябва да отидат много на юг ! А що се отнася до фашистите, явно ни бъркате с румънците и хърватите, които действително са участвали на страната на Хитлер, при инвазията му в Русия, както й бандерите .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сссссссс

    17 Апр 2022 17:22ч.

    Абе я вървете на Филип Македонски у задната тръба, гниди противни! Същата нагла напаст като укрите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    17 Апр 2022 17:07ч.

    Тия пък ква култура имат? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На майцепродавеца отляво

    17 Апр 2022 17:10ч.

    Да му се обясни, че в България няма македонска, а българска култура, език и история.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наглост до дупка от Димитър Ковачевски!

    17 Апр 2022 17:17ч.

    Макетата отново наглеят! Но ако искат македонски културен център в България, първо, трябва да запишат в учебниците си по история, че така нареченият "македонски език" е стилизираният през август 1944 г. български език в българската от векове област Македония. Второ, трябва да признаят, че историята на РС Македония започва от 1945 г.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    17 Апр 2022 17:18ч.

    Във България, винаги е имало "македонски културен дом"!!! Дори и много години, преди да имат собствена държава!!! В София, старите квартали като, /Захарна фабрика, Гевгелийски, Света Троица, западен парк, Красна поляна, Банишора, Връбница и др./ са предимно македонци, НО винаги са били Българи и никога не са били северномакедонци!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    17 Апр 2022 17:24ч.

    Какви македонци? В България има БЪЛГАРИ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    17 Апр 2022 17:26ч.

    На пъпа на Варна има огромен Македонски културен дом. Тоя иска сега да направи Северномакедонски дом? Голям джумбиш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    17 Апр 2022 17:38ч.

    Този е български, на ВМРО, бе Мунчо...ти разлика правиш ли ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Просто и логично

    17 Апр 2022 17:36ч.

    Да си направят законосъобразни устав и цели като хората и да си го регистрират. А не да организират партии с фалшиви ЕГН-та и с преднамерено провокативни цели, та после да се жалват, че не ги били регистрирали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Крсте Мисирков

    17 Апр 2022 17:47ч.

    И какво се оплакват братчедите - ето, спретнали са си цял "семакедонски" събор, със "стотици" гости (македонската бройна система също се различава от фашистката), вкл. и добре познати фаци от РСМ: https://www.novamakedonija.com.mk/makedonija/vo-melnik-se-odrzha-semakedonski-sobor-vo-spomen-na-jane-sandanski/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дреалист

    17 Апр 2022 18:09ч.

    Македонският дом във Варна е изграден от : "Македонско благотворително дружество.[1] В устава на организацията пише: „Чрез изграждане на български училища и църкви в Македония, дружеството нека да подготви потиснати братя по вяра и род за бъдещето национално обединение на всички българи“ .......... Какво ВМРО? .. и... какъв друг да е, освен български? ...??? Сръбски?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Градация за наглост:

    17 Апр 2022 19:45ч.

    гражданин на фащ; македонец; окраинец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Елмо

    17 Апр 2022 21:43ч.

    Нормално е да иска, още когато Радев промени основния фокус на българските искания към сърбоманите от Сев. Македония от зачитане на историческата истина, на признаване на българско малцинство, беше ясно, че така ще стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    17 Апр 2022 22:55ч.

    "Македонският премиер Димитър Ковачевски призова българските власти да разрешат откриването на културен център за македонците в България..." Къде са тези македонци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    18 Апр 2022 10:07ч.

    Македония е само географско понятие, така че македонските българи, като минат границата, си остават просто българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи