Ройтерс: Върховният съд на САЩ нанесе удар на ЛГБТ правата

Ройтерс: Върховният съд на САЩ нанесе удар на ЛГБТ правата

Върховният съд на САЩ нанесе удар по ЛГБТ правата, като отсъди, че конституционното право за свобода на словото позволява на хора от определени бизнес среди да отказват услуги за еднополови сватби, предаде Ройтерс. Агенцията пояснява, че така магистратите са присъдили в полза на уебдизайнерка, която е изтъкнала вярата си в християнските ценности при оспорване на антидискриминационен закон на щата Колорадо.

Взетото с 6:3 гласа решение, чието писмено резюме бе изготвено от консервативно ориентирания съдия Нийл Горсъч, отмени предишно решение, взето на по-долна инстанция. Тя бе отказала на бизнесдамата от района на Денвър Лори Смит молба да бъде направено изключение по закона на Колорадо, забраняващ дискриминацията на основата на сексуалната ориентация.

Фирмата на Смит, която се казва "303 Криейтив", изготвя уебдизайни по поръчка. Темата на диспута бе защитата на свободата на словото, залегнала в Първата поправка на конституцията на САЩ.

"Първата поправка създава на Съединените щати визия на богато и многообразно място, където всеки е свободен да мисли и да говори каквото поиска, а не каквото правителството изисква от него", написа в решението съдия Горсъч.

Тримата либерално ориентирани съдии бяха на обратното становище, дъполва БТА. В декларираното си несъгласие съдия Соня Сотомайор написа: "Днес съдът, за първи път в историята си, даде на обществен бизнес конституционното право да отказва да служи на членове на защитена общност".

Върховният съд заседаваше в последния ден на мандата си за взимане на решения, чието начало бе през октомври.

Лори Смит, която живее в предградието на Денвър - Литълтън, е християнка евангелистка. Според становището ѝ тя вярва, че бракът може да бъде само между мъж и жена. През 2016 г. тя заведе дело срещу щатската комисия на Колорадо по защита на гражданските права и други официални представители на щата. По думите ѝ причината е била, че се е страхувала да не бъде наказана за отказа да домакинства на гей сватби по силата на закона на Колорадо за общественото настаняване.

Още по време на словесните дебати по делото през декември либерално настроените съдии от Върховния съд обявиха, че евентуално решение в полза на Смит ще проправи пътя за хора от определени бизнеси да прилагат дискриминация.

Припомняме, че преди няколко дни Върховният съд на САЩ отмени позитивната дискриминация на расов признак при приема в университет, решение, с което президентът Джо Байдън изрази "категорично несъгласие". 

Решението беше взето по дело, заведено от неправителствена организация на име „Студенти за справедлив прием“ (Students for Fair Admissions) срещу най-старото съответно частно и държавно учебно заведение в САЩ Харвард и Универистета на Северна Каролина заради политиката им на прием на студенти.

Консервативното мнозинство в съда отмени плановете им за прием, с което на практика беше сложен край на утвърдената от дълги години практика на позитивна дискриминация на расов признак в американското висше образование.

Коментари

  • За мен винаги думата “консервативен”

    01 Юли 2023 15:19ч.

    ми е налагало мрачно мислене относно настоящето но от 32 г., след т.н.”демократично-либералните”промени в обществото ,все повече преценявам че консерватизма в своята същност много по добре защитава обществото и нашите наследниц-поздрави за американския върховен съд и НЕ на разюзденото либерално-хомосексуално такова!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Взетото с 6:3 гласа решение

    01 Юли 2023 15:23ч.

    Даже на снимката може лесно да се познае кои са 6-те "консервативни" и кои - 3-те "либерални" съдии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ройтерс: Върховният съд на САЩ нанесе удар на ЛГБТ правата

    01 Юли 2023 18:06ч.

    ЛГБТ имат права толкова, колкото и всички ние нормалните - да сме законопослушни, да си плащаме данъците и да не тровим живота на останалите граждани и селяни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама какъв върховен съд можеда е това!? Че те половината са жени

    01 Юли 2023 15:51ч.

    Така не може да се прави държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А какво е жена?

    01 Юли 2023 16:01ч.

    Щото тая горе вдясно не можа да даде дефиниция при изслушването си, преди да я назначат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Толкова по-зле за САЩ, а значи по-добре за човечеството

    01 Юли 2023 16:15ч.

    Всичко, което е вредно за Америка е добро за човешкият вид.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    01 Юли 2023 18:03ч.

    "членове на защитена общност"? В едно истинско бездискриминационно общество няма "защитени общности", тъй като това означава "привилегировани" общности. Тия "защитените" са на същия акъл като белите супремасисти, само дето са черни супремасисти, ЛГБТК супремасисти, феминистки супремасисти и прочие самовлюбени същества, смятащи се за "специални".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    01 Юли 2023 18:14ч.

    Да не забравяме ролята на бай Тръмп при промяната в състава на тоя съд към консервативен уколон, т.е. разумен и законен

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • учуден

    01 Юли 2023 21:04ч.

    Тези lghd какъв им е приносът към обществото, че да имат специални права?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    01 Юли 2023 23:31ч.

    Отмяната на привилегии е в услуга на равенството пред закона! Ате, поздравления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    02 Юли 2023 0:01ч.

    айде малко с превода да си поиграете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • педализмът си е болест

    02 Юли 2023 2:08ч.

    Която се лекува с мотика

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи