"Ройтерс": Русия атакува украински зърнени пристанища и предизвика покачване на цената на зърното

"Ройтерс": Русия атакува украински зърнени пристанища и предизвика покачване на цената на зърното

Русия атакува рано тази сутрин украински зърнени пристанища, включително дунавското пристанище Измаил в Одеска област, и предизвика покачване на цената на зърното в световен план, предаде Ройтерс. Украинското министерство на отбраната заяви, че в Измаил е повреден зърнен склад. "С украинско зърно могат да бъдат нахранени милиони хора по целия свят", се казва в изявление на министерството в социалната мрежа "Екс" (известна до неотдавна като "Туитър").

Руски дронове атакуваха и повредиха рано тази сутрин пристанищна инфраструктура и зърнени складове в южната част на украинската Одеска област, заявиха украински представители, цитирани от Ройтерс.

Няма информация за пострадали хора, заяви в "Телеграм" областният управител на Одеска област Олег Кипер, без да пояснява къде точно се намират поразените обекти. Кипер публикува няколко снимки, на които се вижда как огнеборци потушават пожар, избухнал във висока сграда близо до река.

Пристанищна инфраструктура на река Дунав, която е от жизненоважно значение за износа на зърно, беше поразена при руски удари тази нощ, заяви днес украинската главна прокуратура, цитирана от Франс прес.

"Врагът атакува пристанищна и индустриална инфраструктура на река Дунав", съобщи главната прокуратура, като уточни, че са поразени зърнени складове.   

Източник от украинската индустрия заяви пред Ройтерс, че основната цел на руските атаки е бил Измаил – пристанищен град на река Дунав, в непосредствена близост до границата на Украйна с Румъния, през който минава основен алтернативен маршрут за износ на украинско зърно предвид фактическата блокада на износа му през Черно море.     

"За съжаление, има щети", написа украинският президент Володимир Зеленски в "Телеграм".

"Поредна нощ на война, поредна нощ на работа на нашата героична противовъздушна отбрана. Защитаваме се максимално с оглед на наличните сили. Свалихме много дронове "Шахед". За щастие няма жертви. За нещастие има щети. Най-сериозните са в южната част на страната. Руските терористи отново нанесоха удари по пристанищата, по зърното, по световната продоволствена сигурност", изтъкна Зеленски, цитиран от украинската агенция УНИАН.

След днешните атаки цената на житото на борсата в Чикаго се покачи с 4%, като това отразява тревогите на търговците, свързани с доставките на зърно от Украйна, отбелязва Ройтерс.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • баба мара

    02 Авг 2023 16:01ч.

    при толкова санкции кражби на имущество на русия и руски граждани краино време е за ответен удар никои да не се сърди и да се оплаква всичко е закономерно преговори и мир не на оръжията не на воината

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    02 Авг 2023 16:29ч.

    "С украинско зърно могат да бъдат нахранени милиони хора по целия свят" -- можеше. при честна игра. но говедарите и слугите им предпочитат играта, "основана на правила". техните. е, не минава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехе

    02 Авг 2023 16:43ч.

    Каква честна игра с Путкин, който се кълнеше, че прави учения и няма да нападне Украйна. Само нова 1989 г. За мужиците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Договорняк и цирк !

    02 Авг 2023 16:48ч.

    Беше обяснено много пъти, но пак ! Украйна преди 2022 беше едва на шесто място в света като зърнен експортьор с пазарен дял от 6%. Това преди 24-ти февруари. Сега със сигурност е паднала в класацията. Другите големи производители (Русия, САЩ, Канада, Франция , Австралия…) без проблеми и с охота могат да заемат украинския дял ! Няма никакви проблеми и няма никакви основания за сериозно поскъпване на зърното. Ако то поскъпва , това е ПОЛИТИЧЕСКИ създадена спекула. И тя се прави с участието на всички замесени страни ! Всички действат според ролите си , но крайният резултат който гонят ВСИЧКИ “актьори” , е да се заяви - “Възникна глад !” ? Едните ще обвиняват другите , другите ще обвиняват първите , но и двете страни са в ДОГОВОРНЯК !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Свърши тя твоята опорка

    02 Авг 2023 16:54ч.

    Кажи защо дъртата пачавра меркел и френският пендел франсоа оланд лъжеха Русия и Путин със минските споразумения . за да възстановят украйнскаа фашистка армия която да се бие във донбас и да убива мирни жители и жени и деца .Е путин ги изпревари със два дни и навлезе със армията си да защити своите руски жители на домба от украйнския и европейският фашизъм .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • След днешните атаки цената на житото на борсата в Чикаго се покачи с 4%

    02 Авг 2023 16:37ч.

    чиста спекула и фалшиви новини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Украински черноморски пристанища под блокада заради руски удари - Ройтерс

    02 Авг 2023 16:46ч.

    Голям медиен отзвук получи нощното нападение на руски ударни дронове срещу украинското пристанище и горивната инфраструктура в Одеска област. Въпреки традиционните пропагандни твърдения, че „всичко е свалено“, някои украински медии вече съобщиха, че в Измаил са пострадали сградите на морската гара и Дунавското параходство. След известно време информацията беше потвърдена от оперативното командване "Юг" на въоръжените сили на Украйна. Те казаха, че многоетажни административни сгради са получили значителни щети. След като началникът на регионалното военно управление на Одеса Олег Кипер съобщи за пожари в резултат на руска атака срещу съоръжения на пристанищната инфраструктура, в социалните мрежи и обществеността започнаха да се множат съобщения за горящо петролно хранилище в Измаил. Ройтерс скоро се присъедини към общия негативен хор, съобщавайки за „сериозни“ щети, причинени от дронове на пристанището на Измаил. Изданието отбелязва, че настоящата ситуация означава реална блокада на украинските черноморски пристанища. И сега река Дунав се превърна в основна алтернатива за износ на украинско зърно. Forbes съобщи същото в навечерието. По думите му за първи път след оттеглянето на Русия от зърнената сделка три чуждестранни кораба са пристигнали в едно от украинските пристанища на река Дунав. Уточнява се, че гръцкият и израелският кораб са преминали в посока пристанище Измаил през Босфора, а турско-грузинският - от Северна Турция. По-рано EADaily съобщи, че анулирането на сделката за зърно поставя под въпрос статута на Украйна като един от световните доставчици на зърно. Подробнее: https://eadaily.com/ru/news/2023/08/02/chernomorskie-porty-ukrainy-okazalis-v-blokade-iz-za-rossiyskih-udarov-reuters

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    02 Авг 2023 16:50ч.

    С ето и руската гл.точка: https://m.tsargrad.tv/articles/2-avgusta-vsjo-izmenilos-novyj-udar-po-izmailu-postavil-tochku-v-planah-zapada_837632

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е Путин ще си вземе

    02 Авг 2023 17:00ч.

    Това което е решил . Той не човек на думата и на делата .Работи си човекът много добре за сега Военен анализатор: Въоръжените сили на РФ ще започнат мащабна офанзива до началото на есента: Карта на военните действия в Украйна днес, 1 август 2023 г. https://rsnnews.ru/2023/08/01/voennyj-analitik-vs-rf-pojdut-v-masshtabnoe-nastuplenie-k-nachalu-oseni-karta-boevyh-dejstvij-na-ukraine-segodnya-1-avgusta-2023-novosti-fronta-donbassa-obzor-sobytij-karta-svo-novosti/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И нападнаха

    02 Авг 2023 18:21ч.

    Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "С украинско зърно могат да бъдат нахранени милиони хора по целия свят"

    02 Авг 2023 17:28ч.

    А останалите седем милиарда и осемстотин милиона ще гладуват. Франция изнася повече пшеница от Украйна. Русия изнася повече от два пъти пшеница от Украйна. Блокираха руският износ и плачат за украинският, който не е украински, а на западни фирми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приходи от продажба на зърно 2022/2023 г. - около 10 милиарда долара.

    02 Авг 2023 18:28ч.

    Унищожени черноморски пристанища, унищожени дунавски пристанища.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щом пак са свалили всички дронове

    02 Авг 2023 18:42ч.

    Какъв е проблема? Бой по руските ракети и дронове и всичко е ОК!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    02 Авг 2023 18:59ч.

    Kanonen statt Butter?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Другата гледна точка!

    02 Авг 2023 22:00ч.

    Координатор подполья в Николаеве Лебедев назвал пораженные в Измаиле объекты порта В Измаиле поражена база техобслуживания украинского флота и нефтебаза, сообщил координатор Николаевского подполья Сергей Лебедев со ссылкой на источники в городе. Нефтебаза после удара горела несколько часов, поражена база техобслуживания флота, где велся ремонт военных украинских катеров. Попадание пришлось также в здание морского вокзала по набережной Капикраяна, где, согласно данным подполья, были иностранные румынские военные. . Поражена портовая инфраструктура, зерновое хранилище и элеватор, где, по данным подполья, находилась иностранная военная техника. Всего зафиксировано восемь ударов. / инфото е в свободен достъп!:)/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи