"Ройтерс": Рецесия в Германия през първото тримесечие след спада в края на годината

"Ройтерс": Рецесия в Германия през първото тримесечие след спада в края на годината

Германската икономика се сви през последните три месеца на 2023 г., което накара икономистите да предупредят във вторник за нова рецесия, а бизнес лидерите призоваха правителството да влее адреналин в болната индустрия на страната, пише "Ройтерс".

Брутният вътрешен продукт се е свил с 0,3% през четвъртото тримесечие в сравнение с предходното, съобщи статистическата служба.

През миналата година германската икономика се сви с 0,3 %, затормозена от постоянната инфлация, високите цени на енергията и слабото външно търсене.

Въпреки това, тъй като през второто и третото тримесечие БВП беше в застой, най-голямата икономика в еврозоната успя да избегне нова техническа рецесия, която обикновено се определя като две последователни тримесечия на спад.

Очаква се тя да бъде краткотрайна, като във вторник институтът Ifo прогнозира спад на БВП с 0,2% през първото тримесечие на 2024 г.

"Частното потребление, на което разчитат оптимистите, разочарова до самия край", заяви икономистът на Commerzbank Йорг Крамер.

"Неотдавнашният спад на промишленото производство и ниското ниво на бизнес климата на Ifo показват, че германската икономика се е свила и през първото тримесечие", добави той.
Александър Крюгер, икономист в Hauck Aufhaeuser Lampe, отбеляза, че икономическото производство в Германия не е по-високо, отколкото преди четири години. "Липсата на растеж е на мода в тази страна", каза той.

Призив за реформа

Поредицата от негативни данни увеличи натиска върху правителството на канцлера Олаф Шолц, което се опитва да осъществи скъпоструващ преход към по-екологична икономика, като същевременно предпазва промишлеността от високите производствени разходи и конкуренцията от чужбина.

В съвместно писмо до Шолц от вторник, видяно от Ройтерс, ръководителите на четири водещи лобистки групи призовават канцлера за реформи, които да повишат привлекателността на Германия за промишлеността.

"Германската икономика е изправена пред големи структурни предизвикателства", пишат председателите на индустриалната асоциация BDI, асоциацията на работодателите BDA, търговските камари DIHK и асоциацията за търговия с квалифицирани кадри ZDH.

"Спешно се обръщаме към Вас и цялото федерално правителство да предприемете мерки още сега, за да стимулирате икономическия обрат в нашата страна", се казва в писмото, в което се призовава за по-ниски цени на електроенергията, инвестиции в инфраструктурата и данъчна реформа.

Въпреки прогнозите, които в най-добрия случай вещаят стагнация през следващите тримесечия, Томас Гитцел от VP Bank заяви, че намаляването на инфлацията предлага сребърна светлина. Очаква се до средата на годината индексът на потребителските цени да се върне към целта на Европейската централна банка от 2%.

"Тогава това ще даде на европейските парични власти пространство за маневриране за намаляване на лихвените проценти. Това ще бъде от полза за компаниите и потребителите, но най-вече за боледуващата строителна индустрия", каза Гитцел.

 

Източник: "Ройтерс"

 

Коментари

  • Неправда

    30 Яну 2024 19:59ч.

    За съжаление в резултат на рецесията горните етажи на небостъргачите във франкфурт ще продължат да светят, докато останалата Европа ще сади в цветарниците си картофи за да преживее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    30 Яну 2024 20:04ч.

    А въглеродният отпечатък? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Яну 2024 21:12ч.

    Санкциите работят! Давайте още!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Образа на (авто)потопяването

    31 Яну 2024 9:07ч.

    Но не автопотопяване на личното, а на общественото благополучие. Което е не само неморално, а катастрофално. Интересно е, че обществото проявява мазохизъм или саможертва в името на какво?! На Украйна?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пешо

    31 Яну 2024 9:09ч.

    Това, което се задава не е рецесия, а криза която може да прерасне във финансово икономически колапс обхващаш цялото ЕС и не само. Ако не почнат да действат правилно (нещо за което няма никакъв намек) цялата западна система ще умира дълго и мъчително. Либералния финансов капитализъм се оказва пълен провал довеждащ до деградация на всички нива: културно, финансово, социално, верско и морално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи