"Ройтерс": Путин иска договорено прекратяване на огъня в Украйна, с което Русия да запази завоюваните досега територии

"Ройтерс": Путин иска договорено прекратяване на огъня в Украйна, с което Русия да запази завоюваните досега територии

Автори: Гай Фолконбридж и Андрю Осборн, "Ройтерс" Следвайте "Гласове" в Телеграм

Руският президент Владимир Путин е готов да спре войната в Украйна с договорено прекратяване на огъня, което да признава сегашните линии на бойните действия, съобщиха четирима руски източници пред "Ройтерс" като заявиха, че той е готов да продължи да воюва, ако Киев и Западът не се съгласят.

Трима от източниците, запознати с дискусиите в обкръжението на Путин, заявиха, че руският лидер- ветеран е изразил разочарованието си пред малка група съветници от това, което смята за подкрепяни от Запада опити за спъване на преговорите и от решимостта на украинския президент Володимир Зеленски да отхвърля разговори.

"Путин може да се бори толкова дълго, колкото е необходимо, но Путин е готов и за прекратяване на огъня - да замрази войната", каза друг високопоставен руски източник, който е работил с Путин и е запознат с разговорите на най-високо ниво в Кремъл.

Той, както и останалите, цитирани в този материал, говори при условие на анонимност предвид деликатността на въпроса. За целите на този материал "Ройтерс" разговаря с общо петима души, които работят или са работили с Путин на високо ниво в политическите и бизнес средите. Петият източник не коментира замразяването на войната на сегашните фронтове.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков, в отговор на молба за коментар, заяви, че шефът на Кремъл многократно е давал да се разбере, че Русия е отворена за диалог за постигане на целите си, заявявайки, че страната не иска "вечна война".

Министерствата на външните работи и на отбраната на Украйна не отговориха на въпросите.

Назначаването миналата седмица на икономиста Андрей Белоусов за министър на отбраната на Русия беше възприето от някои западни военни и политически анализатори като поставяне на руската икономика на постоянна военна скорост с цел победа в един продължителен конфликт.

Кадровите смени бяха последвани от продължителен натиск на бойното поле и териториален напредък на Русия през последните седмици. Източниците обаче заявиха, че Путин, преизбран през март за нов шестгодишен мандат, по-скоро би използвал сегашната динамика на Русия, за да остави войната зад гърба си. Те не коментираха пряко новия министър на отбраната.

Въз основа на познанията си за разговори във висшите етажи на Кремъл двама от източниците заявиха, че Путин е на мнение, че успехите във войната досега са достатъчни, за да продаде победата на руския народ.

Най-големият сухопътен конфликт в Европа след Втората световна война отне живота на десетки хиляди от двете страни и доведе до мащабни западни санкции срещу руската икономика.

Трима източници твърдят, че Путин е разбрал, че всеки нов драматичен напредък ще изисква нова общонационална мобилизация, която той не желае, а един от източниците, който познава руския президент, казва, че популярността му е спаднала след първата мобилизация през септември 2022 г.

Националната мобилизация изплаши част от населението в Русия, като предизвика стотици хиляди мъже в наборна възраст да напуснат страната. Проучванията на общественото мнение показаха, че популярността на Путин е спаднала с няколко пункта.

Песков заяви, че Русия няма нужда от мобилизация и вместо това набира доброволци-изпълнители във въоръжените сили.
Перспективата за прекратяване на огъня или дори за мирни преговори в момента изглежда далечна. Зеленски неведнъж е заявявал, че мир при условията на Путин не е възможен. Той обеща да си върне загубените територии, включително Крим, който Русия анексира през 2014 г. През 2022 г. той подписа указ, с който официално обяви всякакви преговори с Путин за "невъзможни".

Един от източниците прогнозира, че не може да се стигне до никакво споразумение, докато Зеленски е на власт, освен ако Русия не го заобиколи и не сключи сделка с Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обаче, говорейки в Киев миналата седмица, заяви пред репортери, че не вярва Путин да се интересува от сериозни преговори.

Швейцарски разговори

Украйна се подготвя за преговори, чийто домакин следващия месец ще бъде Швейцария, с цел да се обедини международното мнение за това как да се сложи край на войната. Разговорите са свикани по инициатива на Зеленски, който е заявил, че Путин не трябва да присъства. Швейцария не е поканила Русия. Москва заяви, че разговорите няма да бъдат надеждни без нейно присъствие. Украйна и Швейцария искат руските съюзници, включително Китай, да присъстват.

В изказване в Китай на 17 май Путин заяви, че Украйна може да използва швейцарските преговори, за да накара по-широка група държави да подкрепят искането на Зеленски за пълно изтегляне на Русия, което според Путин би било по-скоро наложено условие, отколкото сериозни мирни преговори.

Швейцарското външно министерство не отговори на молбата за коментар.

"Готови сме за дискусия. Никога не сме отказвали", заяви Путин в Китай.

Кремъл казва, че не коментира напредъка на така наречената от него специална военна операция в Украйна, но многократно е заявявал, че Москва е отворена за идеята за преговори въз основа на "новите реалности на място".

В отговор на въпроси за този материал говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че всяка инициатива за мир трябва да зачита "териториалната цялост на Украйна, в рамките на нейните международно признати граници" и определи Русия като единствената пречка за мира в Украйна. "Кремъл все още не е показал никакъв значим интерес към прекратяване на войната, а точно обратното", каза говорителят.

В миналото Киев е отхвърлял предполагаемата готовност на Русия за разговори като опит да прехвърли върху себе си вината за войната. Киев твърди, че на Путин, чийто екип многократно е отричал, че е планирал война, преди да нахлуе в Украйна през 2022 г., не може да се вярва, че ще спази каквато и да е сделка.

И Русия, и Украйна също така заявиха, че се опасяват, че другата страна ще използва всяко прекратяване на огъня, за да се превъоръжи. Киев и западните му поддръжници разчитат на пакет от американски помощи в размер на 61 млрд. долара и допълнителна европейска военна помощ, за да обърнат това, което Зеленски описа пред Ройтерс тази седмица като "един от най-трудните моменти" на пълномащабната война.

Освен недостига на боеприпаси след забавянето от страна на САЩ при одобряването на пакета, Украйна призна, че се стреми да набере достатъчно войници и миналия месец намали възрастта за мъжете, които могат да бъдат призовани, от 27 на 25 години.

Територия

Всички източници предполагат, че настояването на Путин за фиксиране на всички придобивки на бойното поле в сделката не подлежи на преговори.

Въпреки това Путин е готов да се задоволи със земите, които има сега, и да замрази конфликта на сегашната фронтова линия, твърдят четирима от източниците. "Путин ще каже, че сме спечелили, че НАТО ни е нападнало и сме запазили суверенитета си, че имаме сухопътен коридор към Крим, което е вярно", каза един от тях, като даде свой анализ.

Замразяването на конфликта по сегашната линия ще остави Русия да притежава значителни части от четири украински региона, които официално ще присъедини към Русия през септември 2022 г., но без пълен контрол върху нито един от тях.
Подобна договореност не би отговорила на целите, които Москва си постави по онова време, когато заяви, че четирите украински области - Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска - вече й принадлежат изцяло.

Песков заяви, че не може да става и дума за връщане на четирите региона, които сега са трайно част от Русия според собствената ѝ конституция.

Друг фактор, който играе роля в мнението на шефа на Кремъл, че войната трябва да приключи, е, че колкото по-дълго се проточва тя, толкова повече закалени в сраженията ветерани се завръщат в Русия, недоволни от перспективите за работа и доходи след войната, което може да създаде напрежение в обществото, каза един от източниците, който е работил с Путин.

Русия ще продължи да воюва

През февруари трима руски източници заявиха пред "Ройтерс", че Съединените щати са отхвърлили предишно предложение на Путин за прекратяване на огъня и замразяване на конфликта.

Сега при липса на споразумение за прекратяване на огъня Путин иска да завземе възможно най-много територии, за да увеличи натиска върху Украйна, като същевременно се стреми да използва неочаквани възможности за придобиване на повече, казаха трима от източниците.

Руските сили контролират около 18% от територията на Украйна и този месец навлязоха в североизточната област Харков.

Путин разчита, че по-многобройното население на Русия в сравнение с Украйна ще осигури превъзходство на личния състав дори и без мобилизация, подкрепено от необичайно щедрите заплати за тези, които се запишат. "Русия ще продължи", казва източникът, който е работил с Путин.

Путин бавно ще завладява територии, докато Зеленски не излезе с предложение огънят да спре, каза нашият източник, като заяви, че руският лидер е изразил мнение пред помощниците си, че Западът няма да осигури достатъчно оръжия, което ще подкопае морала на Украйна.

Лидерите на САЩ и Европа заявиха, че ще подкрепят Украйна, докато не бъде гарантиран суверенитетът на нейната сигурност. Страните от НАТО и техните съюзници твърдят, че се опитват да ускорят доставките на оръжия.
"Русия може да прекрати войната по всяко време, като изтегли силите си от Украйна, вместо да продължава да извършва брутални атаки срещу украинските градове, пристанища и хора всеки ден", заяви Държавният департамент в отговор на въпрос за доставките на оръжия.

И петимата ни събеседници заявиха, че Путин е казал на съветниците си, че няма намерения да атакува територии на НАТО, което отразява публичните му коментари по този въпрос. Двама от източниците цитираха руските опасения за нарастващата опасност от ескалация със Запада, включително ядрена, заради противопоставянето в Украйна.

Държавният департамент заяви, че Съединените щати не са коригирали ядрената си позиция нито са забелязали признаци, че Русия се готви да използва ядрено оръжие.

"Продължаваме да следим стратегическата обстановка и оставаме в готовност", заяви говорителят.

Източник: reuters.com

 

Коментари

  • Това иска и населението…

    24 Май 2024 15:05ч.

    но не на завоюваните, а на освободените територии. Но има още територии за освобождаване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    24 Май 2024 15:11ч.

    Да. Одеса и Николаев трябва да бъдат освободени за излаз на Русия към Черно море.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    25 Май 2024 11:32ч.

    Ройтерс - пълни измишльотини. Това е опит да се разклати обстановката вътре в Русия. Обстрелването на мирни градове в Русия направи невъзможно съществуването на Украйна като независима държава. Никой няма да остави змия в пазвата си. Неотдавна, Одеса, Харков,( Николаев, Херсон) , тези градове бяха назовани "руски" от руския президент. Това е беше послание - ние сме неумолими, ще караме наред, отстъпете или следва унижение и болка. За съжаление, отсреща има истерия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да те

    25 Май 2024 14:22ч.

    Пратя да провериш ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Президентът н Русия не се е отметнал от договора в Минск!

    24 Май 2024 15:11ч.

    За разлика от западното коварство. 10 години след Минск - Меркел и Оланд признаха че са лъгали. Това почтени честни човеци за нормални отношения между народите ли са?! Така че странните "4 източници на Ройтерс" да си запази за себе си. Защото от 10 години президентът на Русия не е отстъпил и на йота от ДОГОВОРЕНОТО с държавните глави на Германия и Франция! ................. П.С. ... В уравнението за лъжата липсват САЩ, разбира се, които хем са ВЪН от Европа, хем са НАХАЛНИ и ровят из Европа. Затова уважаеми световни репортери на Ройтерс днес ВЪПРОСЪТ Е КАКВО ОЩЕ ИСКАТ КАУБОИТЕ ОТ ДИВИЯ ЗАПАД, а не да шушукате из анонимни източници на какво бил готов президента на РФ Вл. Владимирович!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нарушаването на договора от Минск трябва да е за сметка на нарушителите

    24 Май 2024 15:46ч.

    Връщане назад няма, Русия даде много жертви заради коварството на Запада. Западът трябва да бъде наказан, но за съжаление ще бъдат погубени и много обикновени украинци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    24 Май 2024 15:13ч.

    В казармата слуховете се наричат “партенки”. Тези партенки са за Запада. Каквото казва Путин за вътрешна употреба, това е вярното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Наблюдател 24 Май 2024 15:13ч.

    25 Май 2024 10:30ч.

    всъщност е точно обратното - Ройтерс публикува предложение на Запада за мир, но се разгласява по рози начин умишлено. Укро-райха е пред колапс. ВПК на Русия върви на пълни обороти. За какво му е на Путин да иска примирие точно в този момент.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    25 Май 2024 11:37ч.

    Нещо, повече, Путин им го казах в прав текст: преди "великото настъпление" Борел каза, че въпроса за Украйна ще се реши ма бойното поле, сега като се провалихте искате преговори, забравете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ройтерс малко грешат.

    24 Май 2024 15:14ч.

    За Русия е най-добре Украйна да бъде глътната. Сега, ако не иска проблеми в бъдеще. А може да се говори всичко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    24 Май 2024 15:14ч.

    Всъщност Путин не е казвал, че ИСКА преговори, а че може и с преговори, може и без....разликата е голяма! Бий бай Путине нацистката сган...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е достатъчно

    24 Май 2024 15:17ч.

    Взимайте Харков и Одеса и тогава Украйна да подписва. И един ферибот Варна-Севастопол, за да можем лесно да отиваме до Крим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Косев

    24 Май 2024 15:47ч.

    То о сега не е трудно, но желаещи няма. Нашите руски мекерета може и да са продажници, но си знаят интереса и предпочитат да си харчат рубличките на по-приятни и безопасни местенца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Γεώργιος

    24 Май 2024 17:06ч.

    Марш бре сороспийска третополова смрад

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    25 Май 2024 14:23ч.

    Хаха. А си отишъл, а сме те оставили там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди утрешната сбирка на НАТО в София

    24 Май 2024 15:25ч.

    Пускат някакви фишеци, че уж Русия иска спиране на войната! На войната, която започна и предизвика ТРИТЕ ОЛИГАРХИЧНИ ГРУПИ на САЩ за да генерират огромна максимална печалба като пари и като власт разширявайки колониалното си господство над Европа. И в капана им паднаха Финландия и Швеция, които удържаха НЕУТРАЛИТЕТ близо 80 години, клетите. Та като видяха отпора, вкл. на част на разумните лидери на държави членки на ЕС и НАТО взеха да се ... "замразяват". Долу лъжата, алчността и егоизма, идещи от върха на световната господстваща пирамида.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    24 Май 2024 15:27ч.

    Хммм...тези източници на Ройтерс много небинарни ми се струват...може би ги познавам от гей клуба

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    24 Май 2024 15:57ч.

    Пробват кълват ли шараните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дърт Анонимър

    24 Май 2024 15:57ч.

    Много им се иска на англосаксонски да замразят войната, но няма да им се получи. Пък и тези анонимни източници са си собствени англосаксонски с техните желания за действителност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    24 Май 2024 16:08ч.

    Смях, това което Западът иска, представено като желание на Путин. 3D ход, както се казва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Курнела

    24 Май 2024 16:16ч.

    То и аз искам да съм млада и хубава, ама не става. 😀😃😄😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Пуси

    24 Май 2024 16:19ч.

    Ко става на фронта? Гледам вчера клип на некви изкъртени чеченски козоеби в тик - ток и си викам бахмамаму как са ги изкъртили чеченските козоеби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо Курти

    24 Май 2024 16:46ч.

    Пути, баби, май гледаш тик ток? Вража радиостанция. Ще те докладвам на Галя и отговорничката ти по гей-отряд.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    24 Май 2024 18:11ч.

    Бабо Пуси, те хохлите според техните видеа, дето ги снимаха до граничен кол, дето сами си носеха до мястото на снимане, още в началото на войната изтласкаха руснаците до границата! Та и този клип дето си го гледала, може да е така направен. Не бъди толкова наивна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    25 Май 2024 14:20ч.

    Колко дни от началото на войната срещу втората ви армия в света минаха, бе комуне?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Красимир

    24 Май 2024 16:29ч.

    Пак мокри сънища на някои си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    24 Май 2024 16:36ч.

    Статията е пълен миш маш,тоя казал,ама другия рекъл,нам кво си,общо взето смях. Роитерс най си обичат анонимниците от съображения за сигурност. Това е хибридна като по учебник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Руските училища отново с военно обучение!

    24 Май 2024 16:47ч.

    БТА по Ройтерс - https://www.bta.bg/bg/news/world/676636-ruskite-uchilishta-otnovo-provezhdat-voenno-obuchenie#%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    24 Май 2024 17:43ч.

    Скоро ще ги мобилизират под формата на стек тартар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фройд д-р

    24 Май 2024 16:59ч.

    Партенка, създадена на принципа "Ако мине!"... Отдалече не просто мирише, а смърди на манипулация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    24 Май 2024 17:09ч.

    Допускам, че Путин наистина иска да приключи войната. Умират млади хора, никой нормален човек не може да гледа спокойно това. А и РФ постигна своето. Каквото и да им внушава Западът, украинците едва ли ще имат желание отново да дразнят Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Су-35

    24 Май 2024 17:09ч.

    Путин каза: Няма да преговаряме с тях само защото са им свършили патроните. Докато текат преговори те да се довооръжават. Мачкккааааааааааййй майка им агло-саксонски осрани гъзове. Англетата нали знаете че най-много се обиждат като ги наречете задник. Хихихихихихи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    25 Май 2024 14:25ч.

    Убиват украинци, бе комуне. И свои- 30 000 последния месец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лъжи, лъжи и пак лъжи - британски патент

    24 Май 2024 17:21ч.

    Ройтерс е като "група британски учени". Новините, както впрочем и научните им открития, са по източници, представляващи гледане на утайка от кафе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миии ко да напрая

    24 Май 2024 17:30ч.

    Трепане до последния англо-саксонски задник докато не бъде разпран от жебане. Майкккави долни осрани гъзове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    24 Май 2024 17:44ч.

    В момента върви съвместната прескоференция на Путин и Лукашенко: https://www.youtube.com/watch?v=eD8lH5MDvL4

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С кого да преговарят

    24 Май 2024 17:52ч.

    Преди малко Путин заяви в Беларус, че най-напред политическата и правната система на Украйна трябва да се произнесе, дали Зеленски е легитимен президент и тогава да се говори за преговори.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По скоро

    24 Май 2024 17:54ч.

    Статията е плод на желанието на Запада да минимизира териториалните загуби в Украйна, но дали това е ок за Путин съвсем не е ясно

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Су-35

    24 Май 2024 17:57ч.

    Няма да страда само Европа мръсни англйски задници. Ще го отнесете наведнъж за всичките си престъпления към човечеството. След мене само тишина това пише на САРМАТА. Майккаави мръъъснаааа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Армията

    24 Май 2024 19:26ч.

    няма да мръдне назад. Но още е рано. Крайбрежието и Харков, а защо не и Киев. Но без промишленост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Симди

    25 Май 2024 11:14ч.

    Дълга протяжна и глупава статия. Журналята изобщо не чуват какво им говори Путин ,а си шзмислят неща които им изнасят. Путин им каза че не вярва на никакви преговори и замразяване. Вече го лъгаха достатъчно. Ако остане даже няколко километра не подконтролна земя от Украина, то тя ще бъде нотъпкана с оръжие и ще воюва с Русия. Времето зо зделки отмина. Сега ще отидат до края. Паузи и списания няма да има. Аз това чух, а вие какво ??!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мужик

    25 Май 2024 14:21ч.

    Русийката е един голям куфар без дръжки, който и китайците вече не щат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PLAMEN LILOV

    01 Юни 2024 22:04ч.

    Първо това е абсолютно невярно и измислица която цели антируски настроения.Всеки ден гледам руска телевизия Всъщност само такава гледам .Никъде не е имало такова изказване на руският президент. Владимир Владимирович Путин, каза че не се отказва от преговори - нито преди ,нито сега ,нито когато и да е Каза също че няма да преговаря с несериозни и нелигитимни хора. Лично аз се надявам да не спира СВО до като не изчисти Украйна от тази нацистка измет ,и от колективния запад ,дори и това да означава трета световна война.Надявам се да изтрие от лицето на земята целия запад .Тази американска и западно европейска измет трябва да бъде унищожена веднъж за винаги.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи