"Ройтерс": ООН открива руска банкова сметка, за да може да извършва транзакции в рубли

"Ройтерс": ООН открива руска банкова сметка, за да може да извършва транзакции в рубли

Организацията на обединените нации е открила банкова сметка в руски кредитор, който не е обект на санкции, за да може да извършва транзакции в рубли, съобщи руската "Софкомбанк" в понеделник, цитирана от "Ройтерс". Името на банката не беше уточнено.

"Софкомбанк", една от 13-те руски кредитни институции със "системно значение", е подала заявление до Министерството на финансите на САЩ за лиценз за извършване на членски плащания по програма на ООН за финансиране на борбата с изменението на климата, докато дейността ѝ е блокирана от санкциите на САЩ.

ООН не отговори веднага на молбата за коментар, допълва "Ройтерс".

През 2022 г. Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ включи "Софкомбанк" в списъка си със специално посочени лица (SDN), като на практика я изхвърли от финансовата система на САЩ, забрани търговията с американци и замрази активите ѝ в САЩ.

Сега обаче банката иска да получи лиценз за плащане на членски внос в рамките на финансовата инициатива на Програмата на ООН за околната среда, като по този начин изпробва възможностите за специални изключения за определени транзакции на руските банки във Вашингтон.

"Софкомбанк" заяви, че заявлението ѝ за лиценз OFAC все още е в процес на разглеждане и че сметката на ООН е била открита междувременно.

 

Източник: "Ройтерс"

Коментари

  • smb

    22 Яну 2024 20:00ч.

    Ей сега г-н Пеевски ще им разкаже играта на тия путинисти от ООН. Ама-ха в рубли ще плащат, войната на Путин ще финансират

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    22 Яну 2024 20:08ч.

    Вето от Чалгария трябва на секундата !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм...

    22 Яну 2024 20:23ч.

    ОооОНеееЕ...е и закво ручАхте жабетата? Егати и тъпунгерите!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мара канибала

    22 Яну 2024 20:27ч.

    Генсекът на ООН този път официално осъди украинския теракт на пазара, умъртвил 27 граждани на Донецк, между които и две деца. Ако ООН бяха си отваряли очите и отпушвали ушите през всичките тия осем години (2014-22) за зверствата на укрорежима срещу собствените му граждани, можеше да се избегне войната. Но те винаги са били жалки американски креатури.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    22 Яну 2024 21:28ч.

    А нашата идиотска соросоидна обществена телевизия Канал 1 тази вечер съощи, че Украйна е обвинила Русия, че е обстреляла пазара в Донецк, при което са убити 27 граждани, сред които и деца! Представяте ли си, как руснаците обстрелват самите себе си? По същия начин ги обвиняваха, че обстрелват Запорожкарта АЕЦ, при положение, че бяха я превзели още през март2022 година и украинците правеха отчаяни опити да си я върнат! Явно западните общества са доста дебилизирани и подобни безподобни лъжи минават, но в България на подобни идиощини едва ли някой се хваща!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    22 Яну 2024 20:48ч.

    Софкомбанк това Софийска комунална банка лие? И кво се чудите, ООНто е борец против долара. Малко позапряга каруцата пред коня, ама се вижда, че време няма. А и пари няма. Та са готови и в тугрици да им се плаща рекетът

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мм, то било

    22 Яну 2024 20:54ч.

    Совкомбанк. Советска комунистическа банка. Ей тва е! Дъртите МГИМОшници от ООНето решили революция да правят. Дядо Чарли им разрешил. Гледайте сега майтапа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За членски вноски в ООН

    22 Яну 2024 20:57ч.

    на Русия санкции не са налагани. Въпросът е ще има ли ООН какво да прави с рублите. Да не стане като с индийските рупии, с които се набълбука РЦБ, за да бори “доларовото господство”. Като се усетиха, преминаха тихомълком към разплащания в долари в търговията с Индия. Но закъсняха и сега си имат пет вагона рупии, ей така да си ги гледкат в трезора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отворенго

    22 Яну 2024 21:04ч.

    Ти сигурно стрелочник на гарата, та си ги видел с очите си тия вагони.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до 22 Яну 2024 20:57ч.

    22 Яну 2024 21:19ч.

    Тия ъмерикън бритиш фантастики докога ще ги въртите? Хората си имат алтернативни разплащателни системи, ама и да ви ги обявят, тукашните ви медии няма да разпространят толкоз неудобна за богоизбраните сарафи новина. пък и нищо чудно да хванете гората от отчаяние или скоропостижно да напълните лудниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    22 Яну 2024 21:29ч.

    Доллар зелёный - эмблема печали, красный червонец - эмблема любви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    22 Яну 2024 21:37ч.

    Някой да си прави илюзии, че западния свят ей току така ще загърби руснаците като партньор заради некъв си там зелен комик? Русия ще и винаги ще бъде предпочитан съюзник на Запада спрямо една украинска територия, която много скоро ще си разделят в някоя "нова Ялта". Вече му го казаха на зеления в Давос, че щом като не иска преговори, ще....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • знаещ

    23 Яну 2024 0:21ч.

    Много скоро всички в Европа ще се надпреварват да откриват руски банкови сметки Дано само на нас Русия не ни обърне гръб

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дали някой от коментиращите схваща

    23 Яну 2024 8:47ч.

    Полу-скритият смисъл на дописката ? А той е че И РУСИЯ е част от Зеления Фашизъм, "Борбата с Климата", въглеродните отпечатъци и проч. сатанистки брътвежи ! В Русия също се "борят" с въглеродните емисии, въпреки че са една от най-рядко населените страни. Болтают за батерии, електрически коли, "кръгови технологии", разбира се Изкуствен Интелект ! Нищо принципно различно от Запада. Сатанисти от всички страни, обединявайте се !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точен

    23 Яну 2024 11:16ч.

    Така се почва - рубла тук, рубла там, а скоро и основна конвертируема валута, зад която стоят реални суровини, технологии и още по-реална военна сила ))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи