"Ройтерс": Над 25 000 палестинци са убити от началото на войната в Газа

"Ройтерс": Над 25 000 палестинци са убити от началото на войната в Газа

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Над 25 000 са убитите палестинци при израелските удари срещу ивицата Газа от избухването на войната между Израел и Хамас през октомври, съобщава "Ройтерс".

На този фон продължават израелските атаки и уличните битки в управлявания от Хамас анклав.

Израелските сили и бойците на палестинската групировка влязоха в боеве на няколко места - от Джабалия на север до Хан Юнис на юг.

Израел твърди, че неговите войски са прочистили голяма част от Северна Газа от военната мрежа на Хамас и повече от милион жители на тази част от анклава са се изселили на юг в опит да избягат от бомбардировките. Боевете обаче продължават в бежанския лагер в Джабалия и други райони около град Газа.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че през последните 24 часа са били убити 178 палестинци - един от най-смъртоносните дни от войната досега. Израелската армия докладва, че един войник е бил убит в битка.

Общо 25 105 палестинци - много от тях жени и деца - са загинали, а 62 681 са ранени при израелски удари от 7 октомври насам. Уточнява се, че повечето от убитите са цивилни.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш разкритикува Израел за "сърцераздирателната" смърт на палестински цивилни в Газа.

"Военните операции на Израел разпространиха масово унищожение и причиниха смъртта на цивилни в безпрецедентен мащаб по времето ми като генерален секретар", заяви той на среща на върха в столицата на Уганда Кампала.

Израел започна кампанията си за унищожаване на Хамас, след като екстремисти нахлуха в Израел на 7 октомври, нападнаха южните градове, убиха 1200 души - повечето от които цивилни, и взеха 253 за заложници.

Въпреки огромния брой жертви, израелската армия увери, че предприема стъпки за предотвратяване на цивилни жертви. Тя обаче обвинява Хамас, че действа в гъсто населени райони и използва цивилни като живи щитове - твърдение, което ислямистката групировка отрича.

Повечето от 2,3-милионното население на анклава е разселено от домовете си.

Източник: news.bg

 

 

Коментари

  • malart

    21 Яну 2024 19:28ч.

    Самообявилият се за академик подкрепя

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    21 Яну 2024 21:42ч.

    Все повече се говори за "измислено нападение" над Израел (как така не им се включи въздесъщия нежесен щит-брех???), за да може да има причина да се почне с клането в Газа. Да се прочисти от палестинци и да се засели с евреи. Масовото заселване на евреи в палестинските територии върви с пълна сила от много години. Никоя ислямска съседна държава не си мърда пръста за палестинците. Това да ви говори нещо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи