Росица Велкова: Може да се опитаме на 1 юли 2024 г. да влезем в еврозоната

Росица Велкова: Може да се опитаме на 1 юли 2024 г. да влезем в еврозоната

Снимка: Мария Филева, БНР

"Новата ни цел е друга дата през 2024 г. за влизане в еврозоната. Бихме могли да се опитаме за 1 юли", заяви пред БНР служебният министър на финансите Росица Велкова. Според нея, "ако загубим целта за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последствия - най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи".

Тя беше категорична, че ще получим отказ, ако България подаде искане за конвергентен доклад до края на февруари, и отново подчерта причините, поради които няма да бъде подадено това искане - защото не сме изпълнили ангажиментите си, произтичащи от присъединяването ни към Валутния механизъм 2, а това са четири закона, които трябва да бъдат приети, а втората причина е непокриването на критерия за инфлация.  

"Няма смисъл да подаваме искане за такъв доклад, след като знаем, че отговорът ще бъде "не". ... Към юли месец има вероятност да успеем да покрием критерия за инфлация, но не 100%, а като се изключат от осредняването страните с най-ниска инфлация".

"Ако на 49-ото Народно събрание еврозоната е приоритет, могат да приемат необходимите закони, тъй като ние отново ще ги внесем. Тогава бихме могли да подадем искане за извънреден конвергентен доклад през юли. Няма пречка, за това е говорено с Комисията. Няма нормативна пречка, ако мине целият процес гладко, да се присъединим към еврозоната на 1-ви юли 2024 г. Това ще бъде прецедент, ако се случи, но не е забранено, не е и невъзможно", обясни министър Велкова.

"Ако загубим целта за влизане в еврозоната и се откажем от това, тогава ще има последствия - най-малко кредитният рейтинг на България би бил понижен и доходността и лихвите, които ще плащаме по външните заеми, биха били по-високи. Но това е само в случай на отказ от влизане в еврозоната. ... Ние не говорим за дата, от която се отказваме, а говорим за дата, която се отлага във времето и надеждата ни е да е с 6 месеца. Усилията продължават", посочи Росица Велкова.

В началото на 49-то Народно събрание служебното правителство ще внесе проект на редовен бюджет, заяви в предаването "Неделя 150" служебният министър на финансите. 

Засега изчисленията показват, че дефицитът в него ще е около 6%, уточни тя и добави, че въпрос на политически решения е този процент да бъде свален до 3, за да бъде отговарящ на Маастрихтските критерии:

"Ако тази година не се вземат определените политически решения за свиване на разходи, няма как да се свият тези разходи в следващите години".

Министър Велкова подчерта, че преди евентуален референдум за лева и еврото трябва да има широка кампания, в която да бъдат добре обяснени различните позиции.

Интервюто на Явор Стаматов с Росица Велкова в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • А не може ли да се опитате да не водите предателска политика?

    19 Фев 2023 12:35ч.

    Така, за разнообразие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фгад

    19 Фев 2023 14:00ч.

    ако може не месете

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Затова: продължавайте с подписката за референдума!

    19 Фев 2023 12:42ч.

    Инак тая паплач ще се извърти с някой мурафет и ще ни бутнат изневиделица в тая пуста опустяла зона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ще променят условията за приемане

    19 Фев 2023 22:04ч.

    така че да изпълняваме всичко и готово! Щом ни искат, значи - искат ни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сасън

    19 Фев 2023 12:45ч.

    Бе душа, вземе някой бастун тука да опъне петалите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тая опорка, че сам мъзрастните хора са против националните предателства като еврозона, членство в ЕС и НАТО е много нефелна. Ти май си мигрант и отдавна не си живял в бившата си родина

    19 Фев 2023 12:55ч.

    Българи има в българия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българи има в България

    19 Фев 2023 12:56ч.

    В чужбина има чужденци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    19 Фев 2023 13:35ч.

    А в Швейцария има швейцаревици!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kvivivibibiv

    19 Фев 2023 13:09ч.

    Тава е чиста опорка, че нямало д ни приемат в еврозоната! Кой го каза официално? Целта е да бъде провален референдума, който набра доста гласове! Не изключвам на 1-ви януари изведнъж да ни приемат и всички предатели да го представят като голям успех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Сарийски препоръчва да се подпишат и двете подписки

    19 Фев 2023 22:11ч.

    1. за която се трудят структурите на Възраждане, и 2. пак за/против еврото, но и с още 2 въпроса, които също са наболели и скоро трябва да имаме позиция: https://eurocom.bg/show/balotazh/16757 /// https://eurocom.bg/show/balotazh/16758 /// https://eurocom.bg/show/balotazh/16759.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато ви упълномощи Народът с ясно ДА или НЕ, тогава може да опитвате нещо!

    19 Фев 2023 13:21ч.

    Може да се опитаме на 1 юли 2024 г. да влезем в еврозоната. Без решението на Народа - нищо няма да опитвате, тази държава на кого е - на населението, което поддържа тази държава, или на няколко човека назначени (в случая) да я управляват?! ......... ЗАЩО ДА ЗАЛИЧАВАМЕ БЪЛГАРСКИЯ ЛЕВ, след като и в момента ЛЕВЪТ ВЕЧЕ Е СВЪРЗАН С ЕВРОТО, казва зам.-председателят на ЕК ВАЛДИС ДОМБРОВСКИС 5 февруари 2023 ....., а от 2020 година България е част от Валутния механизъм ERM II, наричан "чакалнята на еврозоната". ................ От 27 държави членове на ЕС - 20 са в еврозоната. Още седем други държави ще бъдат приети, след като изпълнят условията за членство. .......... Дания и Швеция са извън еврозоната по свое желание!! Някои от териториите на страните членки имат специален статус по отношение прилагането на правните норми на ЕС: едни използват еврото, други – не. ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 565

    19 Фев 2023 13:23ч.

    Класовият интерес на богатите е да сме в еврозоната, а класовият интерес на бедните е да не сме. Богатите осъзнават напълно своя интерес, борят се и го отстояват, а бедните нямат класово съзнание, те живеят от ден за ден, надявайки се да дойде някой и да ги оправи. Битката е с предизвестен резултат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опитаМЕ

    19 Фев 2023 13:26ч.

    Може сама да си опитва, заедно с още стотина човека. Народът вече се е закеркенечил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    19 Фев 2023 13:33ч.

    Едно си баба знае, едно си бае. В България еврото няма да бъде прието. Точка по въпроса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    19 Фев 2023 13:38ч.

    Не и обръщайте внимание на тая дъртофела. Нищо не зависи от нея.Я камилата я камиларя. До тогава светът може да е пустиня което е на 99.99999999999% вероятно в предвид с заявленията на Сатаната.А самият гейски съюз е вече мъртъв.В момента му се кове ковчега.Дай боже!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кирчо

    19 Фев 2023 14:18ч.

    Тия защо не насочат усилията си на друго място. Защо не намалят годините зА пенсия например, както беше по соца. Да плащат тока и бензина на богаташи, да издържат неработещи ,затова има пари ,а да облекчат трудовите хора които имат над 30 г трудов стаж няма. Аз искам да се пенсионирам на 55 г. Това искам не евро. Всичко най лошо на депутатите министрите, които ни набутаха в помията наречена ЕС .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гнус

    19 Фев 2023 13:51ч.

    Тази жена и цялото им така нарекли се политически 'елит' в България... ЗАСРАМЕТЕ БЕ, СКРИЙТЕ СЕ НА ТЪМНО ДА НЕ ВИ ГЛЕДАТ ХОРАТА!!!! Събирайте подписи, подписвайте се. Покажете, че не сте безгласна буква, дойна крава която да им пачка и плаща взетите заеми на ваш гръб. Отврат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    19 Фев 2023 13:53ч.

    Ако влезем в зоната на здрача, дали така уважаваните западни партньори, ще спрат да ни пръскат със самолети?! Погледнете небето над София- бяла решетка... може пък и те да не искат да влизаме! П.П Летящите дронове- цистерни, от запад долитат, пръскат токсичните си химикали и отминават, а на българското добиче му остава само сърбежа по лицето и дразнението по дихателните органи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    19 Фев 2023 14:09ч.

    Лельо, опитва се баница, дегустира се вино. Може да направиш опит да си обуеш панталона през главата, но да опитваш да приемеш еврото .... чукундури, оцелели в съглашателство от тройната коалиция, през всички тупани и простотии до сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сериозно ли мислите,

    19 Фев 2023 14:15ч.

    че заради няколко хиляди откачалки с екстремистки възгледи България няма да влезе в Еврозоната. Ще ви дават думата по телевизиите, няма да ви закачат, когато веете руски знамена по улиците, ще плащат субсидия на партията ви и ще си затварят очите, когато лидерът ви присвоява парите, но никой няма да се съобрази с мнението ви. България ще влезе в Еврозоната в първия момент, в който Еврозоната каже “да”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НПО

    19 Фев 2023 14:21ч.

    Откачалките са на гей парада и по НПОта на Сорос, и вярно са няколко хиляди, разхлабен всячески грантаджии! Ако не Спин, маймунската шарка за вас, и ширятските закони на новите мургави европейци, те ще ви дадат заслуженото! Вие нямате бъдеще, нито деца... така че вървете по дяволите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 434

    19 Фев 2023 14:38ч.

    Прекрасен коментар, нагледен пример за класовото разделение в едно общество. Богатият, който има интерес от приемането на еврото, се отнася с пренебрежение и омраза към останалите, които за него са ''няколко хиляди откачалки с екстремистки възледи''. Единственото, което го интересува, е да печели повече пари, той затова е на този свят. Забележете какво изказване- ''никой няма да се съобрази с мнението ви''. Разбрахте ли сега за какво е била цялата битка в последните 30г. и целият преход? Вие си мислехте, че е за демокрация и свобода. А истината е, че буржоазията се възползва от тези красиво звучащи думи, за да ви измами и пороби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хаирсъзин

    19 Фев 2023 15:07ч.

    Не е вярно това с богатите и интереса им! Техният интерес е произвеждат евтино (левови разходи) и да продават скъпо (евро и доларови приходи). Това е класическата постройка и източника на печалба. Интерес има олигархата, защото ако не изпълни директивите за необратимо интегриране в някакви съюзи и клубове ще го намагнитят и изхвърлят от бозката на държавата ! Това е и илюстрация колко са ни читави или независими "предприемачите". Разбира се има и едни капиталчета, които са рупор, защото просто са проектирани, захранени наглеждани в ролята си на религиозни водачи на марша към пазара. "Захранени" в началото пак с лъжа, защото на двечките капиталчета, преди години, кинтите им дойдоха от инсайдерска търговия с външния дълг на България.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой стои зад тази марионетка?

    19 Фев 2023 15:40ч.

    Смятам, че Еврото е БЕЗ съществено покритие и НЕ е подготвено да влезе в Зоната на Българския Лев..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой стои зад тази марионетка?

    19 Фев 2023 15:40ч.

    Смятам, че Еврото е БЕЗ съществено покритие и НЕ е подготвено да влезе в Зоната на Българския Лев..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    19 Фев 2023 15:41ч.

    Тримореца пада все по-ниско! Как може да прави министър тази изкукуригала баба или онези млади наглеци Пеканката и простия Киро! Те са на умственото ниво на Хампарцуняна! "Демократични" идиоти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кредити, кредити, кредити

    19 Фев 2023 15:50ч.

    обърнете внимание. Когато говорят за еврозоната, става дума единствено за кредитен рейтинг. Само Възраждане не се страхуват да управляват България без да се интересуват дали могат да взимат кредит или не. Другите политици искат да набутат България в еврозоната за да могат да взимат кредити и да си купуват спокойно управление. Изкуство е да управляваш дори и домашния си бюдет без кредити. Влезе ли България в еврозоната, задлъжнялостта на България ударно ще бъде повишена. Сега нашата задлъжнялост е ниска, като тази на Люксенбург. Да не говорим, че т.нар. чужди инвеститори ще ни опоскат за нула време. Те отдавна са в стартовите позиции. Въвеждането на еврото единствено е в полза на чуждите инвеститори - защита на капиталите им.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гришо

    19 Фев 2023 17:03ч.

    Ох аман от тая еврозона. Било клубът на богатите и умните. Защо? Защото Косово, Словения и Словакия са там и са цъфнали и вързали? Защото Полша, Чехия, Унгария, Дания и Швеция за бедни и изостанали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "цъфналите" са много - Литва, Естония и Латвия, Гърция, Португалия

    20 Фев 2023 7:22ч.

    На някои по-дребни и зависими държавички им натрисат членството / еврото без вариант и без да ги питат; обзалагам се, че така ще направят и с Украйна - решаващите фактори (НЕ хората) прекалено много се стараят и искат да бъдат приети в ЕС, та няма да посмеят да протестират против валутата, "Взимайте каквото ви даваме!", по системата "на подарен кон" зъбите... По същия начин се опитват да го наложат сега и на нас - защото ние не заслужаваме, ама нейсе, ще благоволят да ни приемат... Румъния с решение на Парламента им отложи разговорите за еврото до 2029 г. А ние все се колебаем и извиваме, да сме най-лоялни и добрички, стараем се във всичко... Каква ирония, че и тримата - Вл. Горанов, К. Ананиев и Б. Борисов с такава радост и старание ни вкараха в ЕRМ, а сега, за награда ... Бокича може да реши да се разграничи от Влади... в името на собственото си оцеляване (за още няколко месеца). Мъка... Толкова се радваха и гордееха с това си постижение, без да си дават сметка, че всичко се случва защото ЕС ни иска в зоната, а не обратното...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без евро, не на купуване на фабрика на 8 септември

    19 Фев 2023 17:17ч.

    Модераторът на тоя форум иска да ни мори със спекулативно евро. Трие постове само заради пристрастия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тая пак се обади нарочно

    19 Фев 2023 20:06ч.

    Само откровен безумец или национален предател може да обсъжда възможности за отмяна на българския лев точно в деня на обесването на Апостола ЛЕВСКИ. Интернационализмът на продажните на капитала елити съсипва и последните остатъци от национално достойнство и суверенитет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • това е второто и обаждане

    20 Фев 2023 7:26ч.

    малко уточняващо и коригиращо. Явно са и дърпали ушите след първото... Точно се възхитих на "смелостта" и...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    19 Фев 2023 20:24ч.

    "преди евентуален референдум за лева и еврото трябва да има широка кампания, в която да бъдат добре обяснени различните позиции" - а какъв е проблемът сега да има такава кампания? И част от 10-те млн. бюджетни пари, харизани за евроатлантическа пропаганда, да отидат у хората около Григор Сарийски.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оказва се, че позицията на българите за еврото вълнува много хора

    19 Фев 2023 22:18ч.

    в ЕП и ЕЦБ: https://www.youtube.com/watch?v=aHkF7yGMF3c. Затова сега искат да забавим малко подписката, дано се провали, за да не се разчуе сред ЕС, че българите са ПРОТИВ приемането на еврото...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи