Росен Желязков: ГЕРБ ще работи за съставяне на редовно правителство, дори да не участва в него

Росен Желязков: ГЕРБ ще работи за съставяне на редовно правителство, дори да не участва в него

Следвайте "Гласове" в Телеграм

По-осезаема е възможността за конструктивно поведение и редовен кабинет в рамките на този парламент. Това заяви пред БНР Росен Желязков, който е заместник- председател на Народното събрание и депутат от ГЕРБ.

„Положението е по-оптимистично, отколкото беше преди двайсетина дни. При тази подредба, в която няма ясно изразено мнозинство, наративът е важен. Преди година се говореше, че ГЕРБ не трябва да е във властта, а сега се казва, че трябва да поеме отговорност. Ние ясно заявяваме, че трябва да има редовно правителство и ще работим за това, дори да не участваме в него. Без такова, този парламент ще функционира до края на тази година. В най-тежкия момент държавата ще остане без орган, който може да приема съществените закони за развитието на страната“.

ГЕРБ ще предложи правителство, но държи да има ясна политическа подкрепа, заяви Желязков.

„Широката парламентарна подкрепа е въпрос на политическа отговорност. Следващият редовен кабинет трябва да има програма с ясен хоризонт на действие и той трябва да е поне до следващите местни избори“.

Президентът успокоява, а не бави процедурите, смята той.

„Политическите партии имат време да говорят за бъдещето, а не за миналото. Когато получим мандата, ще проведем разговори с всички около програмен формат. Ако не получим подкрепа от ПП и БСП, тогава възможността да не се стигне до гласуване в зала не е малка. Отиваме на втори мандат, където ние няма да дадем нашата подкрепа. Политическата логика обаче диктува да не казваме никога. Ако ПП балансират своите виждания в политически аспект към ГЕРБ и по отношение на публичните финанси при управлението на страната, може да говорим за подкрепа на правителство с втория мандат. Стават чудеса, особено преди Коледа“.

Третият мандат би предопределил посоката на политическите разговори, обясни Желязков.

„Ние бихме дали подкрепа при няколко условия. Държим на устойчивост на социалните политики и преминаване през трудния период, както и да има ясно фокусирана подкрепа за уязвимите групи, а не под общ показател. Разходите трябва да се управляват разумно. Важна е посоката и усилията за влизане в еврозоната и Шенген. Не просто като постигане на конкретна дата, а за облекчаване на лихвения натиск, който предстои. Трябва да има разумно управление на бюджетното салдо. От това зависи нашата подкрепа“.

Ние разчитаме на прогнозите, които Министерството на финансите и БНБ правят за следващата година, а ПП говорят за оптимистични сценарии, които се наричат произволно боравене с числа, обясни Желязков едно от основните разминавания на ГЕРБ с втората политическа сила.

„За 2023 година прогнозите са за ръст с едва 1%, дължащ се на световните процеси. Тази тенденцията очертава и консервативния вариант. Но това не обрича третия мандат“.

Грехота ще е да се прекрати работата на това НС, смята Желязков. „Политическа наивност е да се правят нови опити и избори. Този парламент работи добре. Структурира се бързо и прие правилника“.

Един служебен кабинет не може да внася предложения за дългосрочни политики, обясни той.

„Удължителният бюджет означава да се изпълняват всички влезли в сила нормативни актове, които предвиждат допълнителни бюджетни средства. Ние не просто ще изпълняваме бюджета за 2022 година, а и онези политики, предвидени за 2023 година с тяхното увеличаване. Това означава увеличение на пенсиите и други. Временното удължаване на бюджетната рамка гарантира допълнителните разходи. Няма как парламентът да направи един предизборен сватбарски бюджет, за който да не е ясно от кого ще се изпълнява и как ще се финансира. Това крие риск държавата да се окаже в неплатежоспособно състояние“.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Росен Желязков може да чуете тук.

Източник: БНР

 

 

 

 

Коментари

 • Франк & Щайн

  13 Ное 2022 16:09ч.

  Какъв висок политически морал, каква класа. Готови в името на народа на всичко, вече можем да умрем спокойни, че България е в добри ръце. Благодарим на майка Америка, че така подпомага и възпитава нашия елит.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поглед

  13 Ное 2022 18:04ч.

  Сън не спиш за да си получиш безплатните ам. хапчета и остатъците центове на сорос

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Рошавата гарга

  13 Ное 2022 16:12ч.

  Ха-Ха! Ентусиаст! Всички видяха какво се случи на правителството, в което вие не участвахте. Проблемът (говорим за големия проблем, защото има и много други, но значително по-малки) е вашето съществуване.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  13 Ное 2022 16:52ч.

  Естествено че ГЕРБаците не искат да участват, за да не носят отговорност. Друго си е после да наплюеш тези, които са я поели.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Tуземната на ФАЩ колониална администрация е жестока към българите, пострадали в Карловско

  13 Ное 2022 17:13ч.

  BIG5 Пострадалите в Карловско трябва да плащат за още „безплатни“ неща  https://www.big5.bg/2022/11/13/%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b2-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%bb%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%be-%d1%82%d1%80%d1%8f%d0%b1%d0%b2%d0%b0-%d0%b4%d0%b0-%d0%bf%d0%bb/

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  13 Ное 2022 20:25ч.

  Превод - боко тиквата ще краде, ама чрез други ... После ще е невинен изцяло!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въх!!!

  13 Ное 2022 20:37ч.

  Какви безкористни хора, какви морални титани. Ще се жертват да ни управляват, само да е на ползу роду. Пуснах сълза...Да здраствует ГЕРБ, Да здраствует ЕНП, вечна дружба...Друго какво?....А да, обърках лозунгите, но всичко е толкова близко, толкова родно и познато.,.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • майор Майор

  13 Ное 2022 23:50ч.

  Какво ли не правят парите....

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  14 Ное 2022 9:56ч.

  миуите мишуенца на бацю бюцю! и те са стигнали до заключението, че чрез проксита се "усвоява" най-добре. явно сегашният експеримент се е оказал повече от успешен - в момента кабинетът (основно политическите ръководства на министериумите) е пълен с герберастчета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи