Росен Желязков: ГЕРБ е готова да не предлага кабинет с първия мандат

Росен Желязков: ГЕРБ е готова да не предлага кабинет с първия мандат

Ние много ясно заявихме, че загърбваме политическия егоизъм, уточни председателят на Народното събрание.

„Ние искаме да имаме единно становище от тази коалиция (ПП-ДБ) още преди връчването на мандатите, защото ние много ясно заявихме, че загърбваме политическия егоизъм. Даже сме готови, ако те заявят, че с техния мандат ние може да сформираме стабилно мнозинство, което да приеме тази законодателна програма в пълнота, да не отиваме към предлагане с първия мандат на кабинет“. Това каза пред bTV в първото си телевизионно интервю за Росен Желязков от ГЕРБ, който беше избран на 19 април за председател на 49-ия парламент.

Според него в коалицията ПП-ДБ има противоречия и отстрани погледнато изглежда, че „Продължаваме промяната“ са по-склонни да управляват на държавно ниво, докато „Демократична България“ се стремят бързо да стигнат до местните избори.

„ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ, така ми изглежда. И не искат на фасадно ниво да има участие от ГЕРБ. Мотивите им са доста изкуствени. В мен остава усещането, че те започват да подготвят почвата за нови избори“, коментира Желязков. 

Ако "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) заявят, че с техния мандат може да сформира мнозинство, ГЕРБ-СДС са готови да не отиват към предлагането на кабинет с първия мандат, каза Желязков. Но, ако разговорът минава през това, че не искат изобщо ГЕРБ-СДС да участва в управлението, а само да ги подкрепяме, тогава политическият разговор започва да губи своята логика, добави той.

След консултациите, искаме политическите ангажименти и политическата отговорност да бъдат насочени към целите на обществото, а не към политическите сили. Ако преследваме тяснопартийните си цели, тогава вкупом ще станем непотребни, добави той.

Председателят на НС коментира и по какъв начин ще бъдат разпределени парламентарните комисии. В 48-ото Народно събрание комисиите бяха разпределени пропорционално, с оглед тежестта на всяка партия. Ще спазим този принцип, така че да има справедливо представителство във всяка комисия, добави Желязков.

Той добави още, че ако 49-ото Народно събрание продължи да съществува, ще трябва да бъдат направени нови в промени в Изборния кодекс.

С настоящия Изборен кодекс много трудно можем да направим местните избори и тогава съм сигурен, че ще направим по-добра система за гласуване, защото в нашите разговори с повечето политически сили имам разбирането, че трябва да променим модела и да въведем друг тип машини за гласуване, защото тези не могат да изпълнят основното си предназначение, каза Желязков. По думите му необходими са машини, каквито се използват в САЩ, за машинно преброяване на бюлетините.

Източник: бТВ, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Президента Плевнелиев по БНТ е категорично против Българския лев, против е Плевнелиев срещу запазването на Националната валута на България, чиито държавен глава беше!

    22 Апр 2023 11:35ч.

    Няколко пъти повтори, че "евроатлантизма бил в опасност" понеже хората все повече харесвали Възраждане. Русофилстовото било страшна работа, разправяше Плевнелиев и в никакъв случай НЕ ТРЯБВАЛО РЕФЕРЕНДУМА ЗА ЕВРОЗОНАТА да се провеждал през ЕСЕНТА, заедно с местните избори, защото тогава евроатлантизма и еврото ще загубят със сигурност!!!! И младите българи щели да избягат от България???? ............... Президенте Плевнелиев, ти попита ли младите българи дали пък искат да защитят Българския Лев и да го запазят като национална валута?! ............. И второ, причините за опасенията, че "евроатлантизма ще загуби" НЕ са в българските граждани и в русофилите, а в политиката на евроатлантизма, която РАЗОЧАРОВА не само българските граждани, но и тези на всички народи от Източна Европа, че даже и тези в Западна Европа. Много разочароващо изявление и коментар на президента Плевнелиев, бивш държавен глава на България, насочен срещу националните интереси на българите. Срамота! БНТ1 тази сутрин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необходими били нови машини

    22 Апр 2023 11:47ч.

    Смях. Не искат да спрат гласуването от Турция. Толкова им е силно юридическото образование. На дребни шмекери. Позорни предатели на род и държава. Пуделчета на чужди интереси. Искат да управляват, без значение какво, важно е суетата да се подхранва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    22 Апр 2023 11:48ч.

    "След консултациите, искаме политическите ангажименти и политическата отговорност да бъдат насочени към целите на обществото, а не към политическите сили." Натискат и яко стискат за слабините на Козяк. Баце от бик е заприличал на вол. И двете коалиции сте за войната в Черноморския регион. Борбата ви е за вътрешно надмощие т.е. кои да са водещи и да лапнат по- големия кокал. Алчни, лъжливи, крадливи, извратени, основните ви ангажименти са затриване на България! Нямате разлика и от Зеленски!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    22 Апр 2023 11:59ч.

    "По думите му необходими са машини, каквито се използват в САЩ" -- че как! а по пощата... може ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    22 Апр 2023 12:03ч.

    Ако от Козяк наредят Тиквоний ще подкрепи правителство с втория мандат на ППДБ с премиер Кирил Петков и кючек ще играе.Ако Джим О О Браян каже то и ГЕРБ ще се разпусне.... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джак

    22 Апр 2023 12:04ч.

    Поантата са сащническите машини. Пълно прилагане на измамите с машините. Първо посягат на избирателния кодекс. Какво по-голяма доказателство за престъпните намерения на козяшките аватари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Думите и нещата от живота

    22 Апр 2023 12:09ч.

    "Ние много ясно заявихме, че загърбваме политическия егоизъм, уточни председателят на Народното събрание."...Как ли пък не. Няма такова животно "политически егоизъм". Има само личен егоизъм, който е воден от болна зверска амбиция и алчност за "успех" и богатство. Излишно е да слагате смокиново листо пред думите, и през него всичко се вижда ясно. Местните колониални служители с провинциални представи за света никога не са работели на полза роду, а единствено за лично благо и за това на господарите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каймак

    22 Апр 2023 12:17ч.

    „ПП-ДБ се срамуват от подкрепа от ГЕРБ, така ми изглежда." - проплакал тъжно горкият Росен. Ами, Росене, как няма да се срамуват?! Те са хора фини, изтънчени! Имат усещане за красивото, прекрасното, възвишеното! Вашият лидер и 12 години премиер на страната, не без основание считан за най-богатия българин, който живее в страната, вместо да напълни пространството, което обитава ежедневно с най-висши образци на от съкровищницата на световното изобразително, пластично и др. видове изкуство, които биха накарали всяка душа да пее, натъпкал чекмеджетата си с нещо, което само външно наподобява златни кюлчета. Неговият главен прокурор - И. Гешев го каза официално и сериозно. Дипломат е Гешев! А представете си, че беше тропнал директно - "парвеню и простак! Поръчал си, моля ви, някакви фалшиви наподобяващи предмети, колкото да впечатлява прекрасните госпожи, с които се събират за да четат поезия!" Няма как, Росене, да пробиете при каймака на културните слоеве на обществото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Апр 2023 17:31ч.

    Каймак ли ки, пяна от курбан ли си.... ама много са финни ППДБ, особено брадатия плъп със свинските очички Бойкикев- ъъъъъъъ аааааааа ъъъъъъъъа ррррррр . Озъбената крива паст на Киртака е като пещерата на Али Баба. Кокорчо със скъсаните чорапогащи, Лорер с 29 имота в България, Швейцария, Люксембург и Брюксел,.... та какъв курбан си ти?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    22 Апр 2023 12:19ч.

    Ха ха. Голям страх от нови избори и победа на Възраждане. Бойко вече ходи не по три пъти на седмица, а по три пъти на ден в американското посолство за инструкции колко още да си свали гащите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    22 Апр 2023 12:22ч.

    Баце ако направи този путкински номер да не предложи кабинет.... да се скрива под земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    22 Апр 2023 13:23ч.

    Колко са жалки, искат да се коалират с партия, която, когато беше на власт, направи кабинет, но ГЕРБ го свалиха. Сега как имат очи да искат подкрепата на ПП? Борисов и неговите прим..ати са нахални, алчни и подчинени на американското посолство!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • старецът и реката

    22 Апр 2023 14:52ч.

    Абе ще се вземат те, ще се вземат,въпросът е кой ще бъде булката, или в съвремения джендърски свят за тях това няма значение, но и в двата случая няма да пием блага ракия, а по една студена вода!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    22 Апр 2023 16:20ч.

    Ние сме готови да не предлага кабинет. Ние сме готови да не го лапаме, само да го подържим без дори и да го близнем. Готови сме да не правим и други още по-срамни неща. Милият Росенчо. Росенчо Желязков - Тенекийкин е от първото поколение, произведено в България, веднага след възстановяването на демокрацията. Поколение на възторжени млади хора, турбомечтатели и турбошмекери с или без комсомолски билети. Пълни с мечти, надежди и още нещо, което според медицинските препоръки следва ежедневно да бъде отделяно. В тези смутни години Росенчо се дипломира и започва да чиновничества в община "Средец" - кротичко от 9 до 5. Едва ли знае какво прави там, едва ли е и питал, но заради това му плащат. А и никой не му пречи да подрънква на китарката си, да мечтае и понякога дори да еректира. Така се случва, че една нощ, прибирайки се от купон, Росенчо пада в изкопа на метрото на бул. "Витоша". На другия ден провидението му подсказва да се запише в ГЕРБ. Шефът на тази партия също подрънква на китарка. Бързо научава за новото попълнение. И скоро идва денят,в който Росенчо се инкарнира от обикновен чиновник в председател на Управителния съвет на Института по публична администрация и представител на Република България в Европейския институт по публична администрация (ЕИПА) в Маастрихт, Кралство Нидерландия - бах мамаму. Росенчо с търпение на мормон кротичко израства. Той не бърза - добре знае, че е натурата му е предопрелена бавен и устойчив растеж. И така през април на лето 2023 Росенчо вече се събужда като председател на Народното събрание. А какво ли му е отредила Фортуна не е ясно. Дали ще се върне в столична община като юрист-портиер, дали ще стане премиер, дали няма да го изпратят да се учи за тайконавт или пък да стане най-възрастният българин завършил пълния курс за Камасутра соло китаристи - едва ли някой знае. А и да знае - мълчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    22 Апр 2023 17:38ч.

    голямото шматкане (днес е Уйййййййкиндъ и шизофренния дискурс точи лиги) куратуръ буци разигравъ bg селяндурштинътъ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи