Росен Желязков: ДАНС и МВР да разкрият и изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт

Росен Желязков: ДАНС и МВР да разкрият и изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт

ДАНС и МВР да разкрият и да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещане на тревожност, заяви пред журналисти в Панагюрище председателят на парламента Росен Желязков. Той коментира днешния взрив до автомобила на главния прокурор Иван Гешев.

Това е апел и към политиците. Трябва да загърбим различията, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко, заяви Желязков. Днешният терористичен акт е не просто опит за покушение срещу главния прокурор, а покушение срещу орган на държавната власт, респективно това е покушение срещу държавността, заяви председателят на парламента. 

Той определи случилото се и като "покушение срещу международния престиж на България". В годините, когато се стремим към Шенген и еврозоната, не знам какъв отглас ще имат тези действия, които бяхме забравили от 90-те години, каза още председателят на парламента. Близо две поколения само по разкази помнят какво се случваше в онези "мутренски времена" и за съжаление днес сме свидетели на ехото от тях, коментира председателят на парламента.

Той отбеляза, че това е първото покушение в модерната история на България срещу действащ орган на власт. Много е важно в момента отговорът на държавата да бъде ясен и категоричен, олицетворяван както от службите за сигурност, от разследващите органи, от правосъдната система като цяло. НСО, ДАНС и МВР трябва координирано и безкомпромисно, колкото може по-бързо, да разкрият и да изправят пред съда виновниците за днешния терористичен акт, който оставя обществото с усещането за тревожност, подчерта Желязков. Трябва в момента да загърбим всички различия, защото държавата трябва да ни е по-мила от всичко, добави той.

Не може да допуснем да се случват такива неща в Европа, в държава членка, която твърди, че е изпълнила всички критерии за членство в Шенген и еврозоната, но поставя под съмнение сигурността на своите граждани и нормалното функциониране на органите на държавната власт, и то по начин, който не подхожда на държава от Европа, коментира още Росен Желязков. Трябва сме категорични и да направим така, че да съхраним доверието и репутацията на българите в държавата, на държавността, както и нормалното функциониране на системите ни за сигурност. Няма нищо по-важно от сигурността на българските граждани, а сигурността на органите на властта е предпоставка за това, каза в заключение председателят на Народното събрание.

Росен Желязков е в Панагюрище за участие в честването на 147 години от избухване на Априлското въстание.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Тук в прав текст обясняват на теле-гледащите (ако не са разбрали): "Това е апел и към политиците. Трябва да загърбим различията"

  01 Май 2023 19:56ч.

  Някой се е изнервил, че още няма действащ механизъм, за управление на територията?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • държавата трябва да ни е по-мила от всичко

  01 Май 2023 20:00ч.

  Коя????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Самотният вълк

  01 Май 2023 20:25ч.

  Как коя държава бе ? Ами тяхната държва ,не твоята и моята .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  01 Май 2023 21:18ч.

  не знам защо, но на целокупният форум му се чини, че е пиеска, при това доста посредствена. предстои да видим развитието. тогава може и да стане ясно какви са целите, кои са бенефициентите и пр. възможно е да имаме стандартен развой - петров и баширов. а е възможно и пиеската да е посветена на някоя политическа сила, която твърде много напряга сайбиите от една амбасада...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заПек анов

  01 Май 2023 23:02ч.

  Тоя бивш музикант много на сериозно вече се взема. Вече заповядва и на службите. Бившата посланичка в Израел много му е отпуснала юздите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  01 Май 2023 23:23ч.

  Росен Желязков 2 пъти споменава Еврозоната. Интересно, каква според него е връзката между нея и Гешев ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • colibri

  01 Май 2023 23:28ч.

  Господинът говори правилните неща от арсенала на "правилните послания", одобрени от Мин. на Външ. работи на У.;) Слаба постановка, слаб сценарий, слаби актьори...;)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  02 Май 2023 5:25ч.

  за тая публика - това. :)

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи