Росен Христов: Всички наши успехи ясно показват неуспехите на ПП и ДБ

Росен Христов: Всички наши успехи ясно показват неуспехите на ПП и ДБ

Направихме така, че да черпим изключително малко количества природен газ от "Чирен" през януари. Това заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ служебният министър на енергетиката Росен Христов. Причината е да се държи цената в микса ниска.

За договора с турската компания "Боташ" Росен Христов каза, че врявата се надига от "Продължаваме Промяната" и "Демократична България". Всички успехи, които направихме, ясно показват техните неуспехи, коментира Росен Христов.

Само че това количество в "Чирен" няма как да се обезцени и после да си го ползваме евтино, тъй като газохранилището е нагнетено при висока цена на газа. Рано или късно това количество трябва да се изчерпи, коментира Христов.

През октомври и ноември сме имали достъп до по-евтин газ, затова всички количества са пуснати на пазара, за да се усети глътка свеж въздух. В момента усилията са цената да се държи под 200 лв. за 1000 кубически метра, което дава възможност на икономиката да работи в по-системен режим.

Росен Христов заяви в отговор на въпрос на водещия, че за да имаме в България евтини горива, „Лукойл“ трябва да работи. Според него въпросът е да се намери перманентно решение и това е петролопровод "Александруполис – Бургас". Още следващата седмица ще подпишем меморандум с гръцката страна, за да възобновим този проект, информира министърът. Той обясни, че този петролопровод е, за да доставяме неруски петрол. 

За меморандума с Gemcorp и обясненията, че е необвързващ, Христов попита, че ако този меморандум е толкова незначителен, защо е подписан в Гранитна зала в присъствието на министър-председателя на България. Искам да кажат къде другаде тези компании са инвестирали, посочи още министърът.

Трябва да се мисли за българската икономика в целокупност, коментира Христов. По думите му, правителството работи в абсолютен синхрон, с което е почнало за спада нивото на инфлацията.

Източник: БНТ, БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • тралала

    08 Яну 2023 10:18ч.

    Много ви благодаря, че ме ограбвате всеки ден и ме бутате да участвам във война, да плащам неоправдани кредити за хартиени хвъркала и други екстри, и дори за яйцето, за което трябва да плащам, при инфлация уж от 17%, вече 62 стотинки. Благодаря ви и за това, че след като съобщиха на един колега, че ще го съкращават от новата година, човекът си отиде точно на Бъдни вечер. Време е вече служебното правителство да направи обществена поръчка за раирани костюми, защото скоро ще потрябват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Умря циганката...

    08 Яну 2023 10:54ч.

    Една и съща "мантра" - евтин, по-евтин газ (от кога, от къде, за кого - не се казва).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    08 Яну 2023 11:17ч.

    Чичка, дай по една лупа да ги видим тия успехи? ... аз вида само погром! След вас и погром!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече разбрахме защо Радев издигна ПП - за база сравнение!

    08 Яну 2023 11:43ч.

    Ами антиекспертите шарлатаните (по думите на Радев) да разбрицат яко държавата, и после "новоиздигнатите" му назначенци да ЗАБЛЕСТЯТ с ... постижения! "Постижения" = преструвки, че били по-добри от предишните, а всъщност с ДЪЛГОСРОЧНИТЕ договори (каквито като служебни, нямат право да подписват) са опасни за националната идентичност и съществуването ни като българска държава и български народ. ... Безсрамници, лицемери, предатели жалки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    08 Яну 2023 11:50ч.

    "Само че това количество в "Чирен" няма как да се обезцени и после да си го ползваме евтино". Ще го пускате по малко, като бутиков деликатес. Или като бананите в онова мрачно, тоталитарно време. Сега има банани, няма газ. Тогава беше обратното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Ун

    08 Яну 2023 14:27ч.

    Просто цената на газта падна, защото има конкуренция, а не че вие сте направили нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи