Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от "Газпром"

Росен Христов: Русия е поискала неустойка от България след спирането на доставките от "Газпром"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Русия е предявила претенции за неустойка към България след спирането на доставките от "Газпром". Това каза енергийният министър Росен Христов по БНТ. По думите му подробности по темата не могат да бъдат изнасяни.

"Предявени са претенции за нещо, което те смятат, че им дължим. Всички стъпки, които в момента се предприемат, е да се защитят българските интереси, всичко се прави с консултация с компетентни юристи и нещата с този договор са под контрол", добави той.

По повод повдигнатите обвинения срещу бивши управляващи за нанесени щети на "Булгаргаз", Христов коментира, че не иска да се намесва в обвинения и да ги интерпретира.

"Съдебната система трябва да си свърши работата. Дал съм показания, цялата поискана информация от министерството и "Булгаргаз" е предоставена. Вярвам, че е обработена и обвиненията са повдигнати на база факти".

Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите.

"И Гърция, и Унгария, Германия. Много държави продължават да купуват руски газ с намаляващи темпове", твърди Христов.

По думите му, оборотът на "Булгаргаз" е за милиарди, така че дори най-малкото отклонение в надценката струва милиони.

Той е категоричен, че до встъпването на служебното правителство нищо не е направено, за да се осигури алтернатива на руския газ.

"Не спряхме да купуваме руски газ - всичкият газ, който е купуван от април до август - септември, е купуван без да се искат сертификати за произход. В момента купуваме изключително чрез тръжни поцедури и при всяка покупка се изисква сертификат за произход, който да гарантира, че газът не е руски", каза Росен Христов.

„Логиката на санкциите е да не отиват средства в Русия, за да може те да финансират войната. Тоест ние финансираме война, когато не се искат такива сертификати", посочи Христов.

Според министъра на енергетиката е имало договори с различни търговци, които са избрани по непрозрачен начин - с някаква директна комуникация, с мейли до тях. Няма нито една обявена тръжна процедура с ясни правила за участие. 

Няма проблем да се купува форсмажорно „първия, втория, третия месец, но това продължава месеци наред", каза Росен Христов. Той обясни, че същите търговци в момента дават много по-ниски цени, защото участват в една конкурентна процедура.

 

 

Коментари

  • Георги Богданов

    10 Фев 2023 9:27ч.

    Ще ни осъдят на около 1 млрд. лева. Но нищо-важното е да сме евроатлантици...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Атлантизъм

    10 Фев 2023 9:46ч.

    Споко, бе - нали защитавахме американския геополитически интерес. Сега янките, като истински приятели на българския народ, ще платят неустойката вместо нас. Още повече, че се позлатиха от тази сътворена от тях криза...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • емигрант

    10 Фев 2023 9:32ч.

    Даааа, шепа български подлеци и предатели изпълнавайки заповедите на фашагите , целият Бг народ ще трябва да им плаща престъпленията. Както се казваше....смърт на фашизма свобода на народа....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • санкциите на блудница Европа

    10 Фев 2023 9:35ч.

    Неустойката я предизвикаха политиците, а ще я плащаме всички ние. Откога повтаряме: спрете да легитимирате шайката назначавани от американците негодници чрез напълно ненужно участие в цирковия спектакъл, наречен "демократични избори". Защото ще ви разиграват като панаирски мечки, докато съвсем ни обезкостят...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гласувайте

    10 Фев 2023 10:38ч.

    Те гадовете точно това искат- всеки, който не гласува за тикви, соросоиди и др. ибрици, да си стои в къщи на изборите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чуйте доводите

    10 Фев 2023 11:43ч.

    Не може 25% гласуващи, които биват натъкмявани от фалшификаторите до 30%, да предопределят дневния ред на цялото общество (и особено по съдбоносни въпроси, каквито са тези за националното ни оцеляване тия дни), легитимирайки мошенически партии с 6% електорат, които после чинно изпълняват в коалиция американски поръчки. Дайте да погледнем реалистично. Гражданското общество, при така очертал се трагикомедиен тоталитаризъм, трябва да сведе политическата легитимност до минимум чрез различни форми на гражданско неподчинение, включително и негласуване. През това време да се работи за смяна на закона - праг на негласуване например от 50% да се счита като червена лампичка за политиците да се променят... и вотът да не се признава. Така беше в Сърбия преди 15 години, не знам как е днес...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напротив,

    10 Фев 2023 12:45ч.

    Може и още как. Овците не били гласували. Чл5 - да са. Никой не им е крив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    10 Фев 2023 9:37ч.

    Редно е да плащат политиците евроатлантици и некъпаните, дето правиха протести против руския газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    10 Фев 2023 9:41ч.

    "при всяка покупка се изисква сертификат за произход, който да гарантира, че газът не е руски" - което е много лесно за доказване, ние това го знаем много добре. молекулите метан на руския газ са толкова гадни, че си личат отдалече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миндил Гана

    10 Фев 2023 10:45ч.

    Прав си, то и за търговията с оръжие се изисква сертификат за краен потребител и поляците и американците написаха на Корнелия по един вагон такива, и в никой не се споменава нищо за Украйна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Фев 2023 9:46ч.

    "Тезата, че обвиненията са повдигнати, защото е спрян договорът с "Газпром", са абсолютно необосновани, тъй като решението да спрем да плащаме според изискванията е изцяло на бившето правителство, посочи той. Европейски държави обаче все още продължават да плащат по същата схема без никакъв ущърб на санкциите." Тия за идиоти ли ни смятат? За какво руснаците иска неустойка? И като предното правителство го спряло договора, ние сега изпълняваме договора си с руснаците ли? Я да плаща онзи, дето е решил да спред договора, като е знаел, че ще ни осъдят и ще плащаме като попове. Нямало да финансираме войната, ако не купуваме. Ми сега какво правите, бе аланкоолу? Финансирате, и още как. Без да получавате стока. Все си мислех, че има идиоти, ама тия минаха всички фантазии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    10 Фев 2023 10:33ч.

    Само една лека корекция, ако ми позволиш. Де юре руснаците не са спирали доставките на газ (колкото и странно да звучи) Просто не пускат газ, защото не си плащаме по схемата. Де факто договора не е прекратяван от нито една от двете страни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Фев 2023 11:42ч.

    Не знам прекратяван ли е или не договорът, но явно не се изпълнява, иначе руснаците нямат основания за претенции. Така че вината за неизпълнение на договора не е на руснаците и от това нашите треска ги тресе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Фев 2023 12:42ч.

    По каква схема бе Калински? Схемата по ДЪЛГОСРОЧНИЯ договор?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има си хас

    10 Фев 2023 12:53ч.

    Матушката ти да е виновна за нещо. Газта ни спряха, за неприятелска държава ни обявиха и пак лижете сапогите на государя. Няма такава измет като рубладжийската.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    10 Фев 2023 13:46ч.

    Тъй, тъй, газта им била спряна, обявили ги били за врагове. Нещо причинно-следствена връзка???? Няма такава измет като умнокрасивитета...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    10 Фев 2023 20:29ч.

    Вива. Малкия, още колко боб има да ядеш.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шарлатания от авроатланти и триморци

    10 Фев 2023 9:56ч.

    Как е взможно, 80 проц. дебили ,а да имат ядрена централа и да управляват ядрени процеси ? Не само ,че спешно ще ги закрият, но и дебилите имат свойството да се самоунищожават. За сега поцеса върви успешно и необратимо. гошо гробара не смогва и ги зарива където свари. Това е положението и е от тъпота и простотия,ама много силна и уникална.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    10 Фев 2023 10:11ч.

    Радев и кохортата ще платят от нашия джоб. Те имат непрекъсваем достъп заедно с Тиквата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    10 Фев 2023 10:19ч.

    А с оръжията и американския газ, какво финансираме - мирът на ХеДемона, нали! Айде, че след Украйна иде редът на Триморците. Има ли музейни оръжейни експонати, вадете ги и потягайте овреме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    10 Фев 2023 10:40ч.

    Не се кахърете - комисионните са взети, мачът е свирен. След година никой няма да помни киро.. ... а той ще си харчи мангизите у канада... делата ще се забатачат и тихомълком ще се прекратят... ще платим на русия неустойките.... и ще си седим в същата забатачена и пропаднала татковина... излизането от това състояние зависи НЕ от ДЪРЖАВАТА или поредния спасител... ВСЕКИ един трябва да подреди себе си - да опита да живее като ЧОВЕК

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    10 Фев 2023 11:13ч.

    Да си останете вкъщи е равносилно да гласувате за ГЕРБ - техните купени гласове ще тежат много повече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • писател

    10 Фев 2023 11:45ч.

    Прочетете поста на чуйте доводите 10 Фев 2023 11:43ч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Фев 2023 10:48ч.

    Ауууу, ти да видиш! Русия има право да поиска, а сметката да се изпрати на Румен Радев и компания! Откраднаха достатъчно за да покрият загубите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Естествено че Русия ще си поиска неустойката !

    10 Фев 2023 10:58ч.

    Подписали сме Договор с такава клауза, и НИЕ го нарушаваме ! Няма по-вредно нещо, за една малка страна като България, от това - да подгъзува на САЩ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    10 Фев 2023 12:45ч.

    Каква е ТАКАВА-та клауза, че доколкото се сещам плащането по договор е в ДОЛАРИ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • плащането по договор е в ДОЛАРИ

    10 Фев 2023 13:49ч.

    Няма такова нещо, плащането е според желанието на продавача, а клиента както винаги го духа!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • :-(

    10 Фев 2023 13:51ч.

    Take or Pay, е клаузата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • !!!

    10 Фев 2023 11:29ч.

    ...това за никой не е изненада ,но трябва вие да плащате ...марионетки !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много са нагли и Радевите

    10 Фев 2023 11:37ч.

    Аз знам за тези неустойки от ден първи - Април 2022. Тоз бухал се прави на ощипан! Ибрикчии долни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еничарчето Киро

    10 Фев 2023 11:59ч.

    си е свършил работата. След 20 години ще издава книги като Иван Костов и ще ни разправя колко мъжки е постъпил. Жалко, че такива хора получават трибуна да се изявяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Фев 2023 12:35ч.

    на луд човек да обясняваш, че е луд, е causa perduta - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА на р. радев вият от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    10 Фев 2023 12:41ч.

    Много е лошо човек сам да се...и т.н. Затова умните хора мислят на изборите, не ходят за гъби и внимават за кого гласуват. А не после олеле! Всички на изборите и умната, за този, който е защитавал интересите ни,не ни е излъгал и няма да ни излъже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как реагира

    10 Фев 2023 12:50ч.

    Една Финландия и България ? После плачете, че сте бедни и никой не ви уважава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    10 Фев 2023 12:50ч.

    Договорът е такъв, каквито са всички договори по света! Ще плащаме ние, а подлеците и предателите които го прекратиха няма да плащат. И ще ги и избираме пак за депутати! Нима сме толкова тъпи и прости та търпим слугите на Сатаната да ни лъжат, мамят и управляват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тематики и погледи

    10 Фев 2023 12:51ч.

    Простотия от типичен нашенски тип. Демонстрация на ниска правна (и друга) култура. Христов не е изрекъл думата неустойка. Журналистката настойчиво се опита да му я сложи в устата, но той поне беше на необходимото ниво и не поддаде. Обсъждане на темата от официални лица не трябва да се допуска сега. Изясняването на същността на категорията "неустойка" и на търговската клауза "take or pay" е въпрос на юридически трактат :) и не е за това място. БНТ сътвори глупост в ефир, после е изписало глупостта (та да не би случайно да се затрие), а други преписват глупости от БНТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо Георгиев

    10 Фев 2023 15:41ч.

    Когато се раждаше и погубваше енергетиката ни Христо Георгиев https://pogled.info/avtorski/Hristo-Georgiev/kogato-se-razhdashe-i-pogubvashe-energetikata-ni.152148

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи