Росен Христов: През 2020 г. е имало авария в АЕЦ “Козлодуй”, която не е обявена

Росен Христов: През 2020 г. е имало авария в АЕЦ “Козлодуй”, която не е обявена

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служебният министър на енергетиката Росен Христов съобщи в интервю за Би Ти Ви, че държавата е укривала аварии в АЕЦ "Козлодуй". Повод за коментара му стана спирането по време на Великденските празници на работата на шести блок в атомната централа. Това се наложи заради индикации за пропуск на топлоносител.

"Този парогенератор има проблеми още от самото начало, още при инсталацията му. Може би заради това има по-често проблеми с него, но те са били скривани", заяви Христов, като уточни, че информация за такива аварии трябва да се подава от АЕЦ "Козлодуй", но държавата може да забрани разпространяването ѝ.

Христов добави, че от встъпването на власт на служебното правителство тези проблеми са били съобщавани. Последната, по думите му, укрита авария с парогенератора е от 2020 г. Проверка на "Дневник" установи, че на сайта на АЕЦ "Козлодуй" няма публикувана информация за подобна авария през 2020 г.

"Липсва ни оборудване за обстойното му обследване. Вече сме задвижили поръчката, но срокът на доставка е година и половина. Оборудването не е от Русия. Парогенераторът се нуждае от мащабна рехабилитация, която може да се извърши заедно с плановия ремонт на шести реактор. Дано до тогава да получим необходимото оборудване", каза още Христов.

Росен Христов обяви още, че Министерски съвет е позволил дерогацията санкциите на Европа, които забраняват внос от Русия, за да може да поръчаме необходимите материали и резервни части за нормалното функциониране на АЕЦ “Козлодуй”. “Осигурили сме експлоатацията на блока. Няма опасност от сътресения и прекъсвания. Имаме площадка за 4 нови реактора - два в “Козлодуй” и два в “Белене”, посочи още той.

По думите му има шанс вече закупените от България реактори да работят. “Оборудването е консервирано. Тук въпросът е технически, финансово, откъм срокове кое би било по-добре, а това ще покажат анализите”, коментира Христов.

Той коментира и сделката между България и турската БОТАШ. “1 милиард кубични метра за година, това е една трета от общата консумация на страната. Това е газ, който “Булгаргаз” е закупил от търговци. Не купуваме газа от Турция, а само използваме тяхната инфраструктура. От нас зависи с кого да сключим договора. Цената е идентична с тази, която използваме за гръцките терминали, но в Турция имаме по-голяма сигурност”, обясни министърът на енергетиката.

Той увери, че доставките на газ за България са абсолютно подсигурени. “В момента сме фактор за доставка и на други държави. Имаме инфраструктурата за това”, допълни Христов.

 


Източници: Дневник, epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • рукола Z

    18 Апр 2023 18:43ч.

    Бля бля... авариите са само в празните ви тикви, целта е да се затвори АЕЦ Козлодуй!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    18 Апр 2023 20:20ч.

    И кое е конкретното име на укривателя !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 18 Апр 2023 18:43ч. Бля бля... авариите са само в празните ви тикви, целта е да се затвори АЕЦ Козлодуй!

    18 Апр 2023 21:23ч.

    Точно!!! Японските запаси от ядрено гориво свършиха и сащ-исаните от собственото си технологично безсилие опряха до немските запаси, спирайки германските АЕЦ-ове, но и там ще ошушкат хранилищата и сега колониалната им администрация сякаш е получила задачка да ни подготви за пълното закриване и на нашия АЕЦ, не ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    18 Апр 2023 18:45ч.

    Отиват си вече и говорят как би могло... мръсни лицемери, много добре знаят, че изпълняваха всичко, което им спуснаха от козяк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    18 Апр 2023 18:45ч.

    Има теч на радиоактивна пара.Сега.Не преди година.И пряко отговорен е този министър и калинажа назначен в АЕЦ Козлудуй.Този министър е корумпе.И шарлатанин.Подробна информация четете в афера.бг Възможно е да нарушавам някакви правила на форума,Извинявам се .Ако нарушавам правила моля модератора да отбележи но да остави поста.''Ефиктивните менъджери'' накачулиха АЕЦ''Козлудуй''. По лошо от хиляди маймуни в още толкова танкове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • „ПО ПЪТЯ НА КОПРИНКАТА“: ТРЕТО СПИРАНЕ НА 6 БЛОК НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ ПОРАДИ ТЕЧ НА РАДИОАКТИВНА ВОДА В ТРЕТИ ПАРОГЕНЕРАТОР

    18 Апр 2023 19:26ч.

    Спират 6 блок на АЕЦ Козлодуй от нощта на 13 -ти април т.г. за 15 денонощия. Загубите за АЕЦ “Козлодуй” и България са в размер на 75-100 милиона лева. Декември ‘22 беше същото! Всичко това заради несвършена работа през октомври ‘22 г. Кой ще понесе отговорност? Андрей Красночаров? Георги Кирков? Иван Андреев? Еленко Божков? Росен Христов? Според вашите публикации всичко е в нормите. Да, така е, но кой измисли нормите? Кой каза, че радиацията в малки дози е полезна? Вие ли, министре и директоре, вие ли, дето от атомни централи разбирате колкото баба ми? Вие или вашите ментори? Защо не отстранихте радиацията през октомври м.г., когато блока беше спрян за годишен ремонт? Защо не отстранихте радиацията през декември м.г., когато спряхте точно поради тази причина?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    18 Апр 2023 19:04ч.

    Да затварят Козлодуй щом не им харесва и да плащат за чертежи на Уестингхауз. Имат опит от сделката със самолетите

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    18 Апр 2023 19:29ч.

    „Некадърниците умора нямат“: Триморецът-ренегат Радев и Мутрите му разбиха най-уникалната ни енергийна мощност ПАВЕЦ "Чаира". https://www.actualno.com/economy/lud-umora-njama-razbihme-naj-unikalnata-si-energijna-moshtnost-pavec-chaira-news_1886330.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-простичък въпрос

    18 Апр 2023 19:37ч.

    Има ли ядрен инцедент от м.04.2023г в АЕЦ''Козлодуй'' който трябва да бъде докладван в МААЕ/международна агенция за атомна енергия/ и СМИ/средства за масова информация/.Коя степен е инцидента?Уговорката '' но държавата може да забрани разпространяването ѝ.''-случайна ли е?? ''Христов добави, че от встъпването на власт на служебното правителство тези проблеми са били съобщавани. '' -съобщавани?кога?къде? и съобщавани не е равносилно на съобщен сега.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народен съд

    18 Апр 2023 20:33ч.

    “Рехабилитация”?!?! Отдавна вече не е смешно. Г-н Валентин Вацев, никакви фашизоиди не се надигат в България. Това е напълно здравата реакция на един болен организъм нападнат от безмозъчни нагло ухилени Киро-амеби, които го изтощават до смърт. Вижда се, че Киро-амебите се размножават във всякакви партии и управления. Хората мечтаят да ги видят да разбиват камъни в рае и окови, с голи ръце на новия проект на Росатом в Белене. Няма фашизъм тук, има чувство за справедливост. Чиста и свята Република и на всекиму според заслугите. Амин - така да бъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ники

    19 Апр 2023 7:01ч.

    Знаем задачата ви.Няма какво да се обеснявате,ще изкарате Козлодуй опасен и за наше добро,защото не можете да спите да ни мислите доброто,ще затворите централата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудо Юдо

    19 Апр 2023 8:15ч.

    Ще затворят въглищните централи, ще спрат АЕЦ и ще вмасяме скъп ток, но затова пък битовите потребители, сиреч гражданите и селяните, ще минат на свободния пазар. Това вече е спазарено с ЕК. А вие продължавайте да гласувате за ГЕРБ, ПП, ДБ и останалите корумпета, скоро и граждани няма да има, селяни пък хич, но на тях не им пука, те ще си управляват. От ЕК ще им отпуснат и народ, леко мургав и брадясал, ама какво от това. Властта е важна, народът ДГД.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неизненадан

    19 Апр 2023 8:53ч.

    Спокойно, братя българи, постепенно влизаме в светлия германски вариант на безядрено безенергийно волно пещерно съществуване...така че купувайте си платове за набедрени препаски....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    19 Апр 2023 9:32ч.

    Колкото и парадоксално да звучи за непросветените, най-развитата държава в света към момента, по отношение на ядрената енергетика и съпътстващите я технологии е Русия, а също така и по отношение на цени и себестойност за изграждане и поддръжка на ядрени мощности, както и за доставка на ядрено гориво. Но поради тъпата война в Украйна, която всъщност е поредният кръстоносен поход срещу Русия, иницииран от САЩ, всички възможности на Запада (вкл. и нас) за достъп до сътрудничество в тази област са прекратени... И ние пак ще сме прецакани, а българинът ще плаща сметката. Както винаги. Жалко, наистина...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    19 Апр 2023 10:52ч.

    Бангладеж ще плати милиарди юани на Росатом за построената и пусната в действие АЕЦ най-бедната държава в света!!! Германия се отказва от АЕЦ. САЩ се молят на РФ да не ползва технологиите им завоювани като трофей в ЗАЕЦ, след като по тяхна заповед ВСУ на успяха да я гръмнат! Света се изкелефенчи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    19 Апр 2023 16:48ч.

    А през 1991г. студентското предаване Ку-Ку разбуни духовете с "новината", че АЕЦ Козлодуй е избухнала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мамут

    19 Апр 2023 17:38ч.

    Желевбан прав си абсолютно, тоя за да измие срама си прехвърля топката на стартите директрои и кой беше 2020г директор на АЕЦ и министър на МЕ ? до април 2020г беше Теменужка , а после Андрей Живков от квотат на плезидента ака шеф на БЕХ сега .Та кой е мълчал през 2020г. и АЯРа какво си е драпало. С това изказване росен злепоставя всички от АЕЦа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи