Росен Христов: Покупката на газ чрез непрозрачни практики през април-август доведе до по-високите цени

Росен Христов: Покупката на газ чрез непрозрачни практики през април-август доведе до по-високите цени

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Вчерашните дебати в НС прехвърлиха нормалната граница на общуване. Нямам пряко наблюдение върху работата на "Булгаргаз" по времето на Николай Павлов при предишното правителство. Това заяви енергийният министър Росен Христов  по повод напрежението в пленарната зала между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме Промяната" заради номинацията на Павлов за енергиен министър в проектокабинета "Габровски".

"Смятам, че служебният кабинет не трябва да се намесва в политическите дебати. Ние сме експертно правителство с много ясна задача - да осигуряваме нормално функциониране на държавата до избора на редовно правителство", заяви Христов по БНТ.

Допълни, че проблем е когато се купува природен газ чрез непрозрачни практики. Когато не се организират търгове и процедури, когато се договаря пряко и цената е много по-висока от тази, която би могла да се постигне при пазарни условия и процедури. По думите на Христов случаят за закупуването на газ от април до август е точно такъв, което е довело до много по-висока цена на газа.

"Със сигурност е за облагодетелстване на някого, тук е въпросът службите по компетентност да решат на кого. Със сигурност са се облагодетелствали търговците, но както казваме не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава", каза Христов.

На въпрос с колко са се облагодетелствали тези търговци, служебният енергиен министър каза, че става въпрос за "стотин милиона лева на месец".

Държавата ще закупи климатици за домакинствата в наводнените карловски села, които все още изпитват затруднения с отоплението на прага на зимата. За целта ще бъде осигурена и безплатна електроенергия от възобновяеми източници, съобщи още енергийният министър.

Източник: БНТ

 

 

 

 

Коментари

 • борба

  15 Дек 2022 10:36ч.

  Дааа ,ами сега заюо скача с 40% от тази цена. Това нова практика ли е или сладка парче от остатъка на баницата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • йосарян

  15 Дек 2022 10:37ч.

  и същите тия "практиканти" ще предлагат правителство? кирчовци разни, ко.ко.рчовци, шарени чорапки и пр.? тия са бетер на бацю хунтата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи