Росен Христов: Осигурили сме газ за зимния период

Росен Христов: Осигурили  сме газ за зимния период

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Осигурили  сме газ за зимния период, съобщи служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването „Тази сутрин“ по bTV. 

„Имаме оферти, в момента преговаряме за цена. Ако успеем да осигурим допълнителни количества на по-евтина цена, ще намалим черпенето от Чирен, което ще ни позволи да поддържаме цената по-ниска и това количество газ да остане за резерв“, посочи той. Росен Христов добави, че в момента текат оценките на офертите, които са за средносрочни доставки. 

Работим с юристи по всички казуси, свързани с договора с „Газпром“ – както за наши претенции, така и отговор на ответни претенции от тяхна страна, посочи още той. „Тук е важно да се каже, че този въпрос колкото повече се коментира и политизира, толкова повече отслабва нашата позиция, защото изтича информация“, коментира министърът на енергетиката. Според него за периода, в който доставките от Русия са спрени, е купуван газ на значително по-висока цена. Това се оценява поради обемите на стотици милиони, въпросът е оттук нататък да не се правят грешки и да няма необмислени и непрофесионални решения, за да нямаме такива ситуации, отбеляза Росен Христов. 

Той обясни, че България дължи около 10 млн. долара за газ, който е доставен и не сме платили. Трябва да се намери цялостно решение, така че нашите интереси да са защитени, заяви служебният министър на енергетиката. 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

  • Копейкин

    12 Дек 2022 13:37ч.

    Каква радост беше - няма рубли, няма газ, а то какво стана...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    12 Дек 2022 14:38ч.

    Я обясни какво се договориха РРадев и Алексей Милер на срещата си в Турция? Какви алтернативни доставки на руски природен газ през Турция ще получим и на каква цена?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи