Росен Христов: Не доставяме руски газ, за разлика от предишните

Росен Христов: Не доставяме руски газ, за разлика от предишните

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поредни политически интриги на парламентарни групи, които се опитват да изкарат дивиденти. Така енергийният министър Росен Христов  коментира в предаването "Лице в лице" по bTV съмненията на "Продължаваме промяната" по отношение на договора с туската компания "Боташ" и възможно ли е да се доставя руски газ. 

Договорът е за капацитет, както резервираме слотове на терминала при остров Ривитуса в Гърция, така резервираме и на терминалите в Турция. Министърът попита как като са разговарвали при предишния кабинет два танкера на турски терминали, това не е било проблем.

А какъв газ ще се разтоварва и транспортира зависи от нас какво сме купили, поясни още той.  "Няма как маскирано да влиза руски газ, защото ние обяваваме прозрачни търгове с условието газът да не е руски и искаме сертификат за произход. 

Всичко при нас е прозрачно, за разлика от предишните, които доставяха газ с пряка договореност и със сигурност внасяха руски. Аз открито заявих, че искам да вземем остатъчния руски газ, защото е евтин и веднага определени среди реагираха.

Христов заяви, че хората трябва да знаят какво се прави. Газ се купува от търгове с участието на най-големите търговски компании, допълни той. 

Договорът с "Боташ" е танкери, чийто газ сме купили, да те да го разтоварят на терминалите си и да го доставят до границата с България по тяхната газопреносна мрежа. В България той ще се транспортира по преносната мрежа на "Булгартрансгаз", а не по "Балкански поток".

По повод заявленията на предишния министър Александър Николов, че цените на нидерландската борса TTF падат, а у нас се увеличават, Христов заяви, че е нормално предшественикът му да не разбира от търговия с втечнен газ, тъй като имал 10 месеца в енергетиката. Търговията с втечнен газ има борсов индекс и отстъпката, през зимата, когато е високо потреблението, отстъпката намаляма. Въпреки това отстъпката за "Булгаргаз" за зимните месеци била двойно по-голяма, а през летните била 10 пъти по-ниска.  Ако сравняваме борсовите индекси за декември и януари, те са идентични. Разликата е заради отстъпката, заяви той.

Министърът внесе яснота и по делото на "Булгаргаз" за несъбраните 40 млн. лв. от ТЕЦ "Варна". Държавната компания е завела дело, нейн представител не се явил на заседания, защото не била готова експертизата и то е насрочено за февруари.  "Поръчал съм на "Булгаргаз" да си съберат вземания. Друг е въпросът защо договорът с този клиент няма банкова гаранция. Умишлено е направен така", заяви още той.

По повод меморандума, подписан от предишния енержгиен министър с "Джемкорп" и "Ай Пи 3", министърът коментира, че среща с президента Радев е имала "Ай Пи 3" и първоначално разговорите са водени с нея. На въпросната среща е присъствала и Люба Ганчева, която е била на работа в президентството, а сега е началник на политическия кабинет на енергийния министър. 

Според Христов "Джемкорп" се появява изненадващо на финалната права, без да е ясно кой ги кани и как влизат в меморандума. Според министъра има меморандум за сътрудничество в ядрената енергетика между САЩ и България. "Няма нужда г-н Николов да подписва от името на България с частни фирми. Освен това той не е оторизиран за това от Министерския съвет".

Според него смущаващо е, че след "Ай Пи 3" се появява "Джемкорп", смущаващо е, че министърът на енергетиката и Кирил Петков поемат ангажимент, който нямат право да подписват. 

 

 

Източници: бТВ, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • forsvaret

    10 Яну 2023 19:14ч.

    Кирето шарлатанина ни върна 20 г назад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • преиграването и на тия ам. чучела им идва в повече

    10 Яну 2023 19:14ч.

    Ай стига вече с тая поръчкова параноя и обсесия, че писнахте на всички!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Що, руският газ да не би да не е калоричен?

    10 Яну 2023 19:29ч.

    Ех, Козяк, Козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! Кога тоз "умик" ше отиде при Бай Ставри? И не само той? Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    10 Яну 2023 20:13ч.

    Бравус! Получавате награда - кожен пиронь за всички! ... че вкарвате само турска газ ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ехааа

    10 Яну 2023 21:12ч.

    Що бе, джанъм? Да не се е изчерпал руският газ? Или не мирише на модерно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може да се насерем, но няма да се изложим

    10 Яну 2023 22:30ч.

    Браво пичове! Никаква руска газ, тя е напълно недемократична. Другата е 15 пъти по-скъпа, но пък мирише на демокрация от сто километра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тоо не знам кви възрастни жени я сънувал след като бившата му приятелка от Америка

    10 Яну 2023 22:37ч.

    се записа момичето да става космонафтка и да лети до Марс само да избяга далече от него да не и досажда с лигавото си присъствие, кремльовски дрисък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи