Росен Христов: Гръцкият министър Скрекас е силно разстроен, че Кирил Петков спекулира с името му

Росен Христов: Гръцкият министър Скрекас е силно разстроен, че Кирил Петков спекулира с името му

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Миистърът на енергетиката Росен Христов опроверга Кирил Петков, който по-рано през деня обяви, че е говорил с министъра на енергетиката на Гърция, който се съгласил двете държави заедно да искат нови разговори с ЕК по темата за бъдещето на въглищните централи.

Пред журналисти в НС Христов каза, че е говорил с гръцкия министър Скрекас, който е силно разстроен от това, че по този начин се спекулира с неговото име: "В телефонен разговор с гръцкия ми колега изясних ситуацията. Той е приел неформално и като израз на любезно отношение разговора с Кирил Петков, но по никакъв начин не е поемал ангажимент за съвместно предоговаряне на задълженията на двете държави, касаещи бъдещето на въглищните централи“. 

Служебният министър на енергетиката каза още, че: „Не само с Гърция и Румъния, а и с още пет държави от ЕС работим изключително активно, за да успеем да намерим решение, което да не включва затваряне на въглищни мощности в страната, защото това е въпрос на енергийна и на национална сигурност. Бившият министър-председател Кирил Петков обаче не може да бъде част от решението на проблема, защото е негов причинител.“ 

„Ние сме поели ангажимент и ще изпълним всичко, което приема ЕС в областта на декарбонизацията. Искаме нашият План за възстановяване и устойчивост да бъде напълно съобразен с европейските инициативи. Предходното правителство, оглавявано от Кирил Петков, обаче е поело ангажименти без никакви анализи и обосновки. Очевидно тези хора нямат никакви компетенции, коментира енергийният министър. По неговите думи, сега да се прехвърля проблема на съседни държави и чрез тях да се опитваме да предоговаряме ангажиментите си, е абсолютно некоректно. Министър Христов припомни, че настоящото правителство работи още от август миналата година по този въпрос, следвайки определена стратегия и в сътрудничество с други държави.

„Пред нас е поставена за решаване една почти невъзможна задача и ние мобилизираме огромен ресурс, за да намерим решение“, заключи енергийният министър.

По-късно пред депутатите от енергийната комисия министърът на енергетиката Росен Христов увери, че договорът между "Булгаргаз" и турската компания "Боташ" е за инфраструктура, чрез която да бъде доставян втечнен газ чрез танкери по море. 

"Няма отношение нашето споразумение със създаването на газов хъб с покупката на газ от Турция, тоест Турция, от Русия. В момента Турция снабдява газ от над 15 източника, включително тръбен газ от Русия, Азърбайджан, Иран, и втечнен газ - от над 10 международни доставчика, включително Европа, САЩ, Катар, и всякакви други страни".

Министърът коментира и други теми от енергетиката: 

ПАВЕЦ Чаира" е ключов елемент от българската енергетика и накрая ще трябва да се вземе стратегическо решение, ако трябва да се прави капитален ремонт и има въможност да се прави на място с някакъв определен риск, дали го правим, или вървим по цялостното преустройство, но това трябва да ви кажа, означава изваждане на същестуващите системи, изграждането на нови и наново затваряне. Говорим почти за строителство наново. Ситуацията е много тежка, уникален случай в света. Никъде другаде няма такава авария".

"Изграждането е синхронизирано с изваждането от експлоатация на съществуващите 5-ти и 6-ти блок, така, че в идеалния вариант към 2050-а година да имаме 4000 мегавата работещи мощности от ядрена енергия. Относно технологията моята препоръка е да не се фокусираме изключително върху американската страна, а да водим преговори с няколко стратегически пратньора, включително "Уестингхаус", "Фраматом", "Шкода", IDF, тъй като това дава конкуретна среда и по-гъвкави възможности", каза още Росен Христов пред депутатите от Комисията по енерегтика.

 

Източник: "24 часа", БНР, epicenter.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Румен Мустафа Радев

    11 Яну 2023 18:40ч.

    „Подразделенията на ЧВК «Вагнер» взеха под контрол цялата територия на Соледар. В центъра на града е образован котeл, в който се водят градски бои. Количеството пленeни ще бъде сyобщено utre. ", - казва в заявлението na Е. Пригожин (в нощта с 10 на 11 януари). "Любопитно, че в този момент в Харкове е поразен склад с пиротехника. Xителите на няколко района на града почти 20 минути наблюдаваха поздрав в честите успехи на руските войски", - съобщи ТГ-канал "Рыбарь".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    11 Яну 2023 19:17ч.

    Киртака Лъжеца пак е излъгал..... нищо ново, няма нужда от цяла статия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • генералите в политиката могат всичко

    12 Яну 2023 8:29ч.

    Този не беше ли генералски продукт ? Колко трябва да си тъп за да избереш още по тъп фигурант да те представлява ,ръководи и да превръща родината ти на бойно поле,което се разпада в хаос и самоунищожение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    12 Яну 2023 10:59ч.

    Киро е патологичен лъжец. Това е достатъчна причина избирателите да го държат далече от активната българска политика. Подобни политици могат да нанесат неизмерими щети на страната. От краткото му управление вече страдаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вие СПЕКУЛИРАТЕ служебно и извънредно с бъдещето на България!

    12 Яну 2023 11:10ч.

    С какво право "служебно правителство" изпратено "по служба" между две редовни правителства си позволява ДА ПОДПИСВА ДЪЛГОГОДИШНИ ДОГОВОРИ и споразумения в ущърб на суверенитета на българската държава и народ?! Всички договори и закони изписани, приети и прочие от МАШИННО избраните парламент и президент ще бъдат отменени, като нелегитимни! Или България ще я има, или няма да я има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи