Росен Христов: "Газпром" може да ни осъди да платим стотици милиони долари

Росен Христов: "Газпром" може да ни осъди да платим стотици милиони долари

Следвайте "Гласове" в Телеграм

"Булгаргаз" може да бъде осъден от руския енергиен гигант "Газпром" при арбитражно дело, като рискът е да се платят стотици милиони долара. Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов по време на парламентарния контрол.

На 14 ноември миналата година "Газпром експорт" съобщи, че арбитражен съд в Стокхолм е постановил, че финландската компания "Газум"  (Gasum) трябва да му изплати над 300 милиона евро за доставки на газ, след като не се е придържала към задълженията си по клаузата "вземай или плащай". България също е в подобна ситуация.

"Обсъждаме с юристи вероятността такъв иск да бъде предявен към нас. Паралелно оценяваме всички възможни претенции, които нашата страна може да има към "Газпром експорт" за недоставени количества. Едно такова съдебно, в случая арбитражно, разбирателство само по себе си е изключително тежък и скъп процес с неясен резултат. Ако всички аргументи са на нечия страна, има 90% шанс тази страна да спечели. Рискът съществува, материалният интерес е огромен за мащабите на нашата страна, говорим за стотици милиони. Ако бъде установено нарушаване на закона, съответните органи ще потърсят наказателна отговорност. Това дали гражданите ще платят сметката, ако има такава, това е сигурно", каза министър Росен Христов.

Не доставяме руски газ с подписания договор между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“, увери преди това Росен Христов.

"Не доставяме нито руски, нито никакъв друг газ чрез този договор. Този договор е изцяло за резервиране на капацитет на терминали и газопреносна мрежа. По структура и концепция той е аналогичен с резервирането на терминали. Новостроящият се терминал в Алексадропулис е капацитет, както и резервирането на слотове на терминалната в Ревитуза. Т.е., тук говорим за резервиране на инфраструктура, която да позволи да доставяме природен втечнен газ LNG от източници, който купуваме чрез откритите процедури, които "Булгаргаз" осъществява".

ПП и ДБ критикуват този договор заради отстранените посредници от времето на тяхното управление, заяви още министър Христов.

Само ПП и ДБ очевидно имат интерес, различен от националния. Посредниците, чрез които купуваха руски газ, се опитаха да ни продадат резервирани терминали на десет пъти по-висока цена. Сега пак успяха да закупят такива терминали, и след като успяхме да осигурим доставки през Турция, обясни Христов в кулоарите на парламента, след като беше изслушан в рамките на традиоционния парламентарен контрол.

Тази седмица "Булгаргаз" подписа споразумение за срок от 13 години, с което получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания "Боташ".

Днес Христов обясни, че газът, който ще бъде разтоварван в Турция, е този, който щяхме да разтоварваме в Гърция, ако бяхме уговорили повече терминали. По думите му с това решение на практика се осигурява целият необходим капацитет за разтоварване на втечнен газ. Министърът гарантира, че всички танкери, които получаваме, не са с източник Русия. 

"Танкерите ще се разтоварват в Турция и ще се транспортират по газопреносната мрежа в България. Досега използвахме ексклузивно гръцките терминали. Всички спекулации за нещо друго са абсолютно необосновани. Няма недостиг на газ, а на инфраструктура. Представете си магистрала, по която само една лента работи”, обясни Росен Христов.

Енергийният министър обяви, че предходното правителство е оставило след себе си хаос и служебният кабинет е бил принуден аварийно да търси газ месец за месец, в постоянно напрежение, без сигурност на доставките и цените. Росен Христов заяви, че в енергетиката нещата са дългосрочни и е нормално да се сключват договори за 10 години и повече. 

Той обяви, че търговете за доставчици на природен газ през 2023 г. са приключили. Общо 12 компании са участвали и доставките им са разпределени месец по месец. Съгласно условията няма руски участници, заяви Христов. 

"Работим изключително с европейски и американски компании и този газ ще бъде доставен в Турция. Доставчиците на втечнен газ си намаляват разходите, знаейки, че има къде да го разтоварим. Като имаме дългосрочно регистриран капацитет, можем да сключваме дългосрочни преговори", каза още той. 

Междувременно от ПП поискаха извънредно заседание на парламента във вторник, по време на което да изслушат Росен Христов. От групата на Кирил Петков и Асен Василев смятат, че служебният кабинет прави опит да се върнат доставките на газ от „Газпром“, този път през Турция:

Изразяваме тревога, че договор, който касае стратегическа за националната сигурност област, се сключва непрозрачно и за срок от 13 години. Изслушването цели да изясни параметрите, обхвата, условията и целите на подписаното на 3 януари "Споразумение за достъп до терминали за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Република Турция, сключено между "Булгаргаз“ ЕАД и турския газопреносен оператор – Боташ А.С.", както и за потенциалното му отражение върху България в условия на нестабилен енергиен пазар в Европа. Оставаме озадачени от факта, че гореспоменатото споразумение е подписано от „Булгаргаз“, а не от системния газов оператор – „Булгартрансгаз“.

Служебното правителство вече работи за предоговаряне на условията, за да се предотврати затварянето на въглищни централи, съобщи още министър Христов.

Източници: БНР, epicenter.bg, OFFNews.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Рукола Z

    06 Яну 2023 15:24ч.

    Ако нямате лични средства да я платите, я изпратете на Лайнена Урсула и не ни занимавайте с личните си проблеми, които сами сте си създали... ние няма да ви плащаме повече зулумете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • пишеш смехории

    06 Яну 2023 16:39ч.

    ще плаща, цялото българско стадо ще плаща и най много да блъска по клавиатурата…анонимно. В това число и ти и…аз. А на Мърсула й дреме на мръсната…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    06 Яну 2023 17:21ч.

    А защо не написахте когато не платихте за газта, че това е под диктата на Бай Хлопни Дъска, а изпълнителя е канадското пуделче Кирчо, а сега ние ще плащаме скъпата американската газчица с молекули на свободата наречена евроатлантическа газ ???!!! Бесило за виновните! Аман от проамерикански идиоти !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рукола Z

    06 Яну 2023 15:26ч.

    Ако не знаеш как става, само за месец спираме да ви плащаме каквото и да било и стой та гледай ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    06 Яну 2023 15:40ч.

    на луд човек да обясняваш, че е луд, е кауза пердута - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА на р. радев вият от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • forsvaret

    06 Яну 2023 15:44ч.

    Поредната измама, финландците имат доставен и изразходван газ, който не са заплатили!!!! Ние имаме платен но недоставен газ и върнато плащане. Газпром ще ни осъди само ако ние се съгласим да ни осъди. Защо този катамаран не е завел дело срещу Газпром?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кога американците са казвали истината?

    06 Яну 2023 15:56ч.

    Стига дрънка празни пропагандни измислици, не е така. Лъжата е до време, после идва суровата действителност, т.е. Господ най-после слиза да си прибере вересиите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тепърва колективният Запад ще плаща за терористичния акт срещу газопроводите СП

    06 Яну 2023 15:58ч.

    Поне като се самоуспокояваш с глупости, не ръси лъжите си по форумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    06 Яну 2023 15:45ч.

    Добро утро, Израел! Аз го знам това от началото на лятото на 2022. Тези са абсолютни наглеци!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шарлатани сър, шарлатани

    06 Яну 2023 15:53ч.

    Не може, а ще ви осъди и тези пари да ги плати този който доведе на власт шарлатаните. Защото подобното привлича подобно. Тук не става с , извинявайте, сгреших, подведоха ме, не знаех, не ме информираха ,нямах опит и т.н. Тези неща у столовата и у дом на жената може. Но когато си начело на държава, и носиш пагони ,тогава постъпваш достойно иначе не може. И тук е проблема !? И точно този проблем тепърва ще роди още шарлатански чудеса и простотии за които някой друг трябва да плати ! Тепърва може да наблюдавате шарлатании колкото искате.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • казвахме ви, вие ни се хилехте

    06 Яну 2023 15:54ч.

    Защо не слушате народа, а само началниците си? Докога ще ви търпим, та вие изобщо не сте легитимни с пренадут 30-процентов вот. Огромното мнозинство от свестните българи не гласуват, защото бойкотират маскарада ви, продажници на родината и изедници народни такива!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ами да отидат и

    06 Яну 2023 16:16ч.

    да гласуват! Свестните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Дън

    06 Яну 2023 16:11ч.

    Радев и шарлатаните да плащат, не говори в множествено число МИНИСТРЕЕЕЕЕЕ ЧЕ ЩЕ ви ... м-та!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ива

    06 Яну 2023 16:21ч.

    Урсула преди време каза да пращаме сметките за ток и газ в Кремъл. Да ни осъдят (надявам се, че иначе народа пак ще продължи да спи) и да пратим сметката, само че на Урсула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    06 Яну 2023 16:50ч.

    Поръчайте банички в близката баничарница...Не ги взимате,но и не ги плащате.А кажете , вие ли ще ги съдите или обратно? Иначе тия неща ще са цезкпайни-със стопанските и икономическите престъпления,докато няма осъдени в затвора и с конфискация на имуществата им.За предпочитане е разстрел.Преди 1989 това бе наказанието.В Китай сега е така.Направете справка.Само сатъра трябва да виси над държавни служители и чорбаджии.До края на 2023 от колонията ще се изнесат още 120000.Честито.А когото почнат да закриват ТЕЦовете ще си приказваме. Батерии щели да акумулират.То ще трябва планини от батерии -яка далавера а после ще е-олеле какво ще правим с тия отрови...Какво и с ядрените отпадъци?Няма страшно-когато територията се заеме от разумен народ всичко ще се оправи!И без това България бе въстановена от чужденци.Ние не сме се освободили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ще ви осъдят,

    06 Яну 2023 17:16ч.

    защото вие нарушихте сключения договор. Не само ще давате пари за неустойки, но и плащахте от нашите пари непосилни цени за американски газ, така

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-клоните на софийските кестени

    06 Яну 2023 17:18ч.

    Дебелите клони за тях говоря.Докато не са огънат надолу ще е така.Мярнах еди суми/стотици милиони/ които държавата ще плаща на часни лица по вина на длъжносни лица/политици,министри и т.н/.Това са пари за спасяване на хиляди животи.И това само за 2022г.Мисля в бирд.бг прочетох горното.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-към днешна дата

    06 Яну 2023 17:33ч.

    Е видна безумната национална политика по ковид19.Компетентните лекари предупреждаваха,но решенията вземаха хора без компетентност.Тези некомпетентни хора са назначенци на престъпни политици!За 2г. само по ковид19 България загуби 10ки милиарди и хиляди животи!Вчера се сблъсках с един ''компетентен шеф'' задължил работниците си да се ваксинират.В предприятие от 200човека Два смъртни случая.Причина;прекарали заболяване работници се ваксинират при ненормално високи имунутела.Резултат;инфаркт и инсулт.Отговорни НЯМА.В затвора НЯМА.Парламентарна анкетна комисия-НЯМА.Глас в пустиня-Няма.България е рай.Супермаркет в който властите взимат каквото им трябва че и каквото не,но каса на изхода няма.Касиера/народа/ е глух и сляп.В летаргичен сън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росен Христов: "Газпром" може да ни осъди да платим стотици милиони долари

    06 Яну 2023 17:59ч.

    Това е опит за събуждане на каскетурата КАРЕНИН.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Повече от сигурно е, че "Газпром" ще ни осъди,

    06 Яну 2023 18:04ч.

    ако Христов и Радев избират адвокатската кантора, която ще ни защитава. И най-абсурдният иск може да бъде уважен, ако ответникът не се защитава или ако пълномощникът на ответника работи за отсрещната страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban

    06 Яну 2023 18:21ч.

    Тия дни Путин ни лиши и от довода плащане в рубли.За старите договори се допуска плащане в договорената валута.Мисля вече нямаме никакъв довод и трябва да изпълним договора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevan,

    06 Яну 2023 19:22ч.

    Русия пари от нас няма да види. Дори да ни осъди в арбитража, САЩ и ЕС няма да ни разрешат да платим. Присъдената сума ще отиде за възстановяване на Украйна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    06 Яну 2023 18:25ч.

    Газпром не е благотворителна организация и естествено ще ни осъди след, като спряхме да им плащаме газа, така, че да си получат парите! Естествено е и парите да ги плати нашия заспал овчи народ, който не ходи да гласува или, като гласува избира такива шарлатани, като простоКиро и Кокорчо! Но всъщност на българите не им пука много, защото те са вече в "Клуба на богатите" !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    06 Яну 2023 18:33ч.

    Росен Христов твърди, че хакери по поръчка на Газпром са успели да източат газовото хранилището в Чирен. Поне 4 компресорни станцииот Балкански и Турски поток са били включени временно реверсивен режим. През станция Расово към Люлебургас са трансферирани над 580 млн. m3. Навярно турската компания Боташ ще продаде откраднатия газ обратно на България, предтавяйки го като неруски - древнотракийски природен газ от времето на Севт Трети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • амин, дай боже!

    06 Яну 2023 19:00ч.

    Защо само 13 години? Можеше 33, 33 е хубаво число, набожно! Нали сме много набожни напоследък, и миротворци. Като четъх в Епицентър как Вежди Рашидов отказал да е агент на ДЕСЕ, направо се просълзих от умиление. Целомъдрен, а ето че и чудеса прави човека! Редно е да го осветят колегите му от БЕПЕЦЕ! Колеги по ДЕСЕ, разбира се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Луй XIV

    06 Яну 2023 19:24ч.

    РИА новини Известия: Казахстан не успя да установи петролни доставки, заобикаляйки Русия през 2022 г Казахстан не успя да намери изгодни алтернативни начини за доставки на петрол, заобикаляйки Русия, пише Известия. РИА новини През март поради буря в пристанището на Новоросийск кейовете бяха повредени, поради което доставката на петрол спря за известно време. Новини Транскаспийският петролен маршрут се обсъжда още през 2000-те години. Новини В статията се казва, че казахстанските петролни производители "като цяло нямат изгодни алтернативи" за транзит през Русия. RT на руски https://dzen.ru/news/story/Izvestiya_Kazakhstan_ne_smog_naladit_postavki_nefti_vobkhod_Rossii_v2022_godu--2fcd0ca9eaec069e813e86a81d9626df?lang=ru&rubric=society&fan=1&stid=8USj-lavPDLF6zDkNslv&t=1673025154&tt=true&persistent_id=1300960294&story=959c7f71-5b4b-5707-a456-79cb5dd85f9c&issue_tld=ru

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може и ще ни осъди,

    06 Яну 2023 21:03ч.

    Защото такива лъжци и крадци сме си избирали да ни управляват... винаги в свой интерес и печалба, а в загуба за държавата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какво сме платили, бе Форсватер,

    06 Яну 2023 21:13ч.

    на руснаците? Нищо след заповедта на Хлопащия дъската му и на Урсулата, защото не искаха да плащаме с рубли, за да могат тия, които ни заповядваха, да им гепят парите в долари, щото рублите нямаше как да се крадат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    06 Яну 2023 21:44ч.

    Може и Булгаргаз да осъди Газпром, но май Радев няма особено желание да гони националните интереси

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вежди Рашидов

    06 Яну 2023 21:52ч.

    Пълни глупости. Арбитражният съд е отсъдил Газум да плати за доставените количества, което е нормално, но също така е отсъдил, че не следва да плащат в рубли "According to the award, Gasum is not obligated to pay in rubles nor though the proposed payment procedure"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи