Росен Христов бе разпитан в следствието за доставките на газ от април до август

Росен Христов бе разпитан в следствието за доставките на газ от април до август

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служебният енергиен министър Росен Христов е бил привикан днес в Националната следствена служба. Той е бил призован като свидетел във връзка с разследването на прокуратурата по спирането на договора за доставките на газ от "Газпром Експорт" и последващите месеци за купуването на газ от други компании.

По информация на "24 часа" разследващите са поискали и документи. Още от септември енергийното министерство, "Булгаргаз" и БЕХ предоставяха искани от ДАНС книжа. 

От ведомството напомнят, че според Закона за енергетиката доставки на газ за период под 12 месеца се правят като количествата са купуват от борсата. А 90% от сделките за разследвания период били чрез пряко договаряне. 

Христов заяви обаче, че не може да обсъжда детайли, за да не пречи на следствието.

"Мен лично като министър и гражданин най-много ме притеснява нарушаването на Закона за енергетиката и купуването на газ без тръжни процедури въпреки резултата от високата цена", бе лаконичният му коментар пред bTV по темата.

Тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на Росен Христов. Във връзка с това енергийният министър коментира, че не е разбрал смисъла на това искане.

"Той ме обвини, че правя някаква политическа атака. Може би не е слушал внимателно. В моето изказване, освен факти за действията на "Булгаргаз" и икономическа оценка за резултата от тези действия, нямаше никакви препратки нито към определени лица, нито към конкретни партии. Не знам защо той оцени моето изказване като нападка срещу "Продължаваме промяната". Дори правителството не беше споменавано, а фокусът беше изцяло върху хронологията с доставките на газ и действията на "Булгаргаз", обясни Росен Христов.

Той заяви, че няма да си подаде оставката, защото не смята, че с действията е нарушил каквото и да било.

На излизане от Националното следствие Росен Христов каза каква ще е цената на природния газ за декември. Тя ще е малко по-висока от тази за ноември във връзка с очакваното нарастване на търсенето, каза служебният енергиен министър. Дори за декември обаче тази цена е далеч под тази, която беше за септември, уточни той. Христов допълни, че в КЕВР днес е била вкарана прогнозна цена от 145 лв. за мегаватчас.

 

Източници: dnes.dir.bg, "24 часа"

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи