Росен Христов: България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за АЕЦ "Козлодуй"

Росен Христов: България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за АЕЦ "Козлодуй"

"България все още зависи от Русия за редица части и оборудване за ядрената ни централа и с предстоящите планови годишни ремонти и други програми по поддръжка и експлоатация са ни необходими тези материали и услуги, затова беше гласувана тази дерогация. Дългосрочно търсим алтернативни доставчици, които могат да доставят това оборудване и части. Работим с всички държави, където има такива реактори, така че да обезпечим едни такива дълготрайни доставки. Другото е - презапасяваме се с такива части, които могат да се окажат рискови и да е трудно да доставим. Главното е да обезпечим енергийната сигурност на България и работата на АЕЦ "Козлодуй". Това заяви пред БНР служебният министър на енергетиката Росен Христов и подчерта, че анализите на Министерството на енергетиката показват, че без ядрената енергетика не можем да постигнем нито целите за декарбонизация, нито енергийната сигурност на страната. 

България ще внесе части и материали от Русия, за да осигури безопасната работа на АЕЦ "Козлодуй". Правителството одобри дерогация от санкциите на Европейския съюз, които забраняват внос на определени части и материали от Русия заради войната в Украйна.

Той посочи още, че дерогацията не е еднократна и ще бъде необходима и напред, защото над 40 от елементите, които се доставят от Русия, са без алтернатива. 

"В предложената визия за развитие на електроенергийния сектор служебното правителство предвижда изграждането на четири нови ядрени мощности - два реактора на площадката на АЕЦ “Белене” и два в АЕЦ “Козлодуй”, заяви министър Христов.

По думите му, трябва да се направи предпроектно проучване, което да включва анализ на съществуващото оборудване, което е на площадката на "Белене":

"Анализ на възможността то да бъде интегрирано в европейска или американска цялостна система за ядрена централа. На база на тези технически анализи можем да вземем решение какво да правим - дали да го използваме като част от нова система, построена с европейско или американско участие, дали да търсим продажба, или по друг начин това оборудване да влезе в експлоатация", каза Росен Христов.

Решението ще бъде взето от Народното събрание, а служебното правителство ще предостави този анализ, обясни министърът не енергетиката.

Росен Христов подчерта, че не е вярна появила се информация, че "Булгаргаз" продава газ на цена, която е по-висока от TTF борсата в Нидерландия: "Без скъпия газ от "Чирен", цената на газа (за март) щеше да бъде доста под 100 лева", изтъкна министърът. Той обясни, че се обсъжда компенсация заради нагнетения резерв от скъп газ в газохранилището: "Общоевропейски е проблемът и ще опитаме някакви европейски фондове да бъдат използвани".

Интервюто на Диана Янкулова с Росен Христов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • рукола Z

    26 Март 2023 10:59ч.

    Кого лъжете? Нас не можете, значи вазе си лъжете... АЕЦ Козлодуй е на 100% зависим от Русия, всичко останало е опит да се закрие централата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дай му власт у му гледай сеира!

    26 Март 2023 11:01ч.

    Туй сам да режеш клона на който седиш си е шизофренична гениалност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тцтц

    26 Март 2023 11:01ч.

    Въъъъъъъъъй , ама може ли такова нещо . Не могат ли да дойдат от Уестингхаус да пипнат тук -там , да врътнат това -онова . Как може такива работи . Ами не е ли по-добре да я затваряме централата тогава . Ние евроатлантици ли сме или какво

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евоатлантически идиоти!

    26 Март 2023 11:06ч.

    Правят всичко възможно за да я няма България. Има България - има зависимост, няма България - няма зависимост!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този само потвърждава,

    26 Март 2023 12:24ч.

    че президентът Радев е агент на ЦРУ. В противен случай Радев не би го турил за служебен министър на енергетиката. Целта е една - закриване на атомната енергетика на България и ликвидация на българския народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много тъпо е да си тъп

    26 Март 2023 13:27ч.

    България вече твърдо е американска колония, управлявана от козяшкия губернатор. Ние вече нямаме свои интереси. Важни са само интересите на Метрополията. Нищо, че е на 10 000 км от нас. Не трябва да имаме никаква "зависимост" от Русия, защото ни тикат във война с нея. И това е планирано много отдавна. А нашите държ..., пардон, продажници ще ни затрият и окото им няма да мигне, защото те не са способни на нищо друго, освен предателство. За шепа черни гологани. Дермократия, демек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рис

    26 Март 2023 13:44ч.

    "Дългосрочно търсим алтернативни доставчици" - Що не вземете да установите контакт с ивънземните и да поискате от тях "алтернативни" доставки? Ама че безумие цари сред тези хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    26 Март 2023 13:46ч.

    Има един единствен изход и той е да гласуваме масово за Възраждане и да изхвърлим зад борда всички лакеи на САЩ. Да застрашим най-важния дял от нашата енергетика не е само глупаво, това е национално предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МАМАТА

    26 Март 2023 13:49ч.

    Може, ама ако "Възраждане" брои гласовете. Нашата енергетика отдавна е оставена на изживяване. Хората също.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все си мисля, че росенчо се ореструва на бефелник!

    26 Март 2023 14:31ч.

    Обаче! Със всяко отваряне на местната си уста премахва всяко съмнение в това! Ставаме независими от Русия (защо?) И 1000 % зависими от фащ, и то на 5-ни цени! Де гиди идиоти евроджендърски! Анатема вам! И, Боже, защо не си прибираш вересиите? Моля те, бъди добър, прибери ги! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ФЪРКАТИЧКО

    26 Март 2023 16:47ч.

    Некадърните крадци на Боко Тиквата и триморския ренегат Радев съсипаха ПАВЕЦ "ЧАИРА", а Каренин спи непробудно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи