Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина

Росен Христов: България трябва да модернизира ТЕЦ-овете си до 2026 г. или да ги затвори наполовина

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Нищо не е правено по въпроса, тъй като България сама е заложила целите за затваряне на топлоцентралите

България или трябва да затвори 50% от ТЕЦ-овете на въглища до 2026 година или да ги модернизира. Това обясни енергийният министър Росен Христов, когото депутатите изслушват в енергийната комисия в парламента, съобщи БНТ.

От ГЕРБ попитаха дали ще има риск за енергийната сигурност на страната.

"Голяма част от разговорите с ЕК са свързани с декарбонизация и по-точно- за 2026 година. Комисията твърдо отказва да преговаря за тези цели, както като базова година, така и като проценти", отговори енергийният министър.

Комисията е дала две опции - или централите да работят на сезонен, принцип или да бъдат затворени. България се е насочила към разработване на технически проекти, технология за улавяне на СО2, горивен процес и ускоряване на източниците на енергия.

"Две са предизвикателствата, проектите са технически сложни и финансово ангажиращи. Прекалено е кратък срокът. Иначе би се наложило да затворим половината от мощностите", допълни Христов.

Той коментира още, че до този момент нищо не е правено по въпроса, тъй като България сама е заложила целите за затваряне на топлоцентралите.

 

Източник: epicenter.bg

 

 

 

Коментари

 • CMEXXX

  16 Ное 2022 17:24ч.

  А не е направила нищо, заради интересите на една шепа хора, които искат просто да правят милиони на наш гръб, като търгуват с ел. енергия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ или да ги затвори наполовина”

  16 Ное 2022 17:28ч.

  Защо не си наемете грамотни журналисти? Как можа образованието в България да се срине?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това е следствието.

  16 Ное 2022 17:43ч.

  Причината са написалите плана. Кои са, поименно?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terawatt

  16 Ное 2022 17:51ч.

  "Германия разрушава вятърен парк, за да освободи място за въглищна мина..." - Германия се връща към въглищата , а на България заповядаха да си ликвидира енергетиката ? Никой нормален българин не е съгласен да му унищожават държавата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • България трябва да излезе от ЕС докато не е станало късно

  16 Ное 2022 17:55ч.

  А вече времето ни започва да изтича

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Христо

  16 Ное 2022 17:58ч.

  "декарбонизацията" е една от най-големите измами на тоз век. Мега далавера и спирачка на развиващи се икономики...почва да бие "пандемията"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  16 Ное 2022 18:36ч.

  Tочно така е! Нали забелязахте, че преди няколко години, всички западни дебили тръбяха, че имало глобално затопляне поради натрупването на въглероден двуокис в атмосферата. Сега се извъртяха и тръбят вече за "Климатични промени", защото не им мина номера със заблуждаването на научната общност! Как може въглеродният двуокис да е вреден, когато всички разстения дишат СО2 и отделят кислород!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бай Иван

  16 Ное 2022 18:41ч.

  Тези малоумници вместо да се грижат да не се изсичат така безмилостно горите и да се садят нови гори, са се загрижили да спрат ТЕЦ-ве, автомобили, АЕЦ и вместо тях да се унищожава орна земя за да се инсталират фотоволтаици на нейно място! Тези им действия показват колко са малограмотни и малоумни брюкселските зелки!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Комисията твърдо отказва да преговаря

  16 Ное 2022 18:08ч.

  Комисията е дала две опции - или централите да работят на сезонен, принцип или да бъдат затворени. Коя комисия? Реторичен въпрос, разбира се. Ние ще играем по свирката на една комисия която никой не е избира, и "ние" става на въпрос за една цяла държава. Бива бива раболепие, но това е извън пътя.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Карачибук

  16 Ное 2022 18:27ч.

  "Вземи ме, лодкарьо, в своята ладия лека" с този стих на Багряна започва новото шоу на Росен Христов. На сцената той излиза по моряшка фланелка, с обръснати пищялки и еректирал пенис, върху който е опънато малко декоративно кливерно платно. То е от коприна. Ушито е от грижовните ръце на негови клиентки. Прочутият яхтсмен се занимава с удоволствен превоз на зрели вагиналки, копнеещи за романтично морско пътеществие с гарантирано бабонаебване, лично от капитан на яхтата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тралала

  16 Ное 2022 19:12ч.

  България трябва да е България, а не пуделче като този господинчо.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • значи, ако старозагорска област обяви независимост и отделяне от София, проблемът на София е решен

  16 Ное 2022 21:11ч.

  Старозагорска област, като излязла от ЕС ще си спести и 200-300 млн.лв./год.за откупуване на въглеродни емисии. Ако с референдум областта реши да влезе в състава на Руската Федерация, хората ще плащат по 1,30 лв./л гориво.Демократично, евтино, ефективно!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи