"Росатом" опроверга енергийния министър Росен Христов за ядреното гориво

"Росатом" опроверга енергийния министър Росен Христов за ядреното гориво

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Организациите в състава на държавната корпорация "Росатом" винаги стриктно са изпълнявали и продължават да изпълняват всички свои договорни задължения, притежават репутация на надеждни и отговорни доставчици. Ние винаги сме се отнасяли към това с приоритетно внимание и не сме допускали сривове и забавяния на доставките, въпреки всякакви възникващи външни фактори. Това пише в писмо на заместник-генералния директор на руската държавна корпорация "Росатом" Кирил Комаров до министъра на енергетиката на България Росен Христов.

Писмото е по повод публични изказвания на служебния министър на енергетиката Росен Христов по отношение на дейността на "Росатом", нейни дъщерни организации и партньорските им взаимоотношения с България, уточняват от руската компания. 

"Акционерно дружество ТВЕЛ изцяло е изпълнило своята програма за доставки на ядрено гориво за 2022 година, включително и за страни членки на Европейския съюз. Общо са осъществени над 20 пратки на ядрено гориво до нашите европейски клиенти, от тях – две доставки за АЕЦ "Козлодуй". Всички тези доставки са извършени в срок, без никакви сривове и забавяния. Абсолютно не се съмняваме в това, че и програмата за доставки за 2023 година и следващите години ще бъде изпълнена също така без закъснение", пише Комаров и добавя "от наша страна няма затруднения, които биха могли да попречат на изпълнението на договорните задължения на руските организации. Показателно е, че именно на 22 декември 2022 година – в деня, когато сте направили това изявление – успешно е завършена доставката на поредната партида свежо ядрено гориво за АЕЦ "Пакш" в Унгария. Маршрутът на тази доставка преминава включително през Черно море и през територията на България".

Акционерно дружество ТВЕЛ не е излизало с инициатива за внасянето на каквито и да било промени в действащия договор за доставки на ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй", за които пишат българските медии, като цитират Вас, посочва Кирил Комаров в писмото си до Росен Христов.

Организациите от държавна корпорация "Росатом" държат на репутацията си на надеждни доставчици и никога не са използвали своите договори за оказване на натиск върху партньори казва Комаров.

Заместник-генералният директор на "Росатом" добавя, че лицензът на Федерално държавно обединено предприятие "Производствено обединение "Маяк" за извършване на дейност по обработка на ядрено гориво не е бил отнет, тази дейност продължава да се извършва и в момента. Извозването на отработено ядрено гориво от АЕЦ "Козлодуй" в рамките на 2022 година е отлагано няколко пъти, както поради нерешения въпрос за сключване на застрахователен договор от българската страна, така и по обективни причини заради ниското ниво на река Дунав. В тази връзка е взето съвместно съгласувано решение за отлагането му за 2023 година, казва Комаров. 

По повод изказвания на Росен Христов, че пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще премине към горива от "Уестингхаус", Комаров заявява, че "съмнения буди предположението, че в процеса на внедряване на горивото от алтернативен доставчик по надлежен начин ще бъдат изпълнени всички необходими обосновавания, на първо място за случая, когато горивото ще се експлоатира в смесени активни зони. За такъв сценарий гарантирането на безопасната експлоатация на енергоблоковете, а също и нормалното функциониране на системата за вътрешнореакторен контрол, са възможни само при предоставяне на входни данни и подготовка на съответните разчети с участието и на двамата доставчици. Наред с това държавната корпорация "Росатом" и организациите, влизащи в нейния състав, не са получавали съответните запитвания от АЕЦ "Козлодуй". Експлоатацията на смесена активна зона без надлежни разчети и обосновавания е сериозен риск от гледна точка на ядрената безопасност, като отговорността за това ще носи изцяло операторът на АЕЦ".

"Росатом" остава изцяло отворена за диалог, основан на доверие и обмен на информация за целия комплекс въпроси на руско-българското сътрудничество в областта на ядрената енергетика, завършва писмото си Кирил Комаров.

 

Източник: БТА

 

Коментари

  • old_beggar

    31 Яну 2023 13:13ч.

    шайката (кохортата) от психично болни ще предизвика ядрена авария и радиоактивно заразяване, но ДАНС си бърка в носа и не прави нищо за защитата на колониалната територия...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДАНС понастоящем

    31 Яну 2023 13:16ч.

    е една куха структура без капацитет и възможност за каквото и да е въздействие върху процесите в страната..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куха структура

    31 Яну 2023 17:26ч.

    Голям зор видяхме докато съсипахме всички системи за сигурност - то не беше лустрация, @КОЙ (Делян Пеевски), то не бяха "ДАНСwithMe"- хепънинги пред НС с плажни хавлии и кафенца, Иветини арт-атаки... А сега като не ни остана жив контраразузнавач, а украинският посланик представя ПЪЛЕН списък на всичкото въоръжение, с което разполага БА и което ТРЯБВА да се предостави мигом на Украйна, защото иначе излиза, че България саботира ЕС и европейската идея!!! когато Министърът на Украйна докарва военно-тряанспортен самолет АН124 и тропа с крак в НС и обещава че няма да напусне страната докато не го натоварим с военното оборудване което те искат- сега вече констатации като "ДАНС е една "куха структура" е леко казано цинично... Говорете още за евроатлантическите ценности и за разминаване с реалността...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цинично, но факт

    31 Яну 2023 19:48ч.

    С умишленото унищожаване на структурите на Държавна Сигурност практически бяха положени основите на унищожаването на държавата, като такава. Метафорично, ако приемем, че апаратът на така наречената ДС изпълнява функцията на имунна система за тялото наречено Държава, то може да се каже че умишлено го заразихме със СПИН.. Резултатите са видими.. Наместо държава имаме разлагащ се труп.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тиква007

    31 Яну 2023 13:19ч.

    Колонията е на командно дишане от козяк. Какво не ви харесва? Пращат нота и ни задължават да сключим договор с Фиранкишиша. И ние изпълняваме. Де се е чуло и видяло колония да командва Метрополията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, има си и прецеденти...

    31 Яну 2023 15:58ч.

    От преди 80 години САЩ (колония на английската корона до преди над 250 години) почна да управлява не само съседите си, но и метрополията си. А от скоро и една друга колония - Индия- се опитва да наложи практика да управлява това което остава от Великобритания... Така че не се заричай :0)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • само че там има по-голяма бройка лично оръие

    31 Яну 2023 17:27ч.

    отколкото е населението им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • енергетик

    31 Яну 2023 14:00ч.

    га откажат лиценз на 5 и 6 блок, тогаз ще питам хероите кон боб яде ли. за териториалците е ясно, оня римски сенатор го е казал отдавна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    31 Яну 2023 14:11ч.

    Ей това представлява Румбата Радеф - едно говори, друго прави! Докато те гледа в очите и ти казва каквото искаш да чуеш, ти забива ножа в гърба и го завърта за всеки случай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • място Z

    01 Фев 2023 12:12ч.

    Точно на място казано. Дано все пак бъдем пощадени от радиоактивните последствия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предатели

    31 Яну 2023 14:24ч.

    Министрите на Радев са изпълнители на колониални поръчки, независимо, че се засяга националния интерес на България и това си е чиста проба национално предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росен Христов

    31 Яну 2023 14:35ч.

    този гледа по-същия налудничав начин както Кирето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    31 Яну 2023 14:37ч.

    И тоя служебно краткотрайно служещият на интересите на Сащ, за какви договори за гориво за Козлодуй с Уестингхаус изобщо ни баламосва, след като той от много години е фалирал и си го прехвърлят като горещ картоф и в момента е шведски. Айде пък от толкова евро-солидарност да минем и на режим на тока!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малка грешка - горивния вивизион е в Швеция, а иначе централата вече е в Канада

    31 Яну 2023 16:01ч.

    А казаните за реакторите от 20 годи се произвеждат в Южна Корея ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо скрудж

    31 Яну 2023 14:45ч.

    мдаааа...за съжаление Рукола е много права, всичките тези безродници след 6 месеца няма да ги има, но поразиите които направиха са необратими.Яко ще теглим

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Росен Христов, поради що лъжеш братко българине?!

    31 Яну 2023 15:12ч.

    Както и заместникът ти Еленко Божков, който като отворим в.Дума, бр.228 от 27 ноември 2019 и четем заглавието: ЕЛЕНКО БОЖКОВ: САЩ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НАТРАПВАТ ЯДРЕНОТО СИ ГОРИВО! подзаглавие: РЕЗУЛТАТИТЕ В БЛОКОВЕТЕ, където Е ОПИТВАНО, СА ПЛАЧЕВНИ, казва енергийният експерт. ........... Ето тук казва, че американското ядрено гориво РАЗРУШАВА ЯДРЕНИЯ РЕАКТОР. ............... "Сигналната, тревожната лампа за използването на американско ядрено гориво в българска атомна централа е запалена още от 1994-1995 г. Тогава се правеха опити да се използва американско гориво в малките блоковете на "Козлодуй" ВВЕР 440, които още не бяха спрени. До експерименти у нас не се стигна. ............... Още тогава обаче се видя, че в други блокове, където това е опитвано, резултатите са плачевни. С течение на годините САЩ продължиха опитите си да НАТРАПВАТ американско ядрено гориво в различни централи, където има руски ядрени реактори. Последните примери са от Чехия и Украйна. ........... В Украйна смениха горивото от 6 ядрени блока в две атомни централи. И резултатите не са добри както в Украйна, така и в Чехия. От технологична гледна точка се наблюдава ЕФЕКТ НА ИЗКРИВЯВАНЕ, наречен "ЕФЕКТ НА БАНАНА" !!!! Вследствие на високите температури в радиоактивната зона на реактора се получават деформации и изкривявания. ............. А понякога - и пукания на циркониевите тръбички, в които са хапчетата с ураниевия концентрат, което е опасно!!!! За да овладеят тези проблеми, експертите намаляват концентрацията на урана в горивото и то става изключително неефективно и С ПО-КРАТЪК ЖИВОТ." ..... От което следва ли, че целта не е диверсификация, а разрушаване на реактора?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ало, корнело! Чака те НАРОДЕН съд! На въоръжение във ВСУ се появиха българските гранатомети Bullspike-AT

    31 Яну 2023 17:17ч.

    Поздравления!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо пък Нинова да я чака НАРОДЕН съд?

    31 Яну 2023 17:31ч.

    Да не би тя да ги е доставила в Украйна "без да казва на българите"? Има си хора, които се прославиха по света като "Спасителите на Украйна", те да си плащат за тарикатлъците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • име

    31 Яну 2023 16:41ч.

    може би има проблем с прибирането на отработено гориво.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Радевите служебници

    31 Яну 2023 17:09ч.

    До един са завършени мерзавци майцепродавци. Някой някога ще му потърси ли отговорност за тези ибрици?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    31 Яну 2023 18:42ч.

    Не мога да разбера толкова ли са тъпи нашите политици. САЩ отдавна изгубиха компетентността си да произвеждат ядрено гориво и дори завода, който изграждаха за това не го достроиха. Очертава се и нова област за изоставане- самолетните двигатели.При толкова лоши последствия от прилагането на ядрено гориво от САЩ в други реактори да се сключва договор с фирма, която е на ръба на фалита е национално предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    31 Яну 2023 19:05ч.

    Росатом ни обясни, че НЕ носи отговорност за последствията, ако решим самосиндикално да си сменяме горивото в АЕЦ-а.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи