Рон Десантис обеща да построи стена по границата с Мексико

Рон Десантис обеща да построи стена по границата с Мексико

Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис заяви, че ще се бори за номинацията на Републиканската партия за президентските избори през 2024 г. и обеща да построи стена по границата с Мексико, както и да не ограничава използването на криптовалутата биткойн, предаде Ройтерс.

Губернаторът на щата Флорида Рон Десантис влезе официално в надпреварата за президентския пост в САЩ през 2024 г., включвайки се в оспорвано състезание със солиден брой съперници за номинацията на Републиканската партия. Борбата за партийната номиция ще бъде проверка както за убедителността му на национално равнище като отявлен консерватор, така и за склонността на партията да се раздели с бившия президент Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

44-годишният републиканец демонстрира решението си, като внесе заявление за кандидатирането си във Федералната избирателна комисия, преди да го огласи във видеоклип в социалните медии. Той се опита да дискутира решението си и в разговор онлайн с главния изпълнителен директор на "Туитър" Илон Мъск, макар че звукът в предаването пропадаше многократно.

"Нужна ни е смелостта да бъдем водачи и силата да побеждаваме", заяви Десантис в едноминутното видео и допълни: "Аз съм Рон Десантис и се кандидатирам за президент, за да поведа нашето голямо американско завръщане".

Въпреки затрудненото начало, обявяването на кандидатурата на Десантис бележи нова страница от необикновеното му издигане от слабо известен конгресмен до губернатор с два мандата, а също до водеща фигура в ожесточените битки в страната по спорни въпроси като расата, социалния пол, абортите и други пораждащи разделение теми.

Десантис е смятан за най-силния съперник на Тръмп в Републиканската партия, въпреки че е изправен пред въпросителни, свързани с крайнодясната му политика, с недостатъчното му излъчване и с липсата на връзки в републиканска "екосистема". Въпреки това той предизвивка значителен интерес сред избирателите, които ще гласуват на първичните избори в Републиканската партия, заявявайки се като по-млада и "по-избираема" версия на 76-годишния бивш президент.

За републиканската номинация Рон Десантис ще си съперничи с личности като бившата посланичка на САЩ в ООН Ники Хейли, сенатор Тим Скот от Южна Каролина, бившия губернатор на Арканзас Аса Хътчинсън и предприемача в сферата на биотехнологиите Вивек Рамасвами. Бившият вицепрезидент Майк Пенс също е смятан за вероятен претендент, но все още не е обявил кандидатурата си.

Ето част от изказването му:

Миграция

"Още на първия ден ще обявим извънредно положение в цялата страна. Ще построим стена по границата. Ще гарантираме воденето на политиката "Remain in Mexico" ("Оставане в Мексико"). И наистина трябва да потърсим отговорност от мексиканските наркокартели, защото те дават път на голяма част от тази миграция."

Политиката "Remain in Mexico" представлява споразумение между американските и мексиканските власти, според което мигрантите, идващи от Централна Америка и достигнали до границата на САЩ с Мексико, трябва да изчакват (остават) на територията на Мексико, докато американските власти разглеждат молбите им за предоставяне на убежище. 

Екологично, социално и корпоративно управление

По време на онлайн събитието в Туитър Рон Десантис разкритикува движението за екологично, социално и корпоративно управление. Това е нова тенденция в американския корпоративен сектор при инвестирането в компании - дейността на даденото дружество трябва да бъде социално отговорна (например да не вреди на околната среда), за да вложат в нея средствата си социално отговорните инвеститори.

"Мисля, че цялото това движение наистина се опитва да постигне чрез финансовия сектор това, което никога не би могло да се постигне чрез избирателните урни", заяви Десантис.

Биткойн

"Всеки има право да се занимава с биткойн. Единствената причина тези във Вашингтон да не го харесват е, че не го контролират. А те са централни плановици и искат да имат контрол над обществото. Така че биткойнът е заплаха за тях. Аз просто не изпитвам нужда да контолирам всичко, което хората правят в това пространство. И смятам, че сегашният режим явно се е заел с биткойн и ако продължи още четири години, вероятно ще го убие."

Правомощията на правителството

Пригответе се, когато заема този пост, защото статуквото е неприемливо и ние ще се погрижим да изградим наново това правителство. А тези агенции са напълно извън контрол. Няма отчетност, а ние категорично ще въведем такава". 

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

 • Борислав

  25 Май 2023 14:15ч.

  Построяването на стена е правилното решение. Откакто китайците построиха великата китайска стена нямат проблеми с нелегалните емигранти от Мексико.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи