Риск от ескалация: Силите за сигурност в Косово се готвят да премахнат сръбските барикади

Риск от ескалация: Силите за сигурност в Косово се готвят да премахнат сръбските барикади

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Косово постави ултиматум на сръбските демонстранти - ако те не напуснат барикадите до 20 часа българско време, силите за сигурност ще се намесят.

„Поради последните заплахи от (министър-председателя на Косово) Албин Курти, че ще атакува сърбите на барикадите вечерта с всички налични средства, президентът Александър Вучич свика заседание на Съвета за сигурност в 19.00 (20.00 българско време)“, съобщи сръбската обществена телевизия. След това Вучич ще се обърне към нацията. 

 

 

За втори пореден ден камиони и други тежкотоварни превозни средства блокираха главни пътища в Северно Косово, които водят към два гранични пункта със Сърбия, съобщават световните новинарски агенции. Пунктовете Ярине и Бърняк са затворени за движение.

 

 

Късно в събота косовската полиция съобщи, че е била обстрелвана в близост до езеро, граничещо със Сърбия. Косовските сили заявиха, че е трябвало да отвърнат на огъня в самозащита. Не се съобщава за ранени при престрелките.

 

 

„Барикадите от маскирани престъпници в северната част на страната трябва да бъдат премахнати незабавно“, заяви министър-председателят на Косово Албин Курти. Той допълни, че неговото правителство е в контакт с мироопазващата мисия на НАТО КейФОР, която разполага с повече от 3000 военнослужещи на място.

 

 

Барикадите бяха издигнати от косовски сърби вчера, след като бе съобщено, че бившият полицай Деян Пантич е арестуван на пункта Ярине.

 

 

Полицията в Прищина каза, че бившият служител на реда е бил арестуван за предполагаемо нападение срещу офис на избирателната комисия, срещу полицаи и срещу служители на комисията.

Пантич е един от около 600-те косовски сръбски полицаи, които подадоха оставки миналия месец в знак на протест срещу решението на косовското правителство да замени сръбските регистрационни номера на автомобилите с косовски. От косовските институции се оттеглиха и местните съдии, както и сръбските кметове в Северно Косово, което доведе до необходимостта от предсрочни местни избори.

 

 

Властите в Прищина се съгласиха да отложат въвеждането на новите регистрационни номера с няколко месеца, но косовските сърби не се върнаха на постовете си в местните институции. Напрежението се покачи още повече с насрочването на местни избори на 18 декември, които в крайна сметка бяха отложени за 23 април 2023 г.

На барикадите, издигнати от косовските сърби, бяха забелязани маскирани мъже, информира АП. В неделя сутринта обстановката на барикадите беше спокойна, но в районите със смесено население имаше засилено присъствие на косовската албанска полиция, а на други места - на повече международни полицаи и войници, съобщава агенцията. 

 

На други места сръбски официални представители твърдят, че тежко въоръжени косовски полицаи са "нахлули" в помещенията на контролирания от сърбите стратегически язовир на изкуственото езеро Газиводе на границата със Сърбия. Съобщението не може да бъде проверено по независим начин, посочва АП. 

Сръбските официални лица поискаха спешни действия от страна на ЕС за "възпиране на главорезите", които, според тях, искат да предизвикат нова война със Сърбия.

След инцидентите в събота Горан Ракич, ръководител на партията Сръбска листа, която е подкрепяна от Белград, призова сърбите в Северно Косово да проявят сдържаност и да сътрудничат на мироопазващите сили на НАТО и на мисията на ЕС ЕУЛЕКС, предаде Ройтерс.

"Всички ние се нуждаем от мир ..., да дадем пространство на преговарящите, които ще стигнат до решение ... чрез диалог, а не чрез едностранни действия", заяви Ракич в изявление.

На страницата си в Инстаграм президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че "няма да има капитулация" в Косово и посочи, че Белград "ще продължи борбата с всички законни средства за мир". Вучич каза, че сърбите са били принудени да издигнат барикадите на пътя, за да се защитят от косовските сили за сигурност.

В събота Вучич каза, че Белград ще поиска от силите на НАТО да позволят Сърбия да разположи войски и полиция в района на Косово, въпреки че призна, че няма никакъв шанс да получи разрешение.

В отговор на коментарите на Вучич премиерът на Косово Албин Курти каза, че Прищина не търси конфликт, а диалог и мир. Курти предупреди обаче, че Република Косово ще се защитава решително.

Според косовския премиер Белград се опитва да дестабилизира Косово. 

Курти каза, че Сърбия се опитва да сложи край на диалога с посредничеството на ЕС за нормализиране на двустранните отношения и да отнесе въпроса към Съвета за сигурност на ООН, където Белград се надява да получи подкрепата на Русия и Китай. 

Косовският премиер призова косовските сърби да се дистанцират от престъпните групировки и режима на Вучич, който ги финансира и търси война.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада, след война от периода 1998-1999 г., в която НАТО се намеси, за да защити косовските албанци.

Източник: БТА, segabg.com, kurir.rs

 

 

 

Коментари

  • Урсула

    11 Дек 2022 18:59ч.

    Офф тези сърби :(( Не може ли да им дадем малко пари и да се съгласят на всичко.. като българите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    11 Дек 2022 19:20ч.

    Спокооо...Вучич е подготвен...няма къде да мърда...сега ще се пеняви...косоварите ще нахлуят...касапницата ше е жестока..но няма видите нито един репортаж или новина...и сърбите ще бъдат масово изселени...етническо прочистване с благословията на Запад и САЩ....нищо ново

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да, етническото прочистване на сърби е гарантирано ...

    11 Дек 2022 20:28ч.

    Но по-лошото за сърбите тепърва предстои. Като стане 100 % етнически чисто Косово, рязаните ще се насочат към приграничните зони В СЪРБИЯ , където има косовари ! И тогава ролите ще са разменени, а загрижения Запад ще застане на страната на угнетените косовари В СЪРБИЯ ! Ще режат още живо месо от западната ни съседка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоко

    11 Дек 2022 21:42ч.

    Нашата западна съседка е мразена от всичките си съседи. Това трябва да значи нещо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав

    11 Дек 2022 20:54ч.

    Тази ескалация е свързана с конфликта в Украйна. Нека да видим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • малко стана кът украйна

    11 Дек 2022 21:04ч.

    На чиято страна са янките, те са добрите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Дек 2022 8:39ч.

    Злото няма почивен ден, само се чуди да къса там, където е тънко, а такова е вече навсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи