Риши Сунак обеща да върне наборната военна служба, ако спечели изборите

Риши Сунак обеща да върне наборната военна служба, ако спечели изборите

18-годишните ще избират между форма на задължителна национална служба или обществена дейност, ако торите спечелят отново изборите на 4 юли, каза британският премиер Риши Сунак, предаде ДПА. В бъдеще 18-годишните британци ще могат да избират между задължителна редовна служба във въоръжените сили за период от 12 месеца или да работят по един уикенд месечно в продължение на една година като доброволци в сферата на обществената дейност в своите общности, уточняват торите.

Сунак заяви, че във Великобритания има "поколения млади хора, които не са имали възможностите, които заслужават", отбелязвайки, че тази радикална мярка ще помогне за обединяване на обществото в един "все по-несигурен свят".

В очевиден стремеж да спечелят гласовете на по-възрастните избиратели британските консерватори отбелязват, че това може да включва подпомагане на местните служби на пожарната, полицията и националната здравна служба, както и на благотворителни организации, занимаващи се с грижи за самотните възрастни и изолирани хора.

Сунак се опитва да очертае своеобразна разделителна линия между консерваторите и лейбъристите по отношение на глобалната сигурност, след като обеща до 2030 г. да увеличи разходите за отбрана до 2,5 % от брутния вътрешен продукт на Великобритания, отбелязва ДПА.

Британският премиер засили вчера атаката си, като заяви, че избирателите ще бъдат изложени на "риск", ако Киър Стармър (лидерът на Лейбъристката партия - бел. ред.) дойде на "Даунинг стрийт" 10, защото враговете на Великобритания ще забележат, че той "няма план за действие".

Тийнейджърите, които изберат да се запишат за служба във въоръжените сили, ще "учат и участват в операции по логистика, киберсигурност, снабдяване или граждански операции", допълват торите.

Консерваторите заявиха, че ще създадат кралска комисия, която ще привлече експерти от военните среди и гражданското общество, за да разработи това, което те определиха като "смела" програма за задължителна национална служба.

Британските тори обявиха, че ще работят за това първият пилотен проект да бъде отворен за кандидатстване през септември 2025 г., след което ще се стремят да въведат нов "Закон за националната служба", за да направят мерките задължителни до края на следващия парламент.

Лейбъристката партия на Киър Стармър разкритикува тази идея като "поредния отчаян ангажимент без финансиране" и припомни, че бившият министър-председател и бивш лидер на Консервативната партия Дейвид Камерън е въвел подобна схема под формата на национална служба за британските граждани.

"Това не е план - това е връщане към миналото, което може да струва милиарди и е необходимо само защото торите намалиха въоръжените сили до най-малкия им размер от времето на Наполеон", отбеляза говорител на лейбъристите.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Перо Ж.

    26 Май 2024 10:35ч.

    Аре, Руши обратно в Пенджаб…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    26 Май 2024 12:10ч.

    В Чалгария отдавна са се примирили с желанията на господарите ..........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Народна пословица

    26 Май 2024 10:36ч.

    Ако не беше Руският паметник, трамваят нямаше да завива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нещо като отговор на опита да се въвежда военна диктатура в западния свят

    26 Май 2024 11:05ч.

    Нещо показателно, на фона на новината: руският блогер Ростислав Ищенко за това дали въвеждането на тоталитарен режим в целия Западен свят (каквито са индикациите от 4 години насам) ще спаси положението: "Спасти Европу мог бы тоталитарный режим. Но в нынешних условиях это вряд ли. Леволиберальный европейский тоталитаризм отличается от тоталитаризмов классических (фашизмов, нацизмов и большевизмов) тем, что является тоталитаризмом демобилизационным, а не мобилизационным. Его задача не достижение некоей сверхцели, а защита права на удовольствие (зачастую извращённое) национальных, сексуальных, гендерных и прочих меньшинств. Этот гедонистский тоталитаризм направлен не на усиление государства, а на его ослабление, так как ему необходимо блокировать государственный аппарат как инструмент реализации воли нормального большинства".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха!

    26 Май 2024 13:36ч.

    На това се казва джентълменско обещание! Знае, че няма да спечели изборите, но за по-сигурно и обещание дава! Любопитно, кой ще гласува за него след подобно обещание?:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Албена

    26 Май 2024 15:04ч.

    Тоя рушак явно не разбира, че е жалък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно затова

    26 Май 2024 16:29ч.

    няма да ги спечели!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой

    26 Май 2024 19:19ч.

    И кого ще запише в наборната армия? Мангасарите като него самия, чалмалиите като ортака му кмет на лондон, или някой от сменилите си пола (разбирай - с отрязани топки) трансджендър? Щото те други не останаха в бившето кралство на въртящия се в гроба си доблестен норман Вилхелм Завоевателя. Още по-болен въпрос - кой от всичките тия би отишъл да се бие в истинска война? Падне ли бомбата в Лондон, всички ще се разбягат по Пенджаб, Пунджаб (в Пакистан), Балучистан, а който си е отрязал топките може и в Австралия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    26 Май 2024 22:02ч.

    То пък англичаните ще се втурнат да се записват в армията. С това само ще отблъсне избирателите. Да не говорим че във Франция не мислят да правят наборна армия, щото знаят че така оръжие ще получат много не френски “французи “ . В Англия положението е същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    27 Май 2024 8:37ч.

    Ха ха ха объркали са фамилията не Сунак , а Бунак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи