Рибарски: Заради договора с "Боташ" плащаме 500 000 долара на ден за капацитет, който не се използва

Рибарски: Заради договора с "Боташ" плащаме 500 000 долара на ден за капацитет, който не се използва

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет от 500 хил. долара, който не се използва. Това каза пред журналисти в парламента народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радослав Рибарски.

Той уточни, че е приключила работата на парламентарната временна комисия по повод Споразумението между "Булгаргаз" ЕАД и турската държавна енергийна компания "Боташ", подписано на 3 януари 2023 г. в София. По думите му нещата изглеждат доста притеснително, предаде БТА.

Докладът на комисията отива в прокуратурата и ДАНС.

Оказва се, че всеки ден българската енергетика и в частност „Булгаргаз“ трябва да заплаща капацитет, който се равнява на 500 хил. долара. Този капацитет обаче не се използва, уточни Рибарски. Той даде за пример 2023 г. - от възможни 14 кораба да бъдат доставени са използвани един и половина. Този капацитет, въпреки че ние не го ползваме, плащаме тези такси всеки ден за пълния обем, който е договорило служебното правителство с министър Росен Христов, каза Рибарски. Той припомни, че комисията заседава три месеца и заяви, че тези неща са обобщени в доклад, който е готов и другата седмица трябва да бъде в пленарната зала.

Ние ще призовем и сегашния служебен министър на енергетиката Владимир Малинов като пряк участник в това договаряне, защото това е едно тристранно споразумение между „Булгаргаз“, „Боташ“ и „Булгартрансгаз“, каза още Рибарски. Той посочи, че трите фирми се договарят България да доставя в турски вериги природен газ, който след това да бъде купуван обратно на българската граница. Според Рибарски не става въпрос за нормалната и обичайна междусистемна свързаност, която ни дава гъвкавост в доставките и ние, независимо колко кораба доставим, трябва да платим този капацитет.

Близо половин милион долара на ден е таксата, която трябва да бъде заплащана за този капацитет, който ние не използваме, повтори Рибарски.

Договорените количества, сметнати за всеки ден, излизат около 1,8 млрд. кубични метра, от които физически ние, ако решим да използваме целия капацитет, можем да доставим едва 1,3 млрд. кубични метра, посочи Рибарски. По думите му тази разлика от 500 млн. кубични метра чисто физически не може да бъде изпълнена. Той добави, че държавата е задължена за 13 години по този договор да изплаща едни огромни такси за капацитет, а същевременно „Боташ“ използва българската газопреносна мрежа и от това се вижда, че ефектът е загуба на пазарен дял за „Булгаргаз“. За миналата година „Булгаргаз“ губи 27% пазарен дял, твърди Рибарски.

По думите му, от една страна, „Булгаргаз“ не получава дължимите му суми, от друга страна, се оказва задължен с един 13-годишен договор, от който само губи. Рибарски посочи, че предложението, записано и в решение, което трябва да бъде взето другата седмица в залата, е цялата документация заедно с този доклад да отидат в прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност".

Рибарски каза, че призовават за предоговоряне на договора. По думите му служебният министър Малинов е участвал в първоначалното договаряне. Рибарски изрази очакване другата седмица, когато обсъждат доклада, Малинов да дойде в залата, „да каже и той как ги е видял фактите и какви са възможностите за предоговаряне“.

Източник: epicentre.bg

 


 

Коментари

  • Мислехме, че Гроб са дъното, но малко под тях прокопаха и ...

    11 Апр 2024 11:58ч.

    ПуПуДеБ. Жалки плазмодии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    11 Апр 2024 12:34ч.

    Тц, тез са от кохортата на Радев. ПП нямат общо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    11 Апр 2024 13:36ч.

    Тц, ПП са от кохортата на Радев. Той ги "роди", "откърми" и "отби". ПП имат много общо с ГЕРБ, ДПС, Радев, БСП и другите алчни корумпета, изредили се да управляват държавата през последните десетилетия, чиято единствена цел е да "оправят" себе си и обръчите от свои близки и фирми, паразитирайки на гърба на данъкоплатците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Апр 2024 15:27ч.

    БОТАШ е касичката на Президента от село Славяново. ПП- тата са на друга хранилка .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    11 Апр 2024 16:11ч.

    Куци Коньов, никога не съм твърдял, че ПП са различни от ГЕРБ, всъщност има само една разлика между тях, но точно в тази далавера нямат пръст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    11 Апр 2024 12:21ч.

    Ми това е заради вас боклуци от ПП. Кой се отказа от руския газ? Да бехте си платили в рубли сега немаше да има нужда от договор с Боташ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    11 Апр 2024 12:39ч.

    Тц, от ПП-то купуваха по друг начин, който сключилите коментирания договор нарекоха престъпен. И направиха това... за по изгодно... на кого...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    11 Апр 2024 12:29ч.

    на луд човек да обясняваш, че е луд, е causa perduta - ПРЕСтитутките и КОХОРТАТА виеха от радост: няма да купуваме газ от Русия, а през следващите 15 г. ще купуваме руски газ (със значителна надценка) от Турция. турците (които също са в НАТО) са достатъчно умни да не играят на "американска синергия" в разрез с националните си интереси. а на ШАЙКАТА не й пука за вече изчезващия български народ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Катил

    11 Апр 2024 12:33ч.

    Кражбата е основна евроатлантическа ценност, наред с лъжата, лицемерието, корупцията и войните. Това ни докараха последните 30 години - в т.ч. 20 НАТО и 17 ЕС и от първия ден на ноември 1989г. васали на Галя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    11 Апр 2024 12:34ч.

    Така е, едни си подписват договорчета, други плащат цената. В случая, ТЕ подписват, а НИЕ плащаме. Класика. За това е от ЖИЗНЕНО ВАЖНО ЗНАЧЕНИЕ, какви политици си избира плебса, да го управляват! Вече над 30 години гледаме, как Плебсът, като някакъв тъп мазохист си избира САМО боклуци, които да го крадат и да работят срещу него! Въпросът е до кога ще го караме така…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НИЕ ГРАБИМ, ВИЕ ПЛАЩАТЕ, ЯСНО? ГЕРБ

    11 Апр 2024 14:44ч.

    Мутрьо ПРЪСТОВЕТЕ от Банкя на 12.10.2015 в София, пред Американската търговска камара: “Правим всичко за САЩ. Не може да сме заедно само когато обядваме. Трябва да сме заедно и в проблемите. Ние сме едно, ние сме приятели, аз иначе нямаше така да ви говоря. Признали сме Хизбула за терористична организация. СПРЕЛИ СМЕ ТРИ ГОЛЕМИ РУСКИ ПРОЕКТА. Спрели сме РУСКИ самолети над морето. Това, ако не е партньорство, какво е?“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    11 Апр 2024 13:06ч.

    “На инат и торба сол”. Само и само да не се даде за газ на Русия дори един долар, по-добре е да се даде на Турция половин милиард долара.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Спиноза

    11 Апр 2024 13:15ч.

    Някой е бързал да вземе многомилионна комисионна! Управляват ни алчни и ненаситни сексуални девианти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Докога на престъпниците с бели якички ще им се разминава?

    11 Апр 2024 13:27ч.

    Има работещи и пенсионери, хора с хронични заболявания и учащи, които живеят месечно със средства под социалния минимум, а тези дават държавни пари без доставка или услуга на ден половин милион долара!!! Къде са МВР, съд и прокуратура в момента? Може би на сауна, в Осемте джуджета или на спа?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    11 Апр 2024 17:03ч.

    Докато се построи новия луксозен затвор с екстри .....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    11 Апр 2024 13:33ч.

    Ама иначе руснаците са виновни, че отказаха да ни дават газ безплатно...нали?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-безсрамно забивот нож в гърба на българите с Енергийна бедност!

    11 Апр 2024 13:34ч.

    Унижението на енергийна бедност в България, която е пребогата на всякакви природни ресурси, плюс АЕЦ държавна народна, плюс ПАВЕЦ държавен народен, плюс ТЕЦове държавни народни, плюс Газпром, държавен с най-евтиния газ, плюс Нефтохим държавен народен - всичко за благополучието на българския народ ДА НЯМА БЕДНОСТ! Срам и позор! Затова ако "народните" представители пуснат свободния пазар на енергия от 1 юли, за да трупат мазнинка тарикатите нахални чужди търговци, които НЕ произвеждат нищо, .......... и ако с нарочно решение на парламента не спрат "освобождаването на енергията" и НЕ ОТЛОЖАТ премахването на по-евтината нощна тарифа за битовите потребители гражданите от 1 юли - никой да не излиза да гласува! Ай сиктир и на лъжците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    11 Апр 2024 13:44ч.

    Освен гражданите, тия малоумници убиват и бизнеса, който има нужда от евтини енергоносители, за да е конкурентно способен. !!! Съветът да не се гласува означава същите да останат на власт и да правят от същото, по още повече !!! Няма изискване за "кворум" на изборите, затова дори ако само четиримата мафиоти (Боко, Кирчо, Ристьо и Шиши) да отидат до урните и да гласуват за себе си, резултатите от гласуването ще са валидни и четиримата напълно легитимно ще управляват от името на целия народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нещо неясно има тука

    11 Апр 2024 13:57ч.

    А каква е причината да не го ползвате?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По думите му служебният министър Малинов е участвал в първоначалното договаряне

    11 Апр 2024 14:42ч.

    Най-ограбената с помощта туземната колониална администрация имитация на държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Добър ден, тъга

    11 Апр 2024 14:53ч.

    „Договорът не е съгласуван с Министерски съвет – само осем министри са го подписали, тоест това прави акта нелегитимен. Тогавашният служебен министър Росен Христов е подписал договора, без да има това право, защото той трябва да бъде подписан от директора на „Булгаргаз“, а не от министъра предварително“, обясни той. „Трудно може договорът да бъде развален, защото е за два милиарда и 200 млн., и не виждам как Турция ще се съгласи. Трябва да бъдат подобрени условията по този договор, затова заключението на комисията е следното: договорът да замине за прокуратурата, за ДАНС, за да може те като компетентни органи да вземат нужните мерки. Ние в зала ще предложим да бъдат освободени сегашните директори на „Булгаргаз“, които и тогава са били директори. Как така те ще предоговарят договора, когато те са го подписали?“, попита още той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    11 Апр 2024 22:30ч.

    "По думите му служебният министър Малинов е участвал в първоначалното договаряне. " Ротацията е факт, другото са предизборни игри за напреднали. Всеки договор има клаузи за прекратяване. Да ги видим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи