Резултатите от НВО: 30% от седмокласниците не разбират какво четат

Резултатите от НВО: 30% от седмокласниците не разбират какво четат

Близо 70% от седмокласниците разбират това, което четат. Почти 60% от тях разчитат също внушенията на цитат от изучавана литературна творба.

Около половината обаче се затрудняват да извличат информация от схематично представени данни – в таблица или диаграма, а не в свързан текст.

Такива са част от изводите от националното външно оценяване по български език и литература и по математика в VII клас, след като резултатите от изпитите бяха публикувани днес.

Средният успех по български език и литература е съизмерим с този през миналата година – 53,63 точки от максимум 100 през 2022 г. спрямо 53,83 през 2021 г.

Очаквано, седмокласниците се справят по-добре със задачите с избираем отговор. Над 80% от учениците нямат проблем с откриването на синоним на дадена дума и разпознават вида на местоимение. Повече от 70% от тях обаче не успяват да определят дадено изречение по състав.

При задачите със свободен отговор най-трудни за децата са били глаголните времена и преобразуването на обособена част в подчинено изречение. Всеки четвърти ученик е получил максималния и около максималния брой точки на задачата, свързвана с поправяне на грешки в текст.

Около 2/3 от учениците се ориентират в изучавани творби по отношение на жанр, мотив, герои, образи. Малко над 40% не успяват да свържат герой от изучена творба със съответната му характеристика.

"Преразказът на разказа "Талисманът" като цяло не е затруднил седмокласниците. Те показват умения за изграждат текст, макар че невинаги предават съдържанието подробно. Все още има ученици, които се затрудняват при прилагането на правилата на книжовния език. Наблюдават се проблеми и с графичното оформяне на текста", коментираха експертите от МОН.

Тазгодишните резултати по математика бележат спад за първи път от 2019 г. насам. Средният резултат е 35,32 точки при максимум 100, спрямо 37,94 точки през миналата година.

От МОН мислят, че вероятно една от причините за това е фактът, че този випуск ученици беше обучаван най-дълго в електронна среда от разстояние – през втория срок на V клас, целия VI клас и частично в VII клас.

"Това личи ясно от по-слабия резултат при задачите, свързани с математически умения, които се очаква да се придобият в VI клас – например задачата за намиране на страна на триъгълник, като се използва Питагоровата тройка числа", допълниха от ведомството.

Сред регионите с най-висок среден брой точки и по двата предмета отново са София-град, Варна и Смолян. Най-нисък е средният резултат в Сливен, Видин и Силистра, като през тази година към тях се присъединява и Монтана.

Максималният брой от 100 точки и по двата предмета са постигнали трима ученици - толкова, колкото и през предходната учебна година. В сравнение с 2020-2021 г. обаче е намалял броят на учениците, които имат 0 точки и по двата предмета. Сега те са 33 ученици, а преди година са били 44.

Седмокласниците с максимален брой точки по български език и литература са 9, а по математика – 284.

Нито една точка не са успели да получат 214 ученици по български език и литература и 240 - по математика.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

 • 30 години Демокрация

  24 Юни 2022 14:58ч.

  30 години упадък в образованието. Резултатът е очеизваден

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Уилт

  24 Юни 2022 17:51ч.

  Един милион комунисти гледаха като телета, как босовете им разсипват подредената държава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това в каква връзка?

  24 Юни 2022 18:45ч.

  Или просто болестно състояние? Както отбелязах, резултатите от въвежданего на демократичтите ценности в образованието са очеизвадни.. Да не би случайно да си техен продукт?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Наблюдател

  24 Юни 2022 15:12ч.

  Няма страшно. Когато пораснат ще пишат по форумите като преписват листчета. Не е нужно да разбират какво пише на тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мери

  24 Юни 2022 16:04ч.

  Какво толкова! То депутатите и журналистите не разбират нито какво четат, нито какво говорят!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е, нали това беше целта! Браво!

  24 Юни 2022 16:07ч.

  Успяхте!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи