Рейтингът на Националния сбор достигна 37% преди предсрочните избори във Франция

Рейтингът на Националния сбор достигна 37% преди предсрочните избори във Франция

Лидерът на Националния сбор Жордан Бардела Снимка: Ройтерс, архив

Рейтингът на партията "Национален сбор" достигна рекордните 37% в навечерието на първия тур на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат във Франция на 30 юни. Това съобщи радиостанцията  Radio Classique, позовавайки се на данни от социологически изследвания. Подкрепата за партията на президента Макрон е около 20%.

Според радиостанцията рейтингът на Националния сбор "достигна най-високото си ниво от началото на предсрочната предизборна кампания и възлиза на 37%, което е с два процентни пункта повече от миналата седмица".

Както отбелязват социолозите, нивото на подкрепа за коалицията на левите сили Нов народен фронт остава същото в сравнение с миналата седмица и е около 28%. През изминалата седмица президентската партия загуби два процентни пункта и рейтингът ѝ в момента е около 20%.

Според радио Classique анкетата е проведена на 26 и 27 юни с участието на 1058 души, вписани в избирателните списъци. Статистическата грешка може да варира от 1,4 до 3,1 процентни пункта. 

На 9 юни френският президент Еманюел Макрон реши да разпусне Националното събрание на фона на поражението на неговите привърженици на изборите за Европейски парламент. Опозиционната дясна партия "Национален сбор" получи повече от 31% от гласовете, докато президентската партия е на второ място с 14,6%. 

Последният път, когато долната камара на френския парламент беше разпусната, е през 1997 г. от президента Жак Ширак. Първият тур на предсрочните парламентарни избори ще бъде на 30 юни, вторият - на 7 юли.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • HEXAGONE

    28 Юни 2024 14:21ч.

    Твърде вероятно да е така. Обяснявам. Парламентарните избори във Франция са по чисто мажоритарна система. Гласува се за регионален кандидат, на партия или независим. Ако на първия тур не се премине 50 % , двамата събрали най-много гласове се балотират на втория тур. При тази система са облагодетелствани големите партии. Малките могат и да не вземат едно депутатско място, защото не се гласува за партийни листи и гласовете не се сумират на национално ниво. В т.н. “Ултрадесни” , дефакто нормални консервативни партии, на скоропроведените евроизбори (пропорционални !) Ressemblement National спечели към 31 % , а другата партия на Ерик Земур - Reconquête близо 6 % . В други ден всичко живо, гласувало за Земур, ще гласува по неизбежност за кандидатите на РН за да не си загубят гласа ! Така че има преливане на гласове и сбора се вързва точно на около 37 % .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    28 Юни 2024 14:22ч.

    Пожелавам на французите да изметат Макрон и компания. А нашият народ сладко си спи. И да гръмне АЕЦ-ът, не вярвам да ни събуди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    28 Юни 2024 14:28ч.

    Успех срещу бащите на Ребека /по Айвънхоу/ и дано се появи вече "Ричард Лъвското сърце" или поне "Шарл дьо Гол"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дано и у нас се разкарат

    28 Юни 2024 14:49ч.

    Урсула и Макрон загробиха Европа. Дано го изметат тотално от Франция. А след него дано се пробуди и нашия народ, да измете същите тези подлоги и евроатлантици. Самият Макрон е чедо на американска фондация и американски институт за обучение. Внедрен в управлението, за да продава интересите на Франция. Познато ви е от България, нали! Ама у нас хората спят. Събудете се бе, хора. Изнежнените франсета и джендъри се уситеха, вие още спите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ха дано

    28 Юни 2024 15:12ч.

    Ама на дали у нас това ще се случи. "Роденият да пълзи не може да лети".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи