Решено: 120 хиляди коли със забрана да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Решено: 120 хиляди коли със забрана да влизат в центъра на София от 1 декември 2023 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

В центъра на София ще има зона, забранена за най-замърсяващите автомобили от 1 декември 2023 г. до края на февруари на следващата година. Това реши Столичният общински съвет с гласовете на ГЕРБ, "Демократична България" и независимият Борис Бонев. Против бяха БСП и "Патриоти за София". По предварителни проучвания ограничението се очаква да обхване около 120 хиляди леки коли. Те са от най-замърсяващата първа екологична група - с бензинов двигател с първа регистрация преди 1996 г. и с дизелов - преди 2002 г.

Зоната с ниски емисии на вредни вещества във въздуха обхваща историческия център на София и се нарича Малък ринг. Тя е в карето между бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Ген. Скобелев", ул. "Опълченска", бул. "Сливница". На всички кръстовища за влизане в Малкия ринг вече са инсталирани видеокамери, които разчитат екостикера на колата от Годишния технически преглед. На нарушителите ще се налагат глоби, които започват от 50 лева нагоре.

В центъра на София няма нито една поставена измервателна станция за състоянието на въздуха и така няма да се установи дали обективно има ефект от въвеждането на забраната, посочи Бонев. Да се предложат алтернативни начини за придвижване на гражданите, които ще са потърпевши от забраната, да се установи от кои квартали са преобладаващо и там да се подобри градският транспорт, препоръча той.

Общината да постави две измервателни станции в Малкия ринг, препоръча Марта Георгиева от "Демократична България". Част от нейните предложения за по-ранен график за въвеждане на по-голяма зона с ограничения за замърсяващите коли, както и на забраната за отопление с твърдо гориво в цяла София, бяха приети от вносителите от ГЕРБ. Така вместо от 2030 г., както предлагаше ГЕРБ, въвеждането на забраната ще действа от 1 януари 2029 г. Отхвърлено беше искането на Георгиева и колегите й забраната от 1 декември 2023 г. да важи и за камионите.
С тези промени "Демократична България" се съгласи да подкрепи проекта на ГЕРБ, който не успя да получи одобрение при предишни две гласувания в общинския съвет.

От 1 декември 2025 г. се въвежда и по-голямата нискоемисионна зона. Тя е наречена Голям ринг и обхваща територията, очертана от бул. "Сливница"-бул."Данаил Николаев"-бул."Ситняково"-бул."Яворов"-ул."Атанас Дуков"-бул."Хенрик Ибсен"-бул."П.Ю.Тодоров"-бул."Иван Гешов"-бул.Константин Величков". От тази дата в това градско пространство ще бъде забранено влизането на най-замърсяващите автомобили от първа екологична група, а от декември 2027 г. и от втора екологична група.

Никакъв ефект няма да има от въвеждането на зоната, прогнозира Михаил Петров от "Патриоти за София". Колегата му Димитър Антов препоръча въвеждането на друг тип ограничение - в едни дни да е забранено на колите с четни регистрационни номера, а в други дни - с нечетни.

ОТ БСП предупредиха, че съседните улици на Малкия ринг ще се задръстят от замърсяващи коли, което реално не решава проблема със замърсения въздух на града.


Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

Коментари

  • 12. Думи от устата на мъдрец са благодат, а устата на глупец самия него погубват;

    15 Дек 2022 15:29ч.

    13. първите думи от устата му са глупост, а краят на речта от устата му - безумие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    15 Дек 2022 15:45ч.

    "Патриоти за София" ... !?! wtf

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се сещам, какво трябваше да правят

    15 Дек 2022 15:55ч.

    бедните в този случай?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По това време 90% ще правят като вятъра

    15 Дек 2022 16:07ч.

    Малцина ще имат пари да карат каквато и да е кола.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия продължават с анти Русия

    15 Дек 2022 16:32ч.

    В центъра вече няма да се мерне соц. Москвич или Лада.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • добре де

    15 Дек 2022 16:54ч.

    Какъв е проблема на думата "пръстен", че да използвате чуждица? За тези дето не знаят какво значи 'ринг' ще си мислят за тепих.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    15 Дек 2022 17:22ч.

    Нали трябва да сме "оригинални".Думи като зона,пръстен не са.Къде по е "ринг".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тох

    15 Дек 2022 17:24ч.

    това е най-малкият проблем. Какво правим с над 30-годишните автомобили, имащи право на олдтаймер регистрация? В Германия има много такива, и си ги карат хората навсякъде, да не говорим, че не знам за град в Германия, в който да е ограничено влизане на Л.А., има за камиони само, и то частично. Те тия нема да изкарат до декември 2023. Във Франция си купуваш винетка за въздух, специално за Париж, според категорията на колата ти, важи докато се чете. Коли с Н-регистрация имат право да си карат където искат. Данъкът е твърд, 194 Евро, или идвам в София с чужда регистрация, и какво, ще ми забранят да влизам в центъра въз основа на какво??? "Една баба така каза" ли? Колите на алтернативни горива?? Те дори и на 50 години да са, цапат най-малко, както и ВСИЧКИ дизели, чийто филтри и катализатори не са изкорубени, за което вече трябва да се пипне по ГТП-тата. Каруцата отново е пред коня, ама той пък умре....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Truman

    15 Дек 2022 17:30ч.

    Всичката Мара втасала.... та само стари коли в центъра са ѝ проблем...Божеее.. Божеее, колко мъка има по този свят Боже!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ГигаВат

    15 Дек 2022 17:41ч.

    Малко е. Евро 5, хибриди и електрокари. Всичко останало на скрап. Стига с тая гадост. Не може да се диша.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалтер

    15 Дек 2022 21:28ч.

    Маай с миксер някъде 1200 км , и го зареди за 10 мин. Не може да се диша заради фиктивните ГТП-та, но там нещо не смеят да пипнат истински.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тох

    15 Дек 2022 21:33ч.

    Можеш да го кажеш на хората, около районите, където се добиват, и произвеждат някои компоненти като батерии, мед и т.н. за т.нар електрокари, или местата, където се произвежда ток, различен от АЕЦ. Не е много екологично цял ТЕЦ да ти блъска цяла нощ, за да си заредят няколко идиота мобифоните с колела, с тока, "дето идвал от контакта". Питай швейцарците защо тая зима идва забрана заз зареждане на миксери, или холандците(по спомен), защо слагат данък върху въпросния ток на зарядните. Това е толкова мръсно нещо, че нямаш и на представа, но ефекта ще го усетиш след няколко години, когато се задръсти света с неизползваеми кокошарници на ток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Узаконен рекет за КАТ

    15 Дек 2022 18:34ч.

    И службичките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    15 Дек 2022 18:40ч.

    Цялата тая идиотия нма нищо общо с екологията - тия които ви управляват, въобще не ги интересува това, нито вашето здраве! Това са безхаберни престъпници, които обслужат интересите на една шепа хора! И става дума за пари! И тъй-като нито могат, нито искат да направят нещата, които следва да се правят, те правят само идиотщини! Презастрояването е в дъното на всичко и то се прави за да многат една шепа хора да се обогатят бързо и лесно! Нищо повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кога ще забранят на пенсионерите да влизат в центъра на София?

    15 Дек 2022 19:13ч.

    Не защото имам мерцедес дизел 23 годишен, дето има живот поне още 50 години, не се шегувам, , просто навъртам на него само на дълги разстояния километри, а защото кой застрои София като ВИП гробище! Няма въздух, няма растояние, няма зелени площи! ....... Какво да го коментираме! Главата се вмирисва откъм главата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И ако си мислят, че така ще ни накарат да купуваме нови коли

    15 Дек 2022 19:14ч.

    Не са познали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Разстояние, да си оправя граматиката

    15 Дек 2022 19:16ч.

    Много глупаво решение, отчетност някаква. .......................................................................... Но е така, когато ни управляват на Холивуд възпитаници. Не мислят с това, дето природата им е сложила в главите, а с прическите на главите си!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • решението не е по-глупаво

    15 Дек 2022 21:13ч.

    От синя или зелена зона. Може би, селските крадци изградиха центъра на града със свои средства, за които сега са плащаме, или може би, им е бащиния? Това е едно престъпно, антихуманно, крадливо управление, съставено от кретени и крадци. Това е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не си правете илюзии

    16 Дек 2022 12:42ч.

    Живеете в див, бандитски, олигархичен капитализъм, в който всеки нормален гражданин е тор, досаден отпадък, загрозяващ пейзажа на "елита".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи