Републиканците в Сената блокираха проектозакона за $118 милиарда за границата, Украйна и Израел

Републиканците в Сената блокираха проектозакона за $118 милиарда за границата, Украйна и Израел

Републиканците в Сената блокираха пакетния законопроект за помощта за Израел, Украйна и за затягане на мерките за сигурност по южната граница на САЩ и той не беше допуснат за разглеждане. Така беше сложен кръст на преговори с демократите, продължили месеци наред, довели до компромисния законопроект, внесен от двете партии, който наред с другото беше предназначен и да намали незаконната миграция по границата с Мексико, съобщиха агенциите.

Според много републиканци постигнатият в изборната година компромис не е достатъчен, докато привържениците на законопроекта са на мнение, че той е най-добрият възможен при сегашните условия на поляризация в американската политика.

Законодателното предложение беше отхвърлено с 49 - 50 гласа, а за приемането му бяха нужни 60. Предложеният нормативен акт предвижда от федералния бюджет на САЩ да бъдат отделени над 118 милиарда долара. От тях 60,06 млрд. сенаторите предлагат да бъдат предоставени в подкрепа на Украйна, 14,1 млрд. - на Израел, а 20,23 млрд. да отидат за справяне с положението със засилените миграционни потоци по границата с Мексико.

Сенаторите от Републиканската партия настояха парите за конфликтите в чужбина да бъдат обвързани с помощта за укрепването на южната граница, припомня БТА.

Чък Шумър, лидерът на доминираната от демократите горна камара на американския Конгрес, каза, че ще опита да спаси военната помощ за Израел и Украйна, като подложи законопроекта час по-скоро на ново гласуване, само че вече без частта за средствата за границата.

Засега не е ясно дали и при това положение той отново няма да бъде отхвърлен от републиканците, защото пак ще бъдат нужни гласовете на 60 сенатори, тъй като съотношението на силите в 100-местния Сенат е 51 (48 демократи плюс трима независими сенатори) срещу 49 (републиканци).

Целта на обединяването на трите въпроса в един законопроект, за което настояваха републиканците, беше така той да стане по-приемлив за тях и да се улесни приемането му в двете камари на Конгреса, но още щом беше публикуван в неделя, мнозина републиканци обявиха, че няма да го подкрепят, въпреки че съдържа много от приоритетите им. Бившият президент Доналд Тръмп, който се бори за номинацията на партията си, за да се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на президентските избори през ноември, от своя страна също призова съпартийците си от Републиканската партия да не подкрепят никакъв компромисен законопроект.

Имиграцията се превърна в една от водещите теми в кампанията за президентските избори в САЩ.

Само четирима от 49-те републиканци в Сената подкрепиха законопроекта.

"Някои републиканци бяха пределно ясни, че имат политически съображения да не подкрепят законопроекта", каза сенаторът републиканец Джеймс Лангфорд, един от сенаторите, участвали в договорянето на съвместния законопроект с демократите и негов съвносител.

Прогнозите са, че законопроектът все пак ще бъде приет от Сената в частта за военната помощ, но дори и тогава прокарването му в долната камара на Конгреса, Камарата на представителите, остава под въпрос, защото там мнозинство имат републиканците, а сред тях в последно време се засилиха настроенията срещу продължаването на подкрепата за Украйна.

 

 

Коментари

  • Тихомир Томов

    08 Фев 2024 9:11ч.

    .......... и копирните машини на федералния резерв вече ръждясват !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Караха с десетилетия по линията на най-малкото съпротивление и печатаха пари за щяло и нещяло. Сега, когато най-сетне имат стратегическа нужда да рисуват пари от въздуха, то взе, че стана невъзможно

    08 Фев 2024 9:18ч.

    Ама така става, когато уж си империя, а се държиш като разглезен келеш, случайно наследил кокошка, снасяща златни яйца. Хората, дето измислиха финансовото перпетуум мобиле от Бретън Уудс сигурно се въртят като пумпали в гроба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Което говори и за това, че тия финансови кръгове

    08 Фев 2024 9:24ч.

    Не са от най-умните. Да държиш целия свят чрез петродолара и да тънеш в проблеми! ....... Това си е чиста проба некадърност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    08 Фев 2024 11:45ч.

    Демократските безумия продължават. Денги нет, бял колумбийски медикамент за Зеля тоже нет, кво прайм? Ако гласуват помощта, ще излезе, че американските сенатори ги е грижа повече за границите на Израел и Украйна, отколкото за тази на САЩ !!! Надеждата винаги крепи будалите !!! А укрепването на границата с Мексико е дело на извънземните !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Игрички

    08 Фев 2024 9:21ч.

    Във ВСВ се включиха накрая, за да седнат на масата на победителите, като видяха накъде вървят нещата. ............ Сега, се отдръпват малко преди края на очевадното завършване на кошмара поне във военно действие, за да не са на масата на загубилите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мдааа

    08 Фев 2024 9:59ч.

    Най после започнаха да им се отварят очите на американците! Довечера като изгледат интервюто с Путин, може и да прогледнат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • интересното е, че т.нар. руски блогъри и военкори упорито не коментират този инцидент

    08 Фев 2024 10:20ч.

    Във ВСВ се включиха накрая, ама сега няма да ги оставят да се измъкнат, защото целият глобален транскорпоративен бизнес разчита на тяхната защита. Най-пресният пример е от Близкия Изток и войната им срещу Йемен. 4 надводни военноморски съда на коалицията (3 американски и 1 британски) са атакувани предишната нощ с противокорабни ракети в Червено море, измежду които американският USS Labone и британският HMS Diamond. Този път има и видео на "малката морска битка", от което се вижда, че поне два от тях са ударени. По-късно британското правителство официално съобщи, че техният кораб е "съществено повреден" и "ще бъде изтеглен от акваторията на патрулиране за неопределено време". Американците засега все още не са направили официално заявление по случая, но тоя път мълчанието им относно съпротивата срещу нападението е показателно. Ето линкове: https://twitter.com/Sprinter99800/status/1755189666385449169 и https://cont.ws/@slavikapple/2730703/full#comments

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MMN

    08 Фев 2024 10:55ч.

    Който следи американските консервативни гласове знае, че този проект е ОБИДЕН за тях. В него 80% от тези огромни парите отиват ИЗВЪН Щатите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ПЕРЕСПЕКТИВА: Куфар,казарма...Kiev !

    08 Фев 2024 12:56ч.

    YouTube премахна пародия на групата "Little Big", която избяга от Руската федерация. Видеото остана на сайта за видео хостинг само шест часа и събра 900 хиляди гледания > https://disk.yandex.ru/i/MDSzreAPtnohDA

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зеленски ще плаче

    08 Фев 2024 14:52ч.

    и ще се извинява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи