Републиканците се сплотяват около Тръмп

Републиканците се сплотяват около Тръмп

Малките пукнатини в политическата подкрепа в Съединените щати за бившия президент Доналд Тръмп се разширяваха през голяма част от тази година. След като Федералното бюро за разследване (ФБР) обаче обискира имението на милиардера във Флорида, Републиканската партия бързо се сплоти зад него, отбелязва Асошиейтед прес.
 
Това определено не е изненада. В епохата на "постистината", чийто водещ символ е именно самият Тръмп, фактите остават на заден план за сметка на емоциите и псевдоаргументите, изопачаващи реалността. Избирателите от своя страна преценяват кое е вярно според тях най-вече в зависимост от своите политически пристрастия.

Проучване на общественото мнение, проведено в края на юни от социологическия институт НОРК към Чикагския университет по поръчка на АП, показа ясно разделителната линия по въпроса дали Тръмп е виновен за смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари миналата година от негови привърженици, представители на крайната десница и последователи на конспиративни теории: цели 86 процента от демократите, но само 10 на сто от републиканците смятат, че бившият президент на САЩ носи наказателна отговорност за размириците и трябва да бъде съден.

Само допреди няколко дни недоволни привърженици на Голямата стара партия вече се оглеждаха за потенциални нови нейни кандидати за президентските избори през 2024 г. Няколко лидери на републиканците започнаха да обмислят дали да се изправят срещу 76-годишния Тръмп за партийната номинация. А републикански донори се оказаха в неудобно положение от разкритията на комисията на Конгреса, разследваща щурма на Капитолия, за ролята на бившия президент, отказал да признае поражението си на изборите през ноември 2020 г. и подстрекавал своите привърженици да протестират.

Голямата стара партия обаче бързо се сплоти зад Тръмп след обиска, проведен в понеделник. ФБР претърси шикозното имение на милиардера в Мар-а-Лаго, в югоизточния Флорида, за да търси документи, които той задържал незаконно, след като напусна президентския пост през януари 2021 г. 

"Тръмп току-що спечели първичните избори (на републиканците за президентските избори) през 2024 г.", заяви лаконично подкрепящият го телевизионен коментатор Джак Пъсоубик.

Голямата стара партия се опитва да представи Тръмп като жертва на едно действащо, водено от политически мотиви, министерство на правосъдието, нищо че заповедта за обиск е била одобрена от федерален съдия, отбелязва АП.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който вероятно е най-силният му потенциален съперник за номинацията на републиканците за изборите след две години, нарече администрацията на президента демократ Джо Байдън "режим" - квалификация, използвана по принцип за властите в държави като Сирия и Северна Корея. Десантис определи обиска като "поредната ескалация на използването на федерални агенции като оръжия срещу политически опоненти на режима".

В своите критики републиканците обаче "забравиха", че при престоя на Тръмп в Белия дом министерството на правосъдието бе "наводнено" с представители на тяхната партия. Сега критикуваният директор на ФБР Крис Рей оглави агенцията през 2017 г., а преди това бе на висок пост в правосъдното министерство, все при управлението на бившия президент.

Администрацията на Байдън каза, че не е знаела предварително за обиска.

Тръмп има още редица проблеми с правосъдието. Вчера милиардерът бе извикан от главния прокурор на щата Ню Йорк, за да даде показания по разследване на бизнес практики на своето семейство. След това той каза, че се е възползвал от конституционното си право да не отговори на зададените му въпроси. 

Въпреки съдебните си неволи Тръмп получи силна подкрепа от републиканците - поредното доказателство, че държи здраво партията в своята хватка. АП обяснява този факт със способността му да се възползва от недоволството на мнозина републикански избиратели от правителството и други институции.

Тръмп бе подкрепен дори от редица свои потенциални съперници за номинацията на Голямата стара партия за президентските избори през 2024 г. Освен Рон Десантис, Крис Кристи също изрази безпокойства във връзка с обиска, макар да използва далеч по-балансиран език.

Сред сравнително малкото водещи републиканци, които запазиха мълчание във вторник, бяха лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, който в частни разговори насърчава партията да остави зад гърба си ерата "Тръмп", и представителката Лиз Чейни, която има главна роля в комисията на Конгреса, разследваща щурма на Капитолия.

Бившият президент на САЩ си остава най-влиятелният глас в Голямата стара партия, отбелязва Ройтерс. При това според някои наблюдатели обискът на ФБР може да засили още повече позициите му сред републиканските избиратели.

Самият Тръмп в типичен стил се възползва от случая, за да се представи като жертва на политическо преследване, както изглежда, с мисъл за битката за Белия дом след две години. Бившият президент на САЩ, който продължава да твърди, че победата му на президентските избори през 2020 г. е била с отнета с измами, незабавно осъди обиска в понеделник, а на другия ден разпространи видеозапис, типичен за предизборна кампания.

"Няма планина, която да не можем да изкачим, няма връх, който да не можем да покорим, няма предизвикателство, с което да не можем да се справим. Няма да се огънем, няма да се пречупим, няма да отстъпим", каза Тръмп.

Видеото е може би е най-силният негов намек, че планира да се кандидатира отново за президент през 2024 г., отбелязва Ройтерс. "Най-доброто предстои", каза многозначително Тръмп, преди да призове в края на записа за набиране на средства.

Преди обиска съветници на милиардера го призовавали в частни разговори да изчака междинните избори за Конгрес през ноември, преди да обяви, че ще се бори за Белия дом. Някои от тях обаче вече го съветват да потвърди плановете си още преди вота, отбелязва АП.

Подкрепените от Тръмп кандидати спечелиха произведените на 2 август - още преди обиска, - първични избори за определяне на кандидати на републиканците за гласуванията на 8 ноември. Това потвърди единствения по рода си статут на бившия американски президент в неговата партия, която той разби и изгради наново по свой модел през последните седем години, посочва АП.

Републиканците впрочем имат всички шансове да отнемат от демократите контрола върху двете камари на Конгреса след пандемията от новия коронавирус и предизвиканата от нея икономическа криза, последвана сега от невиждана от десетилетия инфлация, която се отрази сериозно на бюджета на американските домакинства. Така поне показват проучвания на общественото мнение, обобщени от специализирания сайт RealClearPolitics.

Още повече че междинните избори за Конгрес по правило са неуспешни за партията на действащия президент.

Според проучвания на общественото мнение повече от половината американци смятат, че Тръмп трябва да бъде съден заради ролята си в мрачните събития на 6 януари миналата година, но че в същото време трябва да получи право да се кандидатира отново за най-високия пост. 53 на сто от участниците в анкета, проведена от Центъра за американски политически изследвания към Харвардския университет и публикувана на 1 август във в. "Хил", например искат Тръмп да бъде съден. В същото време 54 процента от респондентите искат той да бъде допуснат до участие в президентските избори.

Конституцията на САЩ не забранява на хора, срещу които има повдигнати обвинения, да се кандидатират за Белия дом, припомня Би Би Си. Тя всъщност е доста лаконична по въпроса, като постановява, че кандидатите трябва да са родени в Съединените щати, да са навършили 35 години и да са живели постоянно в страната през последните 14 години.

В същото време закон, който предвижда до три години затвор за злоупотреба с държавни документи, забранява на хора, осъдени по него, да заемат федерални постове. Някои правни експерти обаче коментираха, че е малко вероятно тази клауза да издържи при обжалване или изобщо да бъде приложена, като подчертаха, че единствените критерии за кандидатиране за президент си остават гражданството, възрастта и местожителството, посочва Би Би Си.  

За момента не е ясно дали ще бъдат повдигнати обвинения на Тръмп.

Редица демократи обаче са уверени, че бившият президент на САЩ не би имал шансове да бъде избран, ако бъде съден.

"Признавам, че прилагането на закона (забраняващ заемането на федерални постове) спрямо президент би било правно предизвикателство“, призна Марк Елайъс, водещ адвокат на партията по изборните въпроси, цитиран от Би Би Си. В същото време той подчерта, че самата "идея кандидат да бъде съден по време на (предизборна) кампания" би разтресла американската политика из основи.

Сам Нънбърг, бивш съветник на Тръмп, обобщи, че обискът, проведен от ФБР, почти със сигурност ще засили позициите му на първичните президентски избори на републиканците, особено сред онези гласоподаватели, които са започнали да клонят към Десантис. Ако в крайна сметка на милиардера обаче бъдат повдигнати обвинения по федерален закон, а Нънбърг очаква да се случи точно това, шансовете на Тръмп да привлече по-широк кръг избиратели на самите президентски избори според него ще намалеят чувствително, отбелязва АП.  

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • В САЩ коментират

  11 Авг 2022 16:24ч.

  възможно ли е американският президент да управлява САЩ от затвора. Няма окончателно становище, но Конституцията на САЩ не го забранява!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • asd

  11 Авг 2022 16:40ч.

  Жалки опити да ударят Тръмп, просто защото демократическата партия няма кандидати. Уликите, които намериха в Мар-а-Лаго бяха накъсани парченца хартия в тоалетна чиния...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кандидати има, избираеми засега няма

  11 Авг 2022 19:57ч.

  Освен да пуснат Кмета Питър по гей-линия. Ония индоктринирани ненормалници може и да го харесат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тръмп бил станал символ на "постистината" -

  11 Авг 2022 16:49ч.

  хайде, моля ви се. Какво по-"постистинно" има от дезинформация и пропагандата в CNN-ски стил? А и споменатитите Чикагски и Харвардски университет са добре известни с неолибералното си индоктриниране, ясно е какво може да се очаква от тях. Май ще си остана при своите по-надеждни източници за събитията в САЩ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Whatfinger

  11 Авг 2022 19:54ч.

  Beitbart

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "смъртоносния щурм на Капитолия"

  11 Авг 2022 19:53ч.

  чул ви Господ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи