Репресирани от комунизма: Възмутени сме от ПП-ДБ, които отказаха да ни отпуснат нищожна пенсия

Репресирани от комунизма: Възмутени сме от ПП-ДБ, които отказаха да ни отпуснат нищожна пенсия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Преди дни парламентарната социалната комисия отхвърли на първо четене промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ), свързани с изплащането на пенсии на репресирани. Промените, внесени от ГЕРБ-СДС и ДПС, не бяха подкрепени от ПП-ДБ и не бяха приети.

Очаква се във вторник темата отново да бъде отворена на заседанието на ресорната комисия. 

Промените предвиждаха добавката, която получават сега репресирани лица у нас, да стане пенсия за репресия, както и да се повиши размерът ѝ. Пенсията за репресия щеше да се полага на съответното лице от момента на навършването от него възраст за пенсиониране съгласно Кодекса за социално осигуряване без изискване за трудова дейност и осигурителен стаж.

В мотивите към законопроекта е посочено, че част от репресираните от тоталитарния комунистически режим са били изгонени от органите на Държавна сигурност (ДС) през 1989 г. от страната. Друга част от репресираните през 80-те години на 20-ти век са били подлагани на натиск от органите на ДС за напускане на страната след излизането им от затвора.

Репресирани от комунистическия режим у нас изразиха огорчението си от решението на ПП-ДБ да не подкрепят предложението за допълнителна пенсия. 

Исмет Исмаил Топалоглу е български турчин лежал в Старозагорския затвор по политически причини. Пред "Гласове" той разказа, че въпросът за пенсията не опира толкова до парите, колкото до поне частична реабилитицаия и признание за несправедливите присъди и страдания, но които са били подложени тези хора. 

"Всички български граждани от турски произход сме потресени от омерзителната комунистическа пропаганда, която все още съществува срещу всички репресирани от комунизма."

Исмет разказа, че е израснал като единствено турско момче в цялата махала в Момчилград. Искал е да стане пилот или радист, но не са му позволили заради произхода му. 

60 години по-късно Исмет казва, че се чувсва по същия начин, както тогава: "С отказа на ПП и ДБ, аз който съм на 69 години, преживявам същите чувства от детсвото си. Съдбата така ни отреди честните български граждани да се се срещнем по затворите и лагерите, далеч от родните си места като изселници. Омръзна ми да бъда потенцилен враг на българския народ и  държава, в която съм се родил."

"Комунистическата власт даде привилегии на "другарите" - пенсии, власт, имоти, а на нас, лежалите по затворите репресирани от комунизма, отказват нищожна сума".

През 90-те години на 20-ти век и по-късно през годините на прехода много от останалите в страната репресирани са извършвали трудова дейност, но не са били социално осигурявани за осигурителен стаж от работодателите си. Тези обстоятелства обуславят невъзможност за тези категории репресирани да имат изискуемия от Кодекса за социалното осигуряване осигурителен стаж при навършването на възрастта за пенсиониране. Поради това те не могат, навършвайки възраст за пенсиониране, да кандидатстват за добавка към пенсията си съгласно ЗПГРРЛ. Добавката им се отказва от НОИ, тъй като нямат право на пенсия, към която тя да бъде добавена.

 

 

 

 

 

Коментари

  • Много е бил снизходителен Народният Съд.

    28 Апр 2024 8:13ч.

    Много.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно споделям мнението

    28 Апр 2024 8:22ч.

    на горният читател на този материал!Трябваше по сериозно да се подходи към цялата ни тогавашна фашизоидна буржоазия,да се ликвидират всите полицаи изключая криминална полиция,както и вражеските на новата власт военни!Сега нямаше да и я типове като Стоянович и о бозе почивните му родители които да бълват гадости по отношение на социалистическата ни държава!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мазето на Гешев

    28 Апр 2024 8:28ч.

    Не ни се занимава с изкукуригали пенсионери.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Със вас обаче ще има кой да се занимае

    28 Апр 2024 8:30ч.

    Запомни ми думата. Салот Сар ще ни завиди от онзи свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отче Ваш

    28 Апр 2024 9:53ч.

    Репресирани от комунизма ще си получат пенсиите от Държавния Департамент на Сатанинските Античовешки Щати, след победата на УСрайна !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    28 Апр 2024 9:53ч.

    Компенсацията трябва да е реципрочна, но в Чалгария нямаше лустрация и затова богаташите ни са комунисти правещи капитализъм !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мунчо

    28 Апр 2024 12:31ч.

    ,,Гласове", в интерес на обективната истина, следваше освен становището на изселилите се в Турция от т.н ,, голямата екскурзия", да бяхте публикували и ,,математиката", к'во искат аджеба като реална цифра в пари тез хорица. И, тогава става ясно, че ВЪОБЩЕ НЕ СТАВА въпрос за НИЩОЖНИ (!!!) помощи, а за отделни пенсии, значително по-големи от минималния праг за живот в BG, при това за същите тез "хорица", които .... НЯМАТ ИЗИСКУЕМИЯ ТРУДОВ стаж и ОСИГУРИТЕЛЕН принос за пенсиониране в България. Тези стаж и принос са го ДАЛИ за ...... Турция. А, като се сетя, че според исканията пак на тез "хорица", следва въпросните пенсии да се дават и на техни наследници, се сещам за наследниците на тез "борци срещу НРБ и комунизма", които взривиха вагона с деца и техните майки край гара Буково, взривиха бомба на гара Пловдив , взривиха бомба в хотел Сливен, поставиха бомба на плажа на КК ,,ДРУЖБА"- Варна. И тогаз ми кипват лайната. Ай сиктир !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милите те репресираните

    28 Апр 2024 8:16ч.

    По тази логика сега почти всички сме демократично репресирани и затова и на нас се полага пенсия към пенсията за стаж и старост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    28 Апр 2024 9:59ч.

    Съгласен съм с написаното от Вас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    28 Апр 2024 13:29ч.

    И аз съм репресиран:гонеха ме,ама наистина ме преследваха,за да вляза в БКП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    28 Апр 2024 8:20ч.

    Каквото и да си говорим, ПП+ДБ ги интересува САМО КАК ДА ПРИВАТИЗИРАТ ЛЕВА, защото ДРУГО за приватизация НЕ ОСТАНА! Парите не са средство опосрдствяващо размяната, а екзистенция за тези измамници, майцепродавци и шмекери които ни ги натресе зеленият чорап!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монархофашист

    28 Апр 2024 8:27ч.

    Цялата държава беше репресирана от сбъркан съветски болшевизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тебе на къра

    28 Апр 2024 8:28ч.

    на бели фарове

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    28 Апр 2024 9:12ч.

    А какво да кажем, ние, репресираните с малките пенсии за голям трудов стаж. Работили сме над 43-45 години, осигурявали сме се за всичките тези години и сега са ни "изчислили" пенсии малко над минималните, за да не попадаме в графата 525-526 лева. А през 1989-1990 година ние правихме протести срещу пенсиите на активните борци против фашизма и комунизма, за привилегиите , а сегашните КОМУНИСТИ, нарекли се репресирани искат същото. А както имаше измислени активни борциПФМ, така и сега има хиляди набедени като РЕПРЕСИРАНИ. Хайде, да им признаят тези 2-3...години, държали ги в социалистическите затвори, но защо пък по време на ДЕМОНОКРАЦИЯТА , вече свободни, не са се борили да ги осигуряват на получаваните заплати? Защото им е било добре, всичко да вземат на ръка, а простите като нас да се осигуряват върху истинската заплата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Апр 2024 8:31ч.

    Аз пък съм репресиран от капитализма, искам и на мен да ми плащате!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еврокомисар

    28 Апр 2024 8:58ч.

    Липсва ти кльона, открития лист, жителството, клисавия хляб и салама кучешка радост. И изложбата на Кореком.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Клисавият" хляб и саламът "кучешка радост"

    28 Апр 2024 9:04ч.

    бяха неизмеримо по-качествени от днешните демократични хранителни отрови. Имаше държавен КОНТРОЛ и БДС, които бяха утрепани от демократичните костолаци, че им убивали честния частен бизнес. Дано се пържите вечно в геената.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    28 Апр 2024 9:05ч.

    Аз пък имам глоби, такси, данъци и лихви, кът така че, репресиран откъдето и да го погледнеш! За клисавия хляб и кучешката радост да не говорим, че са в пъти по-добри от усраинско ГМО и палмовото масло, с което ни тровят днес! 😁

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • клисавият хляб

    28 Апр 2024 10:10ч.

    Да, защото храната беше "некачествена" преди 10-ти, затова нямаше дебели хора. А сега с "качествената" храна и децата са дебели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Еее има банани

    28 Апр 2024 13:05ч.

    Да клонът определено липсва и затова се превърнахме в разграден двор. Хубав хляб,салам,плодове и зеленчуци имаше при Тошо. Сега всичко е отрова. Добре ,че на село баба и дядо още ни захранват с истински неща. Сега има банани, ама и те не са като тия отпреди 40 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бял работник

    28 Апр 2024 9:09ч.

    Същите боклицо като комунетата, все гледат да увиснат на врата на данъкоплатците. Некой да бачка, а те само да лапат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    28 Апр 2024 9:14ч.

    До сега не се е случвало в никоя държава наследници на фашисти убивали невинни деца и жени, обикновени криминални престъпници, педофили и изнасилвачи, лихвари, главатари на банди, изпълнители на мокри поръчки и друга подобна измет да иска някой да ги овъзмездява заради законните присъди на престъпните им роднини. Висша античовешка наглост. Апропо, защо им е допълнителна пенсия при положение, че живеят в рая от доста време и са кадърни, трудолюбиви, можещи и никой не ги спъва да си разгърнат потенциала?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • репресирана и едра градска реститутка

    28 Апр 2024 9:17ч.

    и аз искам още!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Апр 2024 9:26ч.

    "Искал е да стане пилот или радист, но са му позволили заради произхода му." Ще се разплача.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В нашия блок имаше едно турско семейство

    28 Апр 2024 15:58ч.

    Бащата беше инженер, много симпатичен човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • същата работа

    28 Апр 2024 9:33ч.

    имаше специални привилегии и пенсии за “активните борци против фашизЪма”. Същото се мъчат да направят и сега-копи пейст. Само да спомена, че съм от семейство пострадали от комунизЪма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бял работник

    28 Апр 2024 9:43ч.

    Ами отивай да подаваш документи за наследствена пенсия тогава, може да те огрее.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    28 Апр 2024 10:47ч.

    Толкова много са репресирани, че са доживели здрави до днес.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой сра в гащите на Аланкоолу

    28 Апр 2024 10:54ч.

    Не ги били осигурявали при демокрацията след 1990г! ? Кой ми сра в гащите? Абеее Аланкоолу , нъл за това срутихте бае ви Тошо? Ми да сте си хванали частника за гушата,че не ви е осигурявал. Бае ви Тошо ви убутваше в университета с квоти , плащаше ви тИтюна по-скъпо,като монтьори вземахте луди пари, беше ви направил предприятия по селията, беше ви пратил доктори и учители...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    28 Апр 2024 11:15ч.

    Моляяя. пенсия ?!? За какво - че си вършил престъпления ?!? Що за наглост и безочие ?!? Обнародвайте присъдите на тия боклуци, за да стане ясно на всичко колко са били репресирани!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тотални измекяри

    28 Апр 2024 11:59ч.

    Сачева и като цяло мандатите на Тиквата положиха 20 г геноцид на работещите бедни и пенсионерите, и както винаги пред избори хвърлят кокал на избиратели. Толкова фалшива и измамна кохорта не сме имали. Така направиха и с добавката за Великден, въпреки че голяма част от възползвалите се пенсионери са реститути и за това не са работили. Тотално изчегъртване на зависимия крадец и престъпник Тиквата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гавра

    28 Апр 2024 12:10ч.

    Пенсия получават осигурявали се хора през годините и няма как някой, който не е плащал да ощетява и нарушава и без това разбрицаната ни пенсионна с-ма и за това са добавки от социалното. Мутрата и Шиши отново купуват на ангро избиратели предизборно за сметка на изработилите съвестно мизерните си пенсийки. Между другото и без това тези от НС имат критичен рейтинг заради работата си против суверена, да не си увеличават 4 пъти заплатите всяка година и да ги дадат тях като едни "истински" българи, мислещи както винаги натъртват за хората

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Апр 2024 12:16ч.

    какви репресирани затова сега искате пари от къде да знаем какви сте може да сте крадци на тухли и керемиди пари за уж идеология за борба против злото не ви е срам и това в 21 век да искате пари кои ви е гонил от българия та с такава злоба напуснахте и сега ще искате паспорти и пари не трябва да гласувате и да вкарвате в нс мафията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Of еврокомисаря

    28 Апр 2024 12:17ч.

    имаш грешна информация за живота при комунетата. Строихме и работихме , за да има какво да се приватизира, окраде и подложи на разруха, благодарение на такива като тебе - за да имаш пари за суджуци и проститутки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скромни бе!

    28 Апр 2024 12:55ч.

    Репресираните като активните борци едно време - постоянно се увеличавате , вместо да намалявате. Активните борци вземаха добавки към пенсиите , а тия "скромни" - цели пенсии без стаж искат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    28 Апр 2024 13:02ч.

    ами как псевдоелита на дпс е завършил висше образование имаше процент за прием на младежи от смесените раиони така че не лъжете че не сте могли да следвате

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    28 Апр 2024 17:11ч.

    Малко са българите, които знаят грозната истина - България е а първо място в Европа по брой на репресираните! Всичко започва още в онази далечна 681 година. Своенравният Аспарух решава да премине Дунава. Набързо и насила са мобилизирани хиляди младежи. Партийни секретари и Токту милиционери обикалят селата и пионуждават родителите на мобилизираните да им осигурят расови коне, вносни амуниции, саби, копия и и храна за изпът. Насилствено са мобилизирани и най-красивите девойки. По-късно те са принудени да проституират в новосъздадените армейски пулибчни домове около Плиска и Преслав. Мобилизирани са и хиляди строители специалисти. По заповед на хана и под управлението на колобър инж. Кормисож те строят АЕЦ с мощност 2 GW. Сред строителите на обекта е и арматурчикът Юмер Карадавул, български турчин, който през 692 г. е осъден на 15 години затвор по политически причини. Ето че днес научаваме името на неговия правнук - Исмет Исмаил Топалоглу. Подобно на прадядо си той също е репресиран. Исмет разказа пред "Гласове", че е израснал като единствено турско момче в цялата махала в Мастанли, Момчилград по днешному. Мечтаел да стане пилот, полярен изследвател, радист или поне цирков дресьор на хищни мравки. Не му позволили заради турския произход. А щом разбрали, че се е сдобил с късовълнов предавател и чрез него предава сведения за изтребителите от базата в Узунджово го арестували. Осъден бил на 15 години и изпратен в затвора Ески Загра - същия, където преди векове лежал прадядо му Юмер. Днес Исмет е склонен да прости на комунистическките си мъчители. Най му е тъжно, че милиционерите са конфискували дресираните му мравки. Мъчно му и за това, че не са му позволили да замине за Антарктида в експедицията на проф. Пимпирев. "Защо така, бе аркадаш? - недоумявя Исмет - Та моето кересте е 32 сантима, 12 по-дълго от това на Пимпиреца!" - недопумява Исмет, а очите му се пълнят със сълзи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ванчо Ванчев

    29 Апр 2024 19:12ч.

    От промяната ще се възползват 5 хиляди етнически Българи само хиляда Турци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи