Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ на Индия

Рекордни цени на пшеницата след забраната за износ на Индия

Цените на пшеницата достигнаха рекордни нива в понеделник след решението на Индия да забрани износа ѝ, тъй като горещото време засяга реколтата, предаде АФП. Цената се увеличи до 435 евро за тон при отварянето на европейските пазари.

Глобалните цени на пшеницата вече се увеличиха заради опасения за доставките след началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, тъй като преди това Украйна осигуряваше 12% от световния износ. Този ръст допълнително бе подхранен от недостига на торове и лоши реколти, като доведе до глобално увеличение на инфлацията и растящи опасения от глад и социални безредици в по-бедни страни.

Индия, която е вторият по големина производител на пшеница, обяви в събота, че забранява износа след най-горещия март, откакто се правят измервания. Делхи обяви, че различни фактори, включително по-слаба реколта и по-високите глобални цени, означават, че тя трябва да се безпокои за продоволствената сигурност на своето население, наброяващо 1,4 милиарда души.

Сделките за износ, сключени преди забраната за износ от 13 май, ще бъдат спазени, но за бъдещи доставки ще е необходимо правителствено разрешение. Експорт все пак може да бъде осъществен, ако Делхи одобри искания на други правителства с цел за "посрещнат нуждите си по продоволствена сигурност".

Индия, която притежава значителни буферни запаси, по-рано бе заявила, че е готова да помогне в попълването на някои дефицити, причинени от войната в Украйна. Забраната за износ на Индия бе остро критикуване от Г-7, които казаха, че подобни мерки "биха влошили кризата" от растящите цени на стоките.

 

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Индия играе

    16 Май 2022 14:15ч.

    в отбора на Изтока

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    16 Май 2022 14:25ч.

    " Индия бе остро критикуване от Г-7, които казаха, че подобни мерки "биха влошили кризата" от растящите цени на стоките" ХАХА Г-7 ще има още да плачат. Ми махнете санкциите срещу Китай, Русия, Иран, Куба, Сирия, Северна Корея и т.н. и си оптворете пазарите де ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А реколтата от Украйна Европа ще я гледа по телевизията

    16 Май 2022 14:25ч.

    И ще преглъща. А колко време ще отнеме на гостите от Магреба, Близкия и Средния Изток да се сетят, че в мазето на всяка джамия НАТО им е подготвило арсенал? Да не говорим, че там вече има и Стингери от Украйна...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввв

    16 Май 2022 14:26ч.

    Глад и студ и най-вече беднотия при Г7, който каквото си е надробил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    16 Май 2022 14:27ч.

    Една глобална криза на храните ще помогне на Русия да смаже ЕС, който ще бъде залят от милиони мигранти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глобалните цени на пшеницата вече се увеличиха заради опасения за доставките след началото на инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари, тъй като преди това Украйна осигуряваше 12% от световния износ.

    16 Май 2022 14:33ч.

    Сатанистки спекулативни номера ! Украина е едва на 6-то място в света като експортьор на пшеница ! Пред нея са - 1 Русия 2 -Канада 3-САЩ 4-Франция 5- Австралия ! Никоя от тези страни не е обявила намаление на производството или експорта. Логично е дори да "отхапят" от украинския пазарен дял... Така че борсовата криза и паника е СПЕКУЛАТИВНА. Цели се хаос и създаване на глад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 14:48ч.

    Не е спекулативно, а е реално. Цената за една година скочи повече от два пъти. Русия НЯМА да продава на неприятелски държави. В Украйна най-много пшеница се жъне в Донбас, а новите републики не са признати. ЕС изнася доста пшеница - внася по-малко. Внася много царевица, предимно от Украйна. В неприятелските държави е и Япония, която внася над 5 милиона тона пшеница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 14:37ч.

    Индия изнася много малко пшеница. Защо тогава забранява износа? Защото цената на пшеницата скочи значително и някои в Индия би могло да се полакомят да спечелят от износ. Държавата забранява за да не остане народа без хляб. От това трябва да се поучат политиците в България. Фирми за огромна печалба ще изнесат българската пшеница.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си

    16 Май 2022 16:53ч.

    България е рай и би била по-богата от Швейцария, ако беше Народна република, а не на наши и чужди изедници. България преди капиталистическата измама с "демокрацията" си осугуряваше на 100% всички храни и консерви, и изнасяше животински и хранителни продукти в целия СИВ (основно в СССР), в Западна Европа и в Близкия Изток....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако от световния пазар отпаднат 12 % (Украина) , логично е...

    16 Май 2022 15:07ч.

    ...цените да се повишат с 12 % , и то само в началото, а после , при увеличен компенсаторно добив от другите големи играчи , цената да се уравновеси напълно. Фактът че това не става, цените се удвояват и утрояват ... показва именно спекулация ! Сам казвате , че удвояването на цената е от една година - значи няма никаква връзка с войната в Украина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 16:19ч.

    Цената скочи повече от два пъти сравнено с днешна дата преди година, но големият скок е в краят на февруари, тази година. https://tradingeconomics.com/commodity/wheat

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Май 2022 15:54ч.

    русия приватизира зърното на украина продава го и си компенсира една част от откраднатото от запада имущество и финанси сега почва 2 част от веселбата глада

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 16:20ч.

    Как успя да измислиш тази глупост?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    16 Май 2022 16:22ч.

    Бабо, знаеш ли разликата между приватизира и национализира?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС изземва зърното на Украйна

    16 Май 2022 16:58ч.

    Бабче, още ли не си видяла ТВ-кадрите с безкрайните колони от украински камиони, натоварени със зърно за ЕС, чакащи да разтоварят на дунавски кораби в Молдова?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи