Регионалният министър за катастрофата с Кирил Петков: Никой не би укрил нищо, ремонтът на пътя е бил възложен на 13 май

Регионалният министър за катастрофата с Кирил Петков: Никой не би укрил нищо, ремонтът на пътя е бил възложен на 13 май

Мисля, че всички знаем какво е състоянието на пътищата - всички пътуваме, шофираме по тях. С една дума състоянието е незадоволително. Това коментира в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. На среща с ръководството на АПИ и с областните пътни управления в страната тя е възложила да бъде изготвен анализ в рамките на една седмица, за да се знае къде трябва да се планират належащите ремонти. Коритарова коментира и преасфалтирането на пътния участък, където стана тежката катастрофа с кола на НСО край Аксаково, при която загина човек. Тя посочи, че има пропуски в работата и затова директорът на Областното пътно управление във Варна е отстранен от работа, но ремонтът е бил възложен още на 13 май.

Едни от основните действия, които ще бъдат предприети е осигуряване на безопасност на критичните точки на пътната инфраструктура, почистването на треви и храсти, възстановяване на пътната маркировка и липсващите пътни знаци, премахване на елементите, които пречат на видимостта на кръстовищата, поясни Коритарова. 

"Състоянието е критично навсякъде. Социалните мрежи изобилстват със снимки, които фокусират нередности по пътищата. Затова нашата цел е да можем максимално бързо да предприемем най-неотложните действия. Пътищата няма да се оправят с магическа пръчка и за кратък период от време, но трябва да се започне тяхното поддържане", добави регионалният министър. 

По думите ѝ, пътищата у нас не са ремонтирани през последните три години. В този период няма действащи договори за текущо поддържане на пътищата. "Извършвани са само аварийни ремонти, но за съжаление и там финансовият ресурс вече е изчерпан. Затова първото нещо, което съвсем отговорно реших беше възстановяването на работата за избор на изпълнители", обясни Виолета Коритарова. 

МРРБ трябва да плати 200 милиона лева на строителни фирми за извършени дейности по договори за пътно поддържане, а лихвите по тях са още почти толкова, уточни Коритарова. 

Регионалният министър каза още, че автомагистрала "Тракия" има нужда да се ремонтира в участъци в областите Сливен и Ямбол, но това ще стане след края на активния туристически сезон, за да не се създават тапи по пътищата и да няма задръствания през лятото. 

Коритарова коментира и преасфалтирането на пътния участък, където стана тежката катастрофа с кола на НСО край Аксаково, при която загина човек. Тя посочи, че има пропуски в работата и затова директорът на Областното пътно управление във Варна е отстранен от работа, но ремонтът е бил възложен още на 13 май.

"Действително в участъка на пътя Варна - Добрич на територията на област Варна са предвидени през май да бъдат извършени ремонтни дейности. Възлагането е още на 13 май, т.е. далеч преди случилото се ПТП. Мисля, че никой не би укрил нищо по този случай. Важното е да се разбере обективната истина за този трагичен инцидент. И ние, и прокуратурата ще свършим отговорно своята работа, за да разберем причините за поставянето на асфалта", поясни тя.

В края на юни започва основен ремонт на "Дунав мост" край Русе. Според регионалния министър, съоръжението не е ремонтирано 70 години, а движението ще става само в една лента, което вероятно ще доведе до затруднения в трафика.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

 • "— Вие познавате Хустов?"

  26 Май 2024 10:44ч.

  "— Вчера във вашия кабинет зърнах за миг този индивид, но ми беше достатъчен само бегъл поглед към лицето му, за да разбера, че е мръсник, интригант, нагаждач и подлизурко."

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  26 Май 2024 10:47ч.

  Що ни прави на баламурници. Първо асфалтирано е само парчето със следите. Второ това че е било запланирано на 13.05 не значи че не може да се отложи до завършването на всички следствени действия. Още повече че според хора пътували там пътят е бил нормален.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тетка

  26 Май 2024 11:29ч.

  Малоумна лелка с мутра като продавачка на зарзават на женския пазар. Каквато, всъщност, може би е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • заПек анов

  26 Май 2024 11:37ч.

  Всички решения, които "вземат" случайно попадналите във властта негодници, са единствено правилните и възможни! Други са невъзможни! Да им целуваме ръцете и да им благодарим за всеотдайните грижи!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • CMEXXX

  26 Май 2024 12:43ч.

  пача, ти ли си толква тъпа или нас ни мислиш за толкова тъпи ?!?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • истина

  26 Май 2024 12:52ч.

  нагла , корумпирана и абсолютно нееадекватна-сложена да маже и краде, ако се наложи и да бъде отстреляна БЕЗ КРАДЕНОТО

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  26 Май 2024 13:54ч.

  Има явно правила в играта, ГЕРБ може да ги дялка ППтата с истории за фалшифицирани документи, но за предизвикана смърт и за това как се злоупотребява с НСО се мълчи. На всеки може да се случи, особено ако е от управляващата класа и техните близки. Няма как, ще се замазва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  26 Май 2024 14:35ч.

  Е, даже аз предположих, че ще го изкарат планов ремонт със задна дата. Колко съм правил подобни номера!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тцъ, тцъ, тцъ.

  26 Май 2024 14:56ч.

  ремонтът бил планиран цял ден преди белята.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЩО,

  26 Май 2024 16:15ч.

  не си замълча, ма?... Щеше да е по-мъдро... Тия опити за обяснения, за легитимация... Ако , СЛУЧАЙНО е било така( МАКАР , ЧЕ НЕ Е), нали тогава, с оглед на станалото ТРЯБВАШЕ ДА ОТМЕНИТЕ "ПЛАНИРАНИЯ" РЕМОНТ?!... Мизерници, един до друг, БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЯ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • паф

  26 Май 2024 17:07ч.

  ...цирк "буш"...но едно народа вече знае - киро не само е лъжец, но и убиец!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ма...

  26 Май 2024 22:54ч.

  Гръмни се ма... смърделнице.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи