Регионалният министър оневини ГЕРБ за "тънките" магистрали

Регионалният министър оневини ГЕРБ за "тънките" магистрали

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министърът на регионалното развитие Андрей Цеков оневини строените по времето на ГЕРБ магистрали, които според предшественика му арх. Иван Шишков се оказаха "тънки". Най-фрапантния случай беше с изследването на Северната скоростна тангента, когато се оказа, че около една трета от асфалта липсва, според служебната власт.

Сега обаче се очаква, че служебното правителство е взимало проби без да спазва утвърдената методика на Института за пътища и мостове. Това на практика означава, че при констатирана намалена дебелина на настилката, държавата не може да предяви претенции, каза министърът на регионалното развитие Андрей Цеков пред Нова телевизия.

По тази причина сега отново ще се прави "образна диагностика" на магистрали и пътища с помощта на скенер и георадар, допълни той.

Първо ще се проверяват трасетата, които са в гаранционни срокове, за да може при евентуална установена нередност, държавата да отправи искове срещу строителите, каза Цеков.

Новото обследване на пътища и магистрали се очаква да започне до месец. То ще бъде по официално утвърдената методика на Института за пътища и мостове. Ако диагностиката покаже намалена дебелина на асфалтовия слой, ще бъдат взети ядки съгласно методиката - през определено разстояние от всеки участък, каза регионалният министър.

Той обясни, че взетите ядки асфалт от предходния екип на Министерството на регионалното развитие са били единични, от участъци с изтекъл гаранционен срок и не по официално утвърдената методика на Института за пътища и мостове.

Служебната власт официално съобщи за взети проби от магистрала "Тракия" в района на Стара Загора, Северната скоростна тангента и т.нар. нулев лот на магистрала "Хемус". В края на март арх. Шишков обеща след парламентарните избори през май да съобщи резултатите от проверките, но това така и не се случи. Вместо това периодично се изнасяше информация по колко сантиметра от асфалта липсват.

Публично не стана ясно дали арх. Шишков е взел проба от път, който е в гаранция или от някой от строящите се в момента участъци на магистрали.

Магистрала "Хемус" стига до Плевен в края на 2025 г.

Магистрала "Хемус" между София и Варна продължава да стои на трупчета. "В последните две години и половина по магистрала "Хемус" не се строи реално", каза Андрей Цеков. Според него това е така, защото нито един негов предшественик не е имал смелостта да погледне фактите такива, каквито са.

Довършването на започната по времето на социализма магистрала, която да стигне до родното място на Тодор Живков - Правец, беше възложено по времето на третото правителство на ГЕРБ. Това стана с два договора с вътрешно възлагане подписани в края на 2018 г. и 2019 г. Те бяха между пътната агенция и държавната компания "Автомагистрали", която на свой ред подписа договори за доставка на услуги и техника с големите строителни компании, избрани по неясен начин.

След падането от власт на ГЕРБ строителството на магистралата спря. Причината беше, че начинът ѝ на възлагане вече бе определен като порочен, открито бе и незаконно строителство. МВР пък разкри за изнесели милиони в чували, а прокуратурата повдигна обвинения на десетина души, предимно теглилите парите от банките. В същото време авансите за "Хемус" се оказаха инвестирани в луксозни хотели и воли и изнесени в Обединените арабски емирства. h

За дострояването на "Хемус" ГЕРБ отпусна 2.7 милиарда лева. Но сега се оказва, че тези пари не стигат. Към момента цените, на които са сключени договорите не отговарят на пазарните условия и ще се наложи индексация, каза регионалният министър. По думите му ще са необходими около 600 млн. лв. допълнително за индексиране на цените.

Два са вариантите за завършването на аутобана. Едната е държавата да поеме риска да загуби авансите за над 1 млрд. лв. или да търси начин да "санира" допуснатите закононарушения така, че да продължи строителството по вече сключените договори, каза Андрей Цеков.

Според него най-добрият вариант е сега чрез законодателни мерки да се даде възможност да продължи строителството.

"В момента се работи малко в първите три участъка на магистралата, за които са сключени договори през 2018 - 2019-та година. Първият участък е готов на 76%, втори и трети - на около 40%. Това означава, че в рамките на следващите две години, в края на 2025-та година, може да са готови още около 80 км от аутобана", каза Цеков.

Според него магистрала "Хемус" е показателен пример за това как не трябва да се осъществява магистрално строителство. Ако са били съблюдавани законът и общественият интерес, "Хемус" отдавна щеше да е построена, смята Андрей Цеков.

Докато беше премиер Бойко Борисов многократно обещаваше от София до Варна да се пътува по магистрала през 2024 г. Сега за нов пусков срок не се говори, а само "евентуално", че може да стигне до разклона за Плевен/Ловеч до края на 2025 г.

Магистрала "Струма" през дефилето по ново трасе

Продължават усилията за намиране на решение и за завършването на магистрала "Струма". В момента се работи по вариант за запазване трасето по източния склон на Кресненското дефиле и се търси алтернативен маршрут в обратната посока извън дефилето.

"Идеята е досегашният път да бъде запазен като локален между населените места, така ще се запази и биоразнообразието в района", каза регионалният министър.

По думите му веднага щом Европейската комисия одобри този вариант, до края на тази година може да започне проектирането.

Трасето трябва да се изгради до 2027-ма година, каза Цеков. Той допълни, че по този начин ще се даде възможност за алтернативно транспортно решение в региона.

Регионалният министър обеща строящият се от няколко години участък от магистрала "Европа" до границата със Сърбия най-после да бъде завършен в края на годината.

Разширяване на "Тракия" между София и Пловдив

Вече са започнали предпроектни проучвания за разширяване на магистрала "Тракия" между София и Пловдив, каза Андрей Цеков.

По думите му след това трябва да се извървят процедурите по оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) и проектиране. Реалистично до строителство на допълнителни ленти може да се стигне най-рано след 3 години, прогинозира Андрей Цеков.

Идеята за разширение на магистралата от София до Бургас в най-стария участък до Пловдив беше лансирана за пъри път по времето на правителството на Пламен Орешарски. За последно беше рефрешната от служебната власт, но реално до момента няма направено нищо за реализацията ѝ.

Източник: mediapool.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • forsvaret

    21 Авг 2023 20:38ч.

    Ами направи дебели магистрали.... трета година нищо не се строи, нито се ремонтира.... Хайде да те видим. Герберите крадяха но строиха и построеното остава и се вижда. Вие с РРадев какво направихте за 3 години, покажете поне метър дебела магистрала или две тухли сложени някъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жорката

    21 Авг 2023 20:40ч.

    То ще се строи... ама отидоха у ряката 3-те процента дефицит

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Leto

    21 Авг 2023 20:53ч.

    Виждало се било?! Абе идете си прегледайте очите! Освен безобразия, друго не се вижда. Другото е пълна разруха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • отвратен

    21 Авг 2023 22:41ч.

    То, щото на Борисов магиистралите/?/ са с много дебел асфалт, нали! Похарчени милиарди, резултатът - катастрофален!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    21 Авг 2023 22:43ч.

    ПРОВЕРЕТЕ НЕ САМО МАГИСТРАЛИТЕ НО И ДРУГИТЕ ОСНОВНИ РЕМОНТИ. ПО ТАКЪВ ПЪТ ПРЕМИНАВАМ МНОГО ЧЕСТО И ДЕБЕЛИНАТА НЕ Е ПОВЕЧЕ ОТ ДВА САНТИМЕТРА. ТОЗИ ПЪТ ГО ПРАВЕХА ПРЕДИ 4 ГОД. ТАЗИ ГОДИНА ОТНОВО РЕМОНТ. КОЛКО ТРЯБВА ДА БЪДЕ ДЕБЕЛИНАТА НА НОВИЯТ АСФАЛТ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запознат

    21 Авг 2023 21:06ч.

    Всеизвестен факт е че в България асфалта се изпарява в жегите. Закон на сглобката, дебелината на асфалта расте правопропорционално с изпирането на Буци .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:36ч.

    Без коментар. Мързи ме да пиша за всичките му роднини до девето коляно. Без да подбирам по пол.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    22 Авг 2023 0:25ч.

    А знаеш ли колко пола има? Сигурно вече са повече от роднините му.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доколкото разбрахме,

    21 Авг 2023 21:47ч.

    тия, дето щяха да чегъртат гербавите от властта и понастоящем са коалирани с тях, търсят "чрез законодателни мерки да се даде възможност да продължи" корупционната гербава практика, но вече и с тяхно участие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    21 Авг 2023 21:49ч.

    Тия от Дабъл Пъ-то вече нямат обяснение за какво ги има. На Боко магистралите са супер, съдебната реформа свърши с Гешев и конституционалиста Пеевски, закона за домашното насилие е само от мъж към жена ?. Пълни нещастници и некадърници, дано импийчнат Радев, та да стане завършена кашата им, понеже не се усещат, че са на ръба. Еднодневки на килограм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • The Man With No Name

    21 Авг 2023 21:56ч.

    В новата българска история имаме 5 преврата и още толкова контрапреврата. И вечен плач за цвета на Нацията. Ако питате мен-малко се е клало.Не кат в старата-52 боилско рода, с родата, слугите,добитъка и канарчето след златните рибки....и почваш начисто.Ако има рецидив-избождаш очите на сина си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    21 Авг 2023 22:29ч.

    ХАХАХАХА - че как няма да оневини тиквата, след като тоя беше в Главболгарстрой!!! Строителната мафия има министър, събудете се!!!! Предстои здраво крадене и промяна на закони, в ущърб на обществото!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Тръмп

    22 Авг 2023 0:27ч.

    А Главболгарстрой е обственост на... Точно така! Позна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    22 Авг 2023 0:40ч.

    Доста по-сложно е! Крадат се здраво милиарди от 20-на фирми! Не е само боко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Политически Пирати"

    21 Авг 2023 23:20ч.

    Перем, Препираме. Пачки прибираме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не сме народ,не сме народ,А...

    21 Авг 2023 23:22ч.

    МЪРША!!!!ТО ВЕЧЕ и мърша НЕ ОСТАНА!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    21 Авг 2023 23:22ч.

    Те магидтралите не са магистрали , а скоростни пътища. Каво стана с мостовете над Дунава. От къде ще минават танковете за Украйна? А тунелите под Балкана, някоклко щяха да бъдат? Харвадски популизъм. Образованието на харвадците е стигнало само до маркетинга и то до фалшивите реклами. На практика нищо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    21 Авг 2023 23:23ч.

    Те магистралите не са магистрали , а скоростни пътища. Каво стана с мостовете над Дунава? От къде ще минават танковете за Украйна? А тунелите под Балкана, някоклко щяха да бъдат? Харвадски популизъм. Образованието на харвадците е стигнало само до маркетинга и то до фалшивите реклами. На практика нищо....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иво

    22 Авг 2023 0:26ч.

    Тук има част от отговорите: https://dnes.dir.bg/politika/radostin-vasilev-razprostrani-tseliya-5-chasov-zapis-ot-natsionalniya-savet-na-pp

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Днеска.....

    22 Авг 2023 3:55ч.

    по изключение слушах радио ( не в колонията) и говореха за техните магистрали и за големите жеги и последствията от тях.Таки ги строят че независимо от жеги и натоварвания, да се налага ремонт 1 път на 10-15 години интервал.Жалка картина в колонията и вместо да си гледат в кочината, седнали да търсят кусури на Русия и да подкрепят нацистка уСрайна. Нищо ви няма и дано скоро ви сринат икономически като в уСрайна ( не че сте цъфнали и вързали и сега).Никакъв туризъм...инфлация и бедност повсеместно.Само така ще оцените какво сте имали и какво сте загубили с тия фашисти начело и тия сатанисти задокеански!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Торкемада

    22 Авг 2023 11:34ч.

    Господ ще си познае праведните!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    22 Авг 2023 12:45ч.

    Две неща стават ясни: 1/ Потвърждава се максимата, че всяко идиотско деяние има своето философско оправдание и 2/ Фактът, че грабежът на държавни пари покрай "изграждането" на пътната ни инфраструктура ще продължи, както преди, а може и по-усилено...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи