Редица мюсюлмански страни осъдиха посещението на израелски министър на Храмовия хълм в Йерусалим

Редица мюсюлмански страни осъдиха посещението на израелски министър на Храмовия хълм в Йерусалим

Редица мюсюлмански страни осъдиха посещението на новия израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир на Храмовия хълм в Йерусалим, предадоха световните агенции. Втората интифада избухна през 2000 г., след подобно провокативно посещение на Ариел Шарон, който по това време оглавяваше израелската опозиция, припомня БТА.​​​​​

"Министерството на външните работи на Кралство Саудитска Арабия осъжда провокативното действие на израелския официален представител, който щурмува комплекса (на джамията) Ал Акса", се казва в изявление на ведомството, цитирано от Ройтерс. 

Обединените арабски емирства (ОАЕ) също осъдиха посещението и го определиха като "щурм".

"Египет потвърждава позицията си, че не приема каквито и да било едностранни мерки, които нарушават юридическото и историческото статукво в Йерусалим", се казва в изявление на египетското министерство на външните работи, цитирано от ТАСС. 

Турция, която в последно време работи за нормализирането на обтегнатите си отношения с Израел, също осъди "провокативните действия" на Бен-Гвир. "Призоваваме да се действа отговорно, за да се предотвратят подобни провокации, които биха нарушили статута и светостта на религиозните обекти в Йерусалим и биха довели до ескалация в региона", заяви турското външно министерство, цитирано от АП.  

Днес израелският крайнодесен министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир направи кратко посещение в комплекса на джамията Ал Акса в Йерусалим. Мястото е свещено както за евреите, които го наричат Храмовия хълм, така и за арабите, сред които е известно като Благородното светилище.

Бен-Гвир е посещавал обекта няколко пъти, докато е бил депутат, отбелязва Франс прес. Той обяви намерението си да отиде до комплекса и след встъпването си в длъжност като министър - нещо, което палестинското ислямистко движение Хамас определи като "прелюдия към ескалация в региона".

"Израелското правителство няма да отстъпи пред една отвратителна и насилническа организация", заяви Бен-Гвир след посещението си, като увери, че заплахите няма да го разубедят.

Администрацията на обекта е ръководена от мюсюлмани, но Израел отговаря за сигурността на комплекса. Между двете страни има споразумение, което позволява на евреи да посещават джамията, но не и да се молят в нея, отбелязва ДПА. То обаче многократно е било нарушавано. Няма данни Бен-Гвир да се е молил днес в джамията, посочва Ройтерс.   

Новият израелски министър на националната сигурност нарече въпросната спогодба "расистка" и "дискриминационна". От своя страна палестинците обвиняват Израел, че се опитва да разшири контрола си върху свещените места в Йерусалим.

Втората интифада избухна през 2000 г., след подобно провокативно посещение на Ариел Шарон, който по това време оглавяваше израелската опозиция.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи