Разрушителното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земния трус преди три години

Разрушителното земетресение в Турция е над 30 пъти по-силно от земния трус преди три години

Днешното земетресение е над 30 пъти по-силно от земетресението, регистрирано преди три години, на 24 януари 2020 г. в източната част на този разлом, довело до 40 убити и над 1600 ранени, съобщава БТА.

Разрушително силно земетресение с магнитуд 7,8 бе регистрирано тази нощ в 3:17 часа българско време на границата между Турция и Сирия, в близост до градовете Адана и Алепо. Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщават сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН).

Броени минути след основния трус са регистрирани два силни последващи трусове (афтършока) с магнитуди 6,7 и 5,6, които са причинили още повече разрушения и паника в засегнатия регион. Вълната от вторични трусове продължава и в момента, информират от НИГГГ-БАН.

Картата, източник www.gfz-potsdam.de, показва разпределението на земетресенията в района на Егейската и Анадолската микроплоча, както и големината и посоката на регистрираните движения в резултат на изпитваните напрежения в региона, поясняват сеизмолозите от НИГГГ-БАН.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • rusnak

    06 Фев 2023 12:14ч.

    H.A.R.P.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тц !

    06 Фев 2023 12:28ч.

    HARP действа в атмосферата. Под земята са "началниците" на сатанистите, НЕхората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • докога ще прикриваме неконвенционалните ядрени удари на определени всеизвестни подпалвачи на войни?

    06 Фев 2023 12:27ч.

    А иранското земетресение преди няколко дни, свързано точно като по поръчка с израелския БПЛА-удар, него що не го коментирахте "сеизмологически", да ва е*ва в естествениците поръчкови извратени?! Две случайности вече много ни дойдоха, та затуй и не вярваме в "естественически" обяснения, а по-скоро в ролята на бесовете спрямо всяка възможна причинност и събитийност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цру то не

    06 Фев 2023 12:30ч.

    Спи. А уж Запада западал. Няма такова дъно като рубладжийското.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • е, и какво искаше да кажеш сега?

    06 Фев 2023 12:35ч.

    Ами именно щот запада, прибягва до подмолно неконвенционални оръжия и терористично ориентирани методи за съпротива (отлагане) на неминуемото, което ще го застигне в обозримо бъдеще. така се постъпва от отчаяние, защото красивите, ала клиширани приказки и лозунги, повече не хващат дикиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи