Расмусен: НАТО не, но страните му воюват в Украйна

Расмусен: НАТО не, но страните му воюват в Украйна

Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обяви в Европейския парламент, че всяка държава член на Алианса решава сама дали да изпрати войски или въоръжение в Украйна, но в мнозинството страните са ангажирани в конфликта, без това да засяга пряко организацията.

Това заяви той в отговор на въпрос на българския евродепутат Елена Йончева, която е член на подкомисията по отбрана, по време на изслушването му в ЕП заедно с началника на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак, които представиха пред ЕП инициатива наречена “Киевски договор за сигурност”, съобщиха в комюнике от законодателното събрание.

“Господин Расмусен, до каква степен очаквате ЕС и НАТО да се ангажират с войната в Украйна? Ако изпратените танкове не обърнат хода на военните действия, както и евентуалното изпращане на военни самолети, очаквате ли включване на военни сили от страните членки на НАТО? И кои ще бъдат първите държави, от които ще се очаква такава помощ? Можем ли да говорим за Полша, Румъния и България?”, попита Елена Йончева.

Тя поиска открит отговор дали ЕС и НАТО имат стратегия как да бъде спряна войната. Влиза ли Европа във война с Русия или вече сме във война, попита още Елена Йончева.

“НАТО едва ли ще изпрати войски. Не мисля, че ще го видим. Но всяка държава решава сама за това, както и каква помощ оказва на Украйна. Според международното право - чл.51 от устава на ООН, Украйна има право да поиска помощ, а държавите - да предоставят”, отговори на въпроса є Андерс Фог Расмусен.

“НАТО като цяло не е част от войната в Украйна. Отделните държави - по-малко или повече са част от войната, не трябва да го крием. Това е позволено от международното право”, е позицията на Андерс Фог Расмусен. Инициативата му предвижда няколко стъпки, с които Украйна сама да гарантира сигурността си. Сред тях - изграждане на силни военни способности на Киев, разширяване на сътрудничеството между разузнавателните служби, обучение на военнослужещи от страна на НАТО и ЕС, възстановяване и развитие на индустрия в Украйна, която да произвежда сама необходимото є въоръжение.

Украйна трябва да получи всичко, което поиска. Не бих изключил нищо, каза Андерс Фог Расмусен. Иначе, според него, Путин ще знае докъде може да продължи. Не смятам, че преговорите ще решат изхода на война. Това ще се случи на бойното поле, допълни той.

 

 

Коментари

  • Миро

    01 Фев 2023 21:11ч.

    Явно ни смятат за идиоти. Що Расмусен, що Столтенберг - един дол дренки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поредните глупости

    02 Фев 2023 11:57ч.

    на една безотговорна кукла.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Украйна трябва да получи всичко, което поиска."

    01 Фев 2023 21:29ч.

    Дайте им на тия фашаги атомна бомба и поощрете режимът да я използва, когато види, че губи на бойното поле. Обезумяването при атлантогейтаците е пълно, вразумяване е невъзможно. Някой трябва да му обясни на този, че режимът в Украйна е нелегитимен, защото гони хората като стадо овце по улици и стъгди, за да ги праща като пушечно месо на фронта, въпреки нежеланието им. Фактически Западът прави опит да накара руския свят да се самоизтреби. Това, разбираемо, не може да продължава дълго и трябва рязко, но и напоително да им се каже. Ако не схващат, покривката на масата ще бъде обърната наведнъж, заедно с посудата и гозбите - и ... край на веселата част.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пълна шизофрения

    01 Фев 2023 21:31ч.

    Но проблемът не е в Монс, не е в НАТО. Проблемът е в Кремъл и в кекавите и мекушави действия на Путин... Представете си как Сталин, или дори Хрухчов , биха реагирали на подобна наглост ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    01 Фев 2023 22:00ч.

    Този път истинската война е за основата на западната сила. Там е жестоката битка. Русия държи ръцете на запада докато другите се развържат и махнат вампирските абокати. Южна Америка вече си има нейна валута. Африка мина на класическа музика. Арабите се гаврят с УСА. За Китай да не говорим... От цялата работа ДА МУ МИСЛИМ НИЕ! Батковците са си оплели кошниците, само авропата глътна вода. Не че е имало някога такова животно... ДА СЕ СТЯГАМЕ! НИКАКВА НАМЕСА ВЪВ ВОЙНАТА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Расмусен: НАТО не, но страните му воюват в Украйна

    01 Фев 2023 21:34ч.

    Когато биеш някого, винаги можеш да го отречеш, ти не го биеш, само ръцете ти го правят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То и с ебането е така

    01 Фев 2023 21:36ч.

    Ако няма любов, а е само секс, ти не участваш, само оная ти работа го прави.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно, а когато Русия удари яко нападналия я член, трябва ли да важи член 5 за онези страни в НАТО които не воюват с Русия???

    01 Фев 2023 22:05ч.

    Понякога НАТО-вското ръковотство изумява със своя логически ДЕБИЛИЗЪМ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    01 Фев 2023 21:35ч.

    Всичко ще си кажат и всичко ще получат по главите си Расмунсен и сие - каквото са заслужили. Путин разбра, че няма накъде да мърда, от него се иска да удря безпощадно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ето с какво циничният Запад планира да продължи изнудването, тоя затова ги приказва такива нагли

    01 Фев 2023 21:40ч.

    Разкритие: Киев вече иска от Запада и ядрени оръжия - https://blitz.bg/svyat/razkritie-kiev-veche-iska-ot-zapada-i-yadreni-orzhiya-video_news934713.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Примерни действия на Москва, без да натиска копчето на Армагедона

    01 Фев 2023 21:44ч.

    1-Повишаване степента на готовност на Стратегическите Ядрени Сили на РФ , такава до сега НЕ Е ЗАДЕЙСТВАНА ! 2-Излизане на Русия от мораториума за подземните ядрени опити и извършване на серия от такива на полигона в Нова Земя. 3-Излизане на Русия от Договора за надземните ядрени опити и извършване на мощен такъв на полигона в Нова Земя. 4-Обръщение на Президента на РФ към американския народ с недвосмислено предупреждение към какво тласкат света неговите ръководители във Вашингтон. 5-Извършване на случайно място на подводен ядрен взрив, например в Южния океан , като последно предупреждение... Това всичко подредено в градация би имало ОТРЕЗВЯВАЩ ефект върху САЩ , техните лидери, и най-вече тези които стоят зад тях ! Но - това гражданинът Путин няма да го направи. Стиснат е от рептилиите за топките и той.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алоис

    01 Фев 2023 21:58ч.

    Ирлмайер има друг поглед върху възможния сценарии на ТСВ при загрубяване на нещата. Например той вижда атакуващи три бронирани машини които минават безпрепятствено на север от Дунав чак до германия. Споменава за някакъв жълт прах който ръсят враждуващите и след който не остава нищо живо. Не споменава използването на нюкове но този жълт прах е много по гаден от ядреното оръжие. Дано да не се развие този сценарии, защото след него останалите ще трябва да започват да градят някаква цивилизация от каменната ера. Но световните сили явно изчакват някакъв знак за започване на истинската война.Дано да не го дочакат, че иначе лошо се пише на хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По вариант 3:

    01 Фев 2023 22:14ч.

    А защо Русия да прави надземен взрив над Нова Земя, а не над Чикаго или НюЙорк, или дори Лондон? Какво са виновни тюлените и чайките , че и белите мечета там?Все пак в космоса няма да има директно поражение на туземното население - само ЕМИ ще им изгори компютрите, а радиацията ще им помогне по-бързо да намалят свръхконсумиращия Златен Милиард и да преживеят по-лесно тъмния век на цивилизационния крах. А по вариант 5 - най-добре е подводен ядрен взрив на крайбрежието на Аляска - така и САЩ ще бъдат по-сговорчиви да я върнат на стария собственик, все пак е била под наем за 100 години и времето отдавна е свършило!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фиба

    01 Фев 2023 21:52ч.

    Изнудиха германците, сега пък "Ааа не бе, те сами решават". Тъжно ми е за нашите, как ли вдигат тлефона, като звъни " по международно"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    01 Фев 2023 21:55ч.

    Немците щото си внушават, че само те самите лъжат и нарушаваш договори. А другите не моат така, щото са по-тъпи. САЩ се отнася с тях така, както заслужават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    01 Фев 2023 21:56ч.

    Гласове, преведете следната статия: https://www.theamericanconservative.com/this-time-its-different/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    01 Фев 2023 22:00ч.

    Призовавам все още имащите акъл колониални кадрови военнослужещи да напускат армията като си прекратяват договорите или по други пътища.Ще изгорите момчета като вестник върху жарава за тоя дето духа.Послушайте старият майор. Отклонението от военна служба е исконно право и възможност когато има опасност престъпници да ви използват.Кокорчо и Мравояда, Кирчо и Гнома да тръгват.Който ме е прочел да дава акъл на близки, които са в колониалната тумба.Да се изкарват дюстабанлии ,далтонисти,педали ако трябва но да се махат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    01 Фев 2023 22:02ч.

    Тъййй... И кои са тия страни от НАТО, които воюват в Украйна? А? И ако Русия удари някоя от тях, чл. 5 трябва ли да се задейства? Де гиди гьостерица неокастрена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    02 Фев 2023 14:06ч.

    То това им е и идеята.. НАТО (разбирай САЩ) не иска да се намесва в тази война, защото първо не иска да гинат американски войничета и второ се знае как може да завърши едни термоядрен конфликт между РФ и САЩ.. Затова по точи начин ще развържат ръцете на Европа да се хвърли във войната, ако успее да пребори руснаците успее, ако не успее, здраве да е. И по този начин САЩ да излязат чисти. След това ще възстановяват Европа както след ВСВ. Тогава имаше много хляб в тази работа, а сега ще има още повече.... По този начин и вълка сит и агнето цяло. Руснаците ще нападнат натовски държави, а САЩ няма да си мръднат пръста... Но първо Европата да ти свърши оръжията, за да стане доста лесно и бързо Червената армия да стигне до Брюксел.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    01 Фев 2023 22:16ч.

    Не врат, ами шия. А хората си умират, умират, докато НАТО и ЕС "не участват" във военните действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТОЗИ НА СНИМКАТА

    01 Фев 2023 22:48ч.

    Е ЛУД! ГОСПОДИ ДАРИ ГО С ТВОЯТА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    01 Фев 2023 23:12ч.

    Този на снимката развързва лапите на мецан.След като всяка страна решава самостоятелно без да намесва НАТО,следователно може да бъде цапардосана без да се застрашава НАТО като цяло.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    02 Фев 2023 14:06ч.

    То това им е и идеята.. НАТО (разбирай САЩ) не иска да се намесва в тази война, защото първо не иска да гинат американски войничета и второ се знае как може да завърши едни термоядрен конфликт между РФ и САЩ.. Затова по точи начин ще развържат ръцете на Европа да се хвърли във войната, ако успее да пребори руснаците успее, ако не успее, здраве да е. И по този начин САЩ да излязат чисти. След това ще възстановяват Европа както след ВСВ. Тогава имаше много хляб в тази работа, а сега ще има още повече.... По този начин и вълка сит и агнето цяло. Руснаците ще нападнат натовски държави, а САЩ няма да си мръднат пръста... Но първо Европата да ти свърши оръжията, за да стане доста лесно и бързо Червената армия да стигне до Брюксел.....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бакунин

    01 Фев 2023 23:26ч.

    Днес и "Моцарт" се оттеглят! Цитирам Андрю Милберн, основателя на американската ЧВК МОЦАРТ - дословно: "-Украйна е болно, фанатично общество!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    02 Фев 2023 0:32ч.

    Този е готов да прати всички плебеи на война, но едва ли би приготвил няколко ковчега за близките си или самият той да иде да се бие. От високата кула винаги е по-лесно да се говори и да се взимат решения за съдбата на простолюдието, все едно е партия шах.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЕС и НАТО ще бъдат приравнени с Гестапо и СС. Много хора ще бъдат осъдени в страните си само заради агитация в полза на тези две престъпни организации

    02 Фев 2023 0:33ч.

    За престъпления срещу човечеството няма давност и се съди за минали времена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изводът е, че

    02 Фев 2023 0:48ч.

    ако аз сега отида и изпратя на Расмусен един куршум между ококорените сини очи, никой няма да може да ме обвини в каквото и да било, защото спусъкът на пистолета ми ще е натиснат не от мен, а от показалеца на дясната ми ръка. Като си гледам десетте пръста на ръцете — таман са за едно НАТО…

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • САЩ ,Германия и Англия все още имат шанс

    02 Фев 2023 1:06ч.

    Москва представи на САЩ още преди 24 февруари м.г. своите условия и за преговорите за СНВ-3: да престанат да поддържат престъпния киевски режим; да върнат НАТО от Източна Европа до позициите му от 1997 г.; да гарантират писмено неразполагане на ядрени сили на НАТО до границите с Русия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Срамувам се

    02 Фев 2023 1:26ч.

    Не съм сигурна. На САЩ, Германия и Англия вече се гледа като държави, на чиято дума и подпис не може да се разчита. Преговори, договори, подписи, гаранции ... и после пак ще разположат ядрени сили на НАТО до границите на Русия. Това е огромният проблем вече. Че няма и не може да има доверие, че ще спазват каквото и да е било.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Idealist

    02 Фев 2023 4:48ч.

    Цял ден се носи гадна проамериканска пропаганда от телевизиите и радиата. Никога не съм вярвал се англосаксонците са толкова прости.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не е само срам, за страх си е,

    02 Фев 2023 12:15ч.

    такива глупаци да държат властта в горката Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • shopski rueters

    02 Фев 2023 7:29ч.

    УДРИ, Вова, по страните му, не по нато!!! Арогантен до костния си мозък (единствения му).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нормален

    02 Фев 2023 9:14ч.

    Това е пълна шизофрения! Такива хора ни управляват, безумно е! Не е НАТО, а съставните му части. Хвърляйте атома и да се свършва тази агония преди всички да сме полудели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Питащ

    02 Фев 2023 9:41ч.

    Пак питам:ЗАЩО ОЩЕ СМЕ В СЪЮЗ С ТЕЗИ ДЕБИЛИ И САМОУБИЙЦИ? Докога ще търпим някой насила да ни връзва камък на шията и да ни казвай: скачай в дълбокото, заради някаква " солидарност "?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    02 Фев 2023 10:54ч.

    Т.е. дадена страна-членка на НАТО м о ж е да обяви война на Русия, и ако последната започне да бомбардира страната-членка, тогава НАТО се намесва на законно основание ( оставайки "на страната на доброто"съгласно договора) във войната срещу Русия ! Брей, че хитро и лицемерно до немай-къде! Потресаващо, наистина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ташунку Сапа

    02 Фев 2023 11:18ч.

    Абе всичко е една дълбока преса, като при футбола. Ръчкат се с пръчка на случаен принцип, докато на някого не му издържат нервите и не се види къде е слабото място. И този така пуска крилати фрази във въздуха и, разбира се, не поема отговорност, защото видите ли не бил разбран правилно и било извадено от контекста. За тях е просто една игра, а ние им се връзваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗАПОЧВА ДА СТАВА ЯСНО ЗА КАКВО ГОТВЯТ БЪЛГАРИЯ

    02 Фев 2023 11:30ч.

    То е ясно отдавна...този човек само го потвърждава. Българи, имаме отново шанс на 2 Април.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 123

    02 Фев 2023 11:46ч.

    Ако .... Расмусен не е разбрал докъде ще стигне Путин ,да му кажа ....до край !Украйна може да иска и вие да слагате каските и да заминавате в окопите ,ние обаче няма да позволим децата ни да се бият за вашите интереси !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама вярно ли така е отговорил?

    02 Фев 2023 12:16ч.

    Много загубен човек. Всяка държава сама си решава, ама всички вкупом да я бранят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи