Расистки скандал на наградите БАФТА: Всички победители са бели

Расистки скандал на наградите БАФТА: Всички победители са бели

Следвайте "Гласове" в Телеграм

76-ата церемония по връчването на наградите БАФТА, която се проведе на 19 февруари, беше бляскава и на високо ниво, както подобава. Организаторите обаче се оказаха под неочакван непосредствено след като стана ясно кои са големите победители и носители на най-престижните британски филмови отличия.

Причината е, че всички победители са бели. Традиционната снимка на всички отличени с награда БАФТА също разбуни духовете, тъй като на нея няма нито един цветнокож (освен една дама, която е водеща). Скандалът веднага се пренесе в интернет пространството, където бързо-бързо бе създаден хаштаг #BaftaSoWhite.

Моментално в социалните мрежи заваляха постове с въпросния хаштаг и множество коментари относно липсата на цветнокожи сред победителите и налагането само на бели лица. Ето какво гласи един от коментарите: "Годината е 2023 и тазгодишните награди БАФТА са пример, че расовото разнообразие съществува само на теория. Когато дойде време да се изберат победителите, се избират само белите лица, които ще продължат да получават големите роли и в следващите години." В други постове се показва традиционната снимка с всички победители, на която всички са бели, освен една тъмнокожа дама... която не е от бранша, а е водеща.

На този проблем обърна внимание Хоакин Финикс още през 2020 г., когато получи наградата за изпълнението си в "Жокера". Тогава той призова да няма привилегировани, а наградите да оценяват труда и таланта на всички. Скандалът се случва на фона на опитите на Британската академия да въведе някакво расово разнообразие, макар че такова имаше само в номинациите. И макар сред коментиращите да се срещат и такива, които отбелязват, че може би нито един цветнокож не е получил награда, защото не е бил най-добрият сред номинираните, доводите на недоволните са, че много цветнокожи вече са получили редица други отличия на церемонии от тази година, включително "Златен глобус", което значи, че имат талант.

 

Източник: actualno.com

 

 

 

 

Коментари

  • Трябваше да бъдат цветнокожи украински лгбт.

    21 Фев 2023 15:21ч.

    Наистина скандал и безобразие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тхю

    21 Фев 2023 15:57ч.

    Как пропуснаха да сложат барем един ескимос за баланс...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без имена

    21 Фев 2023 16:33ч.

    Ами някой чернокож да беше направил той филм за Навални и щеше да получи не златна мечка, а един голям златен мечок.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    21 Фев 2023 17:07ч.

    Ми негрите да започнат да играят по-добре и ще ги има на снимката....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сащ са уроди

    21 Фев 2023 17:17ч.

    Наградите се дават за успехи! Извргите от сащ така и не проумяха, че не дали си човек или животно, каквито се опитват да станат сащниците - след като си изпосмениха половете, а това - да постигнеш успех! Няма никакво значение дали си черен (негър) или друг! Защо няма таква реакция за "расистки скандал" след като сащниците пуснаха филма " Black Panther: Wakanda Forever", където са само негри и няма бели?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Охи

    21 Фев 2023 17:28ч.

    Расистки скандал в NBA-всички победители са черни!:)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Расистки, рашистки - само скандали напоследък.

    21 Фев 2023 17:32ч.

    маке лове, нот вар

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    21 Фев 2023 18:45ч.

    хм...това не са награди Национал Географик...какво ревът маймуните...там ще са призьори...все пак има награди за изкуство и награди за научнопопулярни филми

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цоко

    21 Фев 2023 19:07ч.

    Североатлантически фашисти, естествено и расисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи