Рашков: Предпочитам да съм комунистически следовател пред комунистически пожарникар

Рашков: Предпочитам да съм комунистически следовател пред комунистически пожарникар

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Изявление на Бойко Рашщов, депутат от ПП и бивш следовател от времето на тоталитаризма, предизвика напрежение в залата по време на дебата за съдебната реформа.

"Когато говорите за милиционери и милиционерщина, засягате вашия колега Младен Маринов, който е завършил милиционерското училище в Пазарджик. Аз не съм го завършил. Аз много уважавам пожарогасителите, но предпочитам да съм комунистически следовател, а не комунистически пожарникар, както Бойко Борисов, който не напусна БКП и се гордее с това". 

Тези думи на бившия МВР-шеф и настоящ депутат от ПП Бойко Рашков по повод изказване от ГЕРБ за неговия законопроект за съдебната реформа, буквално взривиха залата.

Маноил Манев от ГЕРБ припомни, че комунистическият режим е обявен от парламента за престъпен и в този смисъл "гордостта" на Рашков граничи с престъпление. "Сега да видим ДБ как ще го сложат в листите си при предстоящото обединието на ПП и ДБ",посочи Манев.

Повод за коментара на Рашков беше изказването на народния представител от ГЕРБ и бивш вътрешен министър - Младен Маринов, който определи предложените от Рашков промени като милиционерщина, които биха върнали страната ни в най-мракобесните времена. Според Маринов в проекта имало норми, които влизат в противоречие с конституцията и трябвало да се поработи между двете четения, за да се избегнат противоконституционни текстове. Маринов изтъкна, че Рашков предлага да се извършват действия по разследването без прокурор. Младен Маринов каза, че виждал в проекта милиционерщина и нямало как да не го свърже с незаконния арест на лидера на ГЕРБ преди година.

Тома Биков предложи с методите на Рашков да бъде разследван самият той, както и градинарят му (по името на разработката "Градинарят"). 

"Може ли да напишем текст, че това, което предлага Рашков, може да се прилага само спрямо него, а след няколко месеца и спрямо неговия градинар", попита Тома Биков.

Младен Маринов контрира Рашков, като обяви, че училището в Пазарджик е било едно от най-реномираните, като и до днес много служители на реда, завършили това училище, защитават сигурността на страната ни.

"Ще засегнат ли вашите чекистки промени, г-н Рашков, един имотен бивш министър и градинаря му, едни министри, които взимаха комисионни от газа, които арестуваха лидера на опозицията, криптофараони, попита от трибуната и Георг Георгиев от ГЕРБ.

"Браво, кой си ти, бе, младежът не знае къде се намира", започна да му подвиква Бойко Рашков от място. Той първо отказа да му направи реплика от трибуната, но после се съгласи. 

"Накажете този младеж", предложи Рашков. Когато говорите за милиционерщина, засягате вашия колега Младен Маринов, който е завършил милиционерското училище в Пазарджик. Аз не съм го завършил. Уважавам всяка една професия, включително и хората, които се занимават с пожарогасене, но предпочитам да бъде комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар. Бойко Борисов е излязъл точно на това правно основание от МВР, че не иска да напусне БКП, каза Бойко Рашков. 

Радостин Василев от ПП се включи нестандартно в разгорешения дебат. Той постави на трибуната чифт пластмасови ръце. „Тези две ръце съм ги донесъл за г-н Георгиев. Отдавна съм му ги купил. Той има афинитет към ръцете. Те ще му свършат работа, според нуждите му, защото неговите основни експертни умения са в това да целува ръце“, обяви Василев. Така намекна за такъв жест на герберския депутат към вожда му Бойко Борисов. 

Това разгневи председателя на парламента Вежди Рашидов, който предудпреди депутатите: "Престанете да внасяте играчки. Защото ще принудите ГЕРБ да ви носят други пластмасови играчки.“ 

По този начин Рашидов напомни и как наскоро депутатът от ПП Искрен Митев донесе на трибуната кошче за боклук, в което прикани герберите да хвърлят едно свое предложение. Накрая Рашидов прикани депутатите, ако искат да се забавляват, да се върнат в детската градина.

Рашков реши да отвърне на удара в стила на Георгиев. Той го посъветва да не си мисли, че като е отгледал брада, че това ще го направи различен от снимките, на които целува ръка на Борисов.

На свой ред Младен Маринов също поиска лично обяснение. "Направихте опит да уязвите мен, но и българските полицаи. Това училище беше едно от най-добрите в България. Но тук не става въпрос за обучение а за методи на работа, а тях красноречиво ги каза Евгени Михайлов, а методът на работа ги показа и българския съд" каза Маринов. 

В крайна сметка водещият заседанието Йордан Цонев обяви, че налага наказание "порицание" на бившия вътрешен министър Рашков за нарушаване на реда в залата.

За да свали напрежението в залата лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска 20 минути почивка.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

Коментари

  • Георги

    27 Яну 2023 12:26ч.

    Аман!!! От десетилетия живеем в действителност, която може да се опише като Прости милиционери си мерят пи§ките! То не бяха ДС срещу ПГУ, то не беше Цвъцко срещу Алексей, то не беше тоя срещу другия Бойко... А същевременно държавата копае дъното и народа затъпява и оскотява. Аман от тъпаци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цветан Седможилищник

    27 Яну 2023 12:40ч.

    Каскетура КАРЕНИН! Защо комунистическият следовател, и не комунистическиятпожарникар не са в затвора?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    27 Яну 2023 13:22ч.

    “Младен Маринов контрира Рашков, като обяви, че училището в Пазарджик е било едно от най-реномираните” . Ха ха ха, най-реномираните за производство на ушеви тикви

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без име

    27 Яну 2023 13:38ч.

    и тоя го гласяха за главен прокурор....?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да предпочиташ е едно,

    27 Яну 2023 13:45ч.

    а да си - съвсем друго! А какво си - всички знаем!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • някои хора трудно ще преглътнат

    27 Яну 2023 14:38ч.

    успеха на Рашков в борбата с купения вот на миналогодишните избори...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • на дуел

    27 Яну 2023 16:01ч.

    еми, двата кумониста да си организират дуел и единия нека пукне. Целият свят работи и се развива, ние тука с два глупака се занимаваме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • за това се разбираме

    27 Яну 2023 16:07ч.

    Личният телохранител на бившия Първи държавен и партиен ръководител, другаря Тодар Живков, оглавил единия от двата наследника на БКП - БКП-Живковисти. Другите са БКП-Луканов. И с парите, откраднати от България през 80-те, и след това 90-те, му правят партия ГЕРБ и го слагат на върха. И народа си го харесва, също както харесваше бай Тошо!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    27 Яну 2023 16:34ч.

    Този индивид го припознавах със сериозен мъж, а то ...... тъжна картинка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи