Рамадан Аталай: Премиерът по закон няма право да договаря енергийни суровини

Рамадан Аталай: Премиерът по закон няма право да договаря енергийни суровини

ДПС упрекна премиера за договарянето на втечнен газ от САЩ, като беше категоричен, че стремежът на управляващите не е към диверсификация, а замяна на единия голям брат с другия голям брат - в случая, като източник на газови доставки.

"Министър-председателят по законите на България няма никакво право да договаря никакви енергийни суровини, никакви", заяви Рамадан Аталай от парламентарната трибуна по време на дебатите за временна комисия, която да изясни защо спря руският газ.

Той отбеляза, че веднага след срещата в ЕС, на която Брюксел е обсъждал общи газови доставки, българският премиер "си хваща торбите, отива в Америка и договаря газ".

"И единственият източник, с който диверсифицирате, да не се окаже другият по-голям брат, от което България тегли досега", предупреди Аталай. "Защо не отидете в Алжир, защо не отидете в Катар? Нали заедно с Европейския съюз щяхте да го направите?", попита той управляващите.

"Диверсификацията я разбирам да се обяви от борсата за запазване на капацитет и всичките производители да дойдат, да си заявят и кой какво може да доставя. Какво обикаляме? Какво правим?", попита депутатът от ДПС.

Той напомни, че по време на газовата криза през 2009 г., когато е бил начело на енергийната комисия в НС, наистина е липсвала диверсификация на източници и пътища за газа. "Ние днес не можем да кажем, че нямаме диверсификация на тръбите и пътищата. Тогава нямаше възможност нито от Турция, нито Румъния", припомни Аталай, като добави, че проблемът с гръцката връзка е бил геополитически.

"Колеги, след като дойдохте в този парламент, може би бях единственият, който излезе и каза: "Очакванията ни към вас са много големи". Млади сте, енергични сте, трябваше да навлезете в час, колкото се може по-бързо, а не да застанете на амбразурата да защитавате онези, които не разбират управлението", обърна се към "Продължаваме промяната" Аталай.

"Или вземете управлявайте тази държава, или си отивайте. Ако си отидете, ще направите много по-голямо добро на държавата", заключи той, аплодиран от опозицията.

 

Коментари

  • Рамадан Аталай: Премиерът по закон няма право да договаря енергийни суровини

    11 Май 2022 14:20ч.

    Що бе Рамадане? Ти пък! Човекът се е разбрал на най-високо ниво с Камала Харис! Тя му казала “ще видим”, какво повече да говорим. Това значи “да”. А ние тука въдим едни съмнения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-Екзактен

    11 Май 2022 14:31ч.

    Много точен!А това екзактен не ми е в речника.Научих го от друг ДПСар.Но е факт че ДПС излъчват много по-подготвени кадри в политиката от коя да е българска партия.Криво седи право съди.Чест и почитания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • теория и практика на правото и кривото

    11 Май 2022 14:37ч.

    Целта е създаване на непреодолими зависимости - както и със самолетите. Разбра ли се къде отиват парите от заемите? Не, ама и никой не пита! Да не се окаже, че плащаме репарации заради издънките на ГРОБ и Депе-Се. Помежду другото, тия фирми, които изнасят оръжието, на кого са?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Или вземете управлявайте тази държава, или си отивайте. Ако си отидете, ще направите много по-голямо добро на държавата"

    11 Май 2022 15:04ч.

    Оставка!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аламанов: Петков договори евтин газ, ГЕРБ видяха само развързаните му обувки. Толкова им стига акълът

    11 Май 2022 16:27ч.

    Аламанов, къде ти е акълът? Нищо не може да договори Петков с Камала Харис, нито с портиера на Белия дом, нито с чистачката на Овалния кабинет. Тези работи така не стават! Като дойде “евтимия газ” пак ще си говорим. По-скоро към 2030 година да дойдат поръчаните F16, отколкото “евтиния газ”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи