Рамадан Аталай: ДПС е готово да вземе третия мандат - ще преговаря с всички

Рамадан Аталай: ДПС е готово да вземе третия мандат - ще преговаря с всички

Движението за права и свободи е готово да вземе третия мандат за съставяне на правителство като би преговаряло за кабинет с всички партии, включително и с "Възраждане". Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ депутатът от движението Рамадан Аталай.

"Защо да не бъде мандатът в ДПС? Ние сме единствената формация, която сме доказали, че с трети мандат можем да правим правителство. И сега бихме могли да направим като говорим с всички. Защо не и с "Възраждане"? Те бяха моторът на това да движат проблема с 40-те процента (намаляването на емисиите от въглищните централи, заложено в Плана за възстановяване и устойчивост), които Кирил Петков ги надроби. Ако бяхме почнали с това, че е тръгнало от "Възраждане" , какво щеше да стане?", заяви Рамадан Аталай.

Той допълни, че България се нуждае от правителство, което да изведе страната от кризата, но и за което да бъде поета политическа отговорност.

"Дошло е време всяка партия да носи отговорност. Ако отговорността им е да отидем на следващите избори, ще са отговори и за задълбочаването на кризата у нас, която вече няма да е само икономическа и социална, но и политическа и някои хора ще протриват ръце с апетити за промяна на управленската система у нас, с което ние не сме съгласни", каза още той.

Рамадан Аталай, който е и заместник-председател на енергийната комисия, коментира и решението на депутатите да задължат правителството да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост. Той е оптимист за предоговарянето при условие, че управляващите "се активизират".

Аталай разкритикува кабинетът "Петков", че е приел плана без да проведе обществено обсъждане и без той да бъде разискван от парламента.

"Като не си влизал в рудник, ами то можеше някоя сутрин, преди да идат в офисите на крипотвалутата, да посетят Мини "Марица" и да видят за какво става въпрос. Така бяха поети едни ангажименти, които нямаше да са полезни за обществото и България. Освен това са променени напълно и приоритетите за развитие на енергетиката ни. От Плана за възстановяване и развитие решиха, че могат да усвоят едни 1,25 млрд. лв. за батерии, които никой не ги е виждал. 

Освен това тези перспективи са взети на база 2019, а всичко върви на база 1990. На база 90-а година ние сме изпълнили критериите. Нашето желание е да обясним на европартньорите, че намаляването на тези 40%, поети като ангажимент, веднъж сме ги изпълнили и втори път - вместо да останат в енергетиката, може да им дадем алтернатива – да бъдат разпределени в други сектори, където да намалим вредните емисии. Част от тези пари ще отидат за саниране на еднофамилни къщи, за инсталиране на фотоволтаици на покривите - така ще намалим производството на енергия с емисии, които се изхвърлят в околната среда", поясни той.

Целия разговор вижте във видеото.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • всеки иска власт!

  13 Яну 2023 10:50ч.

  Властта е сладко нещо, ако беше нещо трудно и неблагодарно, но в полза на другите, не на себе си, нямаше никой да я иска...Видяла жабата, че подковават вола, и тя вдигнала крак!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • поглед

  13 Яну 2023 11:19ч.

  Дааа ,избрахте си турчин за председател,цялата енергийна икономика я подарихте на Турция сега си назначете и Турско правителство,и на края напуснете ЕС и се присъединете с референдум към Турция.До там я докарахте подлеци,подлоги ,предатели и престъпници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сега е ред и на

  13 Яну 2023 11:34ч.

  арменците да си направят партия и да претендират да ни управляват, а след това и циганите, даже те са много повече! Следват прекръстените макета...Докога, бе! Членовете на тези национални партии е редно да се включат според разбиранията си към партиите в страната и да се спре разделянето и!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи