Радостин Василев дал 500 000 лв. за проект, писан и подаден за един ден от сдружение на един ден

Радостин Василев дал 500 000 лв. за проект, писан и подаден за един ден от сдружение на един ден

Свързани текстове: Радостин Василев дал половин милион от ММС на продавачка в бутик за предизборни концерти?

Проверки на всички договори, сключени по Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2022 година назначи служебният спортен министър Весела Лечева, заради смущаващи обстоятелства, на които се натъкнал екипът ѝ.

По думите ѝ, тя заварила доста скандали в спорта, нездрава обстановка за работа, приятелски и политически назначения, които не се базират на професионализъм и експертиза. 

"Това са средства, които се разходват за превенции на зависимости сред младите хора и е изключително важно как се реализира тази програма. Оказва се, че са дадени много средства на организации без административен опит. Те получават десетки, стотици хиляди левове. Ще дам пример с една организация, която е създадена в деня, в който подава своето заявление и проект за финансиране. Одобрена е от министъра в оставка с бюджет от 500 000 лева. Тази организация има нула дни административен опит, но трябва да реализира кампания за борба със зависимостите" - така Весела Лечева обясни пред БНТ защо се е наложило да проверяват програмите, свързани с младежките дейности. 

Проверка на Actualno.com установи, че великотърновското сдружение "Младежка радост" е получило 490 953 лева с проект "Спри агресията в себе си" от министъра на спорта Радостин Василев – представител на "Има такъв народ" в последното редовно правителство. Проектът е подаден на 13-ти юни тази година от сдружението, регистрирано на 13-ти юни в Търговския регистър с управител 24-годишната Симона Петрова. Получил е 65 точки – най-малко от всички финансирани. Въпреки това е одобрен още същия ден в тематична област "Превенция на агресията сред младите хора".  

Излиза, че цялата работа за спечелване на половин милион лева е свършена за няколко часа, буквално. Няколко дни по-рано – на 8-ми юни е проведено самото учредително събрание на "Младежка радост". На следващия ден документите са подадени в Търговския регистър, а самото вписване е станало на 13-ти юни. Можем да предположим, че спечеленият проект още същия ден е донесъл голяма младежка радост на сдружението.

 

Негови учредители, освен Симона Петрова, са 35-годишната Христина Ганева от Велико Търново, 48-годишната Галя Андреева от Белене, 36-годишната Дора Драгиева-Христова от София, 33-годишният Калоян Кънев от Килифарево, 24-годишният Йордан Сергев от Велико Търново и 28-годишната Йоанна Недева от Варна. По проекта младата организация ще проведе по една обучителна дискусия с психолози и треньори в три града – София, Велико Търново и Габрово, където Радостин Василев е водач в листата на ПП, по един младежки фестивал и по един концерт.

Водещите на събитията във всеки град ще получат между 4900 и 6500 лв. По няколко фотографи, оператори и монтажисти ще снимат концертите. Двама "популярни изпълнители" ще вземат по 15 000 лв. на участие. Може и по 45 000 лв. на човек, ако изпълнителите са едни и същи в трите града. Предназначените за реклама средства са 50 000 лв. Също толкова интересно е, че месец преди да кандидатства и получи проект за половин милион, Симона Христова е вписала в Търговския регистър своя еднолична фирма "Гала Ивент 98" ЕООД с предмет на дейност - организиране на събития, форуми, семинари, изложения, конференции, кръгли маси, бизнес срещи, фирмени събития, приеми, тържества; ПР услуги, медийно посредничество, рекламна дейност, консултантска дейност в областта на организирането на събития.

Сходна е картината с пловдивското сдружение "Национален център за психологическа подкрепа и ментално здраве", което е получило одобрение за сумата от 357 510 лева за проект "Стимулиране на физическата активност сред учениците и младите хора през свободното им време с цел изграждане на устойчиви здравословни навици". То се представлява от 35-годишната Таня Петрова, а председател на УС е 47-годишната Детелина Стаменова-Гърдева. Създадено е през май месец тази година, също без никакъв административен опит. Тематичната област, в която е спечелена сумата, е "Насърчаване на здравословен начин на живот за физическо, психично и емоционално здраве". Сериозната сума от 479 884 лв. за проект "Спорт срещу агресия" е спечелила фондация "Борис Христов" – София, пак в тематичната област "Превенция на агресията сред младите хора". Странни в случая са няколко факта. Първо фондацията не изглежда съвсем като младежка структура. Нейни представители са 67-годишният Бойко Цветанов, 46-годишният Стоян Бончев и 47-годишният Николай Ангелов. И още – нейната основна дейност е популяризиране творчеството на големия български оперен певец Борис Христов в страната и чужбина. 

Очаквайте втора част

Източник: actualno.com

 

 

Коментари

  • nan

    09 Sep 2022 11:41ч.

    този от снимката визуално можеш да го прецениш като пълен измамник, без да търсиш кой знае какви доказателства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    09 Sep 2022 20:37ч.

    Затова ли от вчера цените на фишовете в тотото са по-скъпи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижте сега, в развитите, западни, европейски страни като България корупция по презумция не може да има!

    09 Sep 2022 11:56ч.

    Всичко, които трвърдят обратното са кремълски агенти! Да сте чули за корупция в сащ, англия, франция, германия, белгия и т.н? Ако не беше ковида и окраина-та какви висоти щяхме да постигнем в клуба на богатите ..... макар и след 17 години...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    09 Sep 2022 12:31ч.

    Кой пусна тези прости и алчни хора да управляват държавните ресурси!? Славчовият министър на спорта.... Вчера Славчо дал 10 хиляди лева. Вяярвам, че ги е дал, но какво са тези смешни пари за тозш ужас....!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    09 Sep 2022 12:33ч.

    Много важно, ние цял живот даваме! И не пискаме колко и на кого сме дали! По-важно е, че нищо не сме взели, без да го заслужим! Ало, чалгаджията, бедствията се предвиждат, също и простотията, която пося сред поколения! Махни се, после и другите като теб!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 500K

    09 Sep 2022 13:36ч.

    Сигурно са били по схемата на Дончева, дето си е драскала на салфетка. Крадецът вика дръжте крадеца.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А пък в Русе

    09 Sep 2022 14:16ч.

    договор за буферен ТИР-паркинг, за 18 000 000 лв., спечели "фирма", основана 08.08.2022 г. с аналогично име и 100 000 лв. капитал! А, и нема ора, и ни един ден работа по такива цели! И корупция? А, не, не сме чували! Да ги убиваш - малко им е! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виц от Америка

    09 Sep 2022 14:45ч.

    Разследват 2 пътни произшествия. Кола ударила куче и кола ударила човек. Разследващите се натъкват на една много странна разлика. Преди удара с кучето има следи от дълъг спирачен път. Преди удара с човека - никакви следи. Изводът бил, че най-вероятно удареният е бил адвокат. Също като радостинчо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    09 Sep 2022 15:49ч.

    И не е Радостин, а ИТН... да не забравяме удобно от кои беше назначен тоя Радко ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сметкаджия

    09 Sep 2022 19:30ч.

    В кантората на този ТОП адвокат присъстваха той и неговият съдружник. Та тези двамата не са можели да си позволят секретарка..... Точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И после?

    09 Sep 2022 21:57ч.

    И Киро и той мамил и крал, Асен и той крал. Този и той крал. И осъдени ли са? Партенки за простолюдието, за да си въобразява, че ще има някаква справедливост от т.нар. "институции".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи