Радев започва консултациите за правителство, днес ще разговаря с ГЕРБ-СДС

Радев започва консултациите за правителство, днес ще разговаря с ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев започва консултациите с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за съставяне на правителство. Днес държавният глава ще проведе среща с представителите на първата по численост парламентарна група ГЕРБ - СДС от 13 часа на „Дондуков“ 2, съобщава БТА.

Според Конституцията след консултации с парламентарните групи президентът връчва първия мандат за съставяне на правителство на кандидат за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група.

Вчера Румен Радев заяви, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа. Ще провежда консултациите изчерпателно, за да бъдат обсъдени кризите пред страната и възможностите за тяхното решаване.

Трябва да си даваме ясна сметка, че българската парламентарна политическа система върви към криза. Начинът да се излезе от тази криза е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма, в парламентарната република, заяви президентът. По думите му това ще стане, когато хората видят, че техните народни избраници на първо място поставят техните нужди и очаквания. Президентът каза, че това в момента означава сформиране на комисиите в парламента, разглеждане приоритетно на бюджета и законите, които отдавна чакат да бъдат приети, така че да се постигне не само икономическа и социална стабилност, но и по-голяма сигурност и перспектива за развитието на България. Румен Радев призова да не се допуска разглеждането на бюджета да се превърне в „тържище за предизборно наддаване“, да няма намаляване на социални плащания, заплати и пенсии, и да не се допусне увеличаване на бюджетния дефицит и задълбаването в дългова спирала.

Президентът очаква партиите да поемат своята отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент, когато въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. 

След предсрочните избори на 2 октомври, спечелени  от ГЕРБ, но без възможност за самостоятелно управление, лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че от партията ще излъчат контактна група от хора с безспорна евроатлантическа репутация, които да проведат кръга от преговори с политическите партии. Контактната група на президента (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев и президента на Атлантическия клуб и бивш външен министър Соломон Паси проведе разговори с ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. „Продължаваме Промяната“, БСП и „Възраждане“ отказаха да участват в разговорите.

На 24 октомври от контактната група представиха проект на декларация, която отразява постигнатото по време на преговорите и която ще бъде внесена в 48-ото Народно събрание. Декларацията отразява постигнатото дотук от контактната група, намерените пресечни точки и решения, за които сме убедени, че има не само мнозинство, а има и конституционно мнозинство, заяви Росен Плевнелиев. Единственото решение за България днес е да има работещи институции, включително Народно събрание и правителство. За нас каузата е кауза за европейското и демократично развитие на България. Виждаме много силна мотивация и мобилизация на евроатлантическите сили, обобщи Росен Плевнелиев. 

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • бай Гън

    26 Окт 2022 8:37ч.

    Радев, седни си на задните части и поеми отговорност с твое правителство. На всички вече е ясно, че тази Парла мента е мъртвородена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    26 Окт 2022 9:22ч.

    Видяхме какво излиза от неговите консултации.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Окт 2022 10:54ч.

    Нямало да бърза! Това е другият начин да каже и да даде сигнали (комуто трябва), че умишлено ще бави и протака. Радев, за другите на знам, но аз започвам да се чувствам просто уморен от теб. Днес даваш смислен сигнал, утре точно обратното! Какво време, защо и кому ще го дадеш?! Тези абсолютно нищо полезно за Бг няма да родят. Толкова ли е трудно това да се види и разбере?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Окт 2022 10:58ч.

    Твоята фин. мин. вчера каза в прав текст, че няма да внесе проект! По закон МинСъвет внася в Парламента. Какво, Радев, ще гледат там, като твоето правителство няма да внесе проект?! Разберете се! Ужасно дразнещо е това - не чул, не разбрал. Никакъв смисъл няма от авансови напъни, големите и същности промени стават м/у четенията. Ти не го ли знаеш това?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Окт 2022 11:03ч.

    Ти самият, но без да ползваш гадни думи, смислово изрази мнение, че тези негодници, които сега напират да си подарим тежко въоръжение на У. са без патриотично достойнство и никога няма да жертват ни себе си, ни свой интерес. На тях ли искаш да им дадеш време?! И какво точно като работа и резултати чакаш от тях?! Всички те са на хранилка и на къс повод.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Окт 2022 11:07ч.

    Хайде сега да видим, как в резултат на отпуснатото им допълнително време, следните ще направят правителство за чудо и приказ: БХ, Сараевия, Кирето&Асенчо, Корнела, Ристю&Генерал?? Дори да се маскират зад гърба на г-н Нато. Радев, знаеш ли пълните имена на лицата, които стоят зад тези прозвища? Моля, прочети ги пак и помисли!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Окт 2022 11:12ч.

    Разбирам, че държането на властта в този момент създава главоболия и тревога. С тези - горните, от никаква криза не можем да излезем! Крайно наложително е народът да се ориентира - ти един от тях ли си, или си един от нас! Криза се бори с лидер - темелен човек, който вдъхва доверие, надежда и може да води народа. Показва отношение, грижа, ражда увереност, че знае посоката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Схемата

    26 Окт 2022 11:17ч.

    Някога, след катастрофите и при тотално народно униние и покруса, обърканите, уплашени и напълно загубили посока хора, са ходили под балкона на дядо Вазов и са чакали часове с надежда да чуят една окуражаваща дума на надеждата! Ние къде да отидем сега?! Не може да се живее само с ужасяващо чувство на надвиснала голяма беда!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • щом веднъж си вдигнал юмруче

    26 Окт 2022 12:07ч.

    значи трябва да си свършиш работата докрай - доверие в политическата система ще се възстанови, когато политическите условия за подбор на политически лица станат коренно различни. Това включва: нова Конституция, Закон за полит.партии, ЗЮЛНЦ, промени Изборен Кодекс,цяла глава "Държавна измяна" в НК, нов закон за лобизма и чуждестранните агенти на влияние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите

    26 Окт 2022 12:49ч.

    Повече и няма какво да се добави след горните 7 поста на Схемата. Просто Радев не е човекът, който може да продължи, а камо ли - да довърши нещо. Тридесет и три години не са никак малко, в резултат - България е дълбоко в евроатлантическото тресавище и измъкване би могло да има само след ново голямо геополитическо сътресение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи